Vágólapra másolva!
Szombaton Európa-bajnoki selejtezőt játszik, és jó eséllyel pályázik a győzelemre Esztergomban a magyar rögbiválogatott. Az ellenfél Litvánia, a tét a 3B divízió második helye, amely pótselejtezőt, és így feljutást jelenthet. A hazai rögbibajnokság alapszakasza véget ért, a legjobb négy az elődöntőkkel folytatja.

Litvánia váratlanul 22-0-ra kikapott Szlovéniában, ahol ősszel a magyarok a 3B-s menetelésüket szintén egy meglepetéssel kezdték: a ljubljanai mérkőzésen az utolsó percben szerzett céllal nyertek 15-12-re a "Szarvasok". A litvánok veresége egy kissé átrendezte a csoport erőtérképét, hiszen velük mint az egyik legerősebb ellenféllel számolt Neuzer András szövetségi kapitány. "Az is látszik, hogy a csoport kiegyenlített, bárki tud bárkinek meglepetést okozni, ez alól egyedül az örmények kivételek: őket senki sem ismerte, viszont láthatólag mindenkinél erősebb rögbit tanultak Franciaországban" - tette hozzá az esztergomi Vitézek rögbiklub elnökeként a válogatott vezetését is elvállaló szakember.

Valóban, a francia állampolgárságú és ott profiskodó örmények erejét már megtapasztalta Magyarország is: négy héttel ezelőtt 24-13-ra veszítettünk Érden. A szoros meccsen a magyar csapat támadójátéka vallott kudarcot, és ha a legerősebb összeállításban tudtak volna felállni, más lesz az eredmény. A szombati összecsapásra visszatér a nyitó pozícióban kulcsjátékos, és az örmények elleni meccset sérült bokája miatt vállalni nem tudó Pásztor Tibor, illetve a centersorban ismét játszhat a bajnokság pontkirálya, Hegedűs Szabolcs. "Az jól látszott, hogy a háromnegyedünk, azaz a futóink játéka messze elmarad a tolongásunk teljesítményétől, ezen feltétlenül javítanunk kell, nemcsak a litvánok elleni meccset, de a rögbiválogatott jövőjét nézve is" - mondta a kapitány. "Jól haladunk a fiatalok beépítésével, és nemcsak erre a sorozatra, hanem hosszabb távra is tervezünk. A munkát, amit most elkezdődtünk, legalább két-három évre terveztük, talán még tovább, azt remélve, hogy a fiatalok folyamatos integrálásával, illetve a csapat összeszoktatásával folyamatosan lépkedhetünk felfelé a ranglistán."

Ezt egyébként már most is szépen teljesíti a magyar válogatott, hiszen egy év alatt 17 helyet javított pozícióján a nemzetközi szövetség (IRB) besorolásán: ma már a 65. helyen áll. A tét most tehát a 3B divízió második helye, amely pótselejtezőt jelenthet a 3A csoportba, ahol olyan csapatok szerepelnek, mint Lettország, Svédország, Svájc, Dánia és Ausztria. Ott már véget ért a sorozat, és ez lett a végső sorrend is, tehát az osztrákok a 3B-ben folytatják az ősztől, a lettek pedig a 2B csoport tagjai lettek. (Csak a tájékozódás kedvéért, érdemes megnézni, kik játszhatnak a következő szezonban a magasabb szinteken. 2A divízió, azaz az európai hierarchia harmadik szintje: Ukrajna, Spanyolország vagy Németország, Belgium, Moldávia, Hollandia. 2B: Málta, Horvátország, Lengyelország, Andorra és Lettország.)

A magyar csapat az utolsó csoportmeccsére készül, a litvánoknak a legnehezebb ellenfél, Örményország még hátravan. "Feltéve, hogy ott érvényesül a papírforma, és az örmények simán nyernek Litvániában, ha győzünk, esélyük sincs" - mondja a kapitány. "Ahogy nekünk se sok, ha kikapunk. De nem veszítünk! Nekünk ezt a meccset hozni kell!"

A magyar-litván összecsapást a hazai rögbi fellegvárában, Esztergomban rendezik május 27-én délután négy órakor, előtte egyetemi bajnokság, nőirögbi bemutató meccs és magyar-osztrák ifjúsági válogatott mérkőzés lesz. Egész napos rögbiprogram lesz tehát, és - ahogy mondják - nézni nem fáj!

A 3B csoport állása

mérkőzés

győzelem

vereség

pont

1. Örményország

3

3

0

9

2. MAGYARORSZÁG

3

2

1

7

3. Szlovénia

4

1

3

6

4. Bulgária

4

1

3

6

5. Litvánia

2

1

1

4

Korábbi eredmények:
Szlovénia - MAGYARORSZÁG 12-15
Litvánia - Bulgária 65-12
Örményország - Bulgária 57-17
Bulgária - Szlovénia 27-14
Bulgária - MAGYARORSZÁG 5-22
MAGYARORSZÁG - Örményország 13-24
Szlovénia - Litvánia 22-0
Örményország - Szlovénia 42-6

Rögbiprogram május 27-én (Esztergom, Vasas-pálya):
11.00: Egyetemi rögbi kupa
13.00: Női rögbimérkőzés
14.30: Magyarország - Ausztria U17 korosztály edzőmérkőzés
16.00: Magyarország -Litvánia Európa bajnoki selejtező rögbimérkőzés