Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a göteborgi Scandinaviumban megtartotta a december 7-17-e között megrendezésre kerülő női Európa-bajnokság csoportbeosztását. A magyar együttes az A jelű négyesbe került, ellenfele Szerbia-Montenegró, Ausztria és Macedónia lesz.

Ellenfeleink közül Szerbia-Montenegró a legveszélyesebb, déli szomszédunk ugyanis megnyerte szövetségi kapitánynak Anja Andersent, ennek hatására azok a klasszisok is visszatértek a nemzeti csapatba, akik az utóbbi években sorra visszamondták a szereplés lehetőségét. A csapat a selejtezők során a vb-ezüstérmes románokat búcsúztatta.

Ausztria együttese a fiatalítás korszakát éli, bár Martin Hausleitner, a szövetség főtitkára a Dániával, Ukrajnával és Lengyelországgal szeretett volna egy csoportba kerülni, óhaja nem teljesült. Így minden bizonnyal Macedóniával vív nagy csatát a továbbjutásért, a középdöntő ugyanis alapcél Ausztria esetében is.

A macedón együttes utoljára 2000-ben szerepelt kontinensviadalon, akkor a 8. helyen végzett. A selejtezőben Izlandot múlta felül kettős sikerrel.

Németh András az MTI-nek azt mondta: nem könnyű a feladat: "Kérdés, hogy a mostani politikai helyzetben a szerb-montenegrói válogatott mire lesz képes az év végi tornán. Azonos ágon vagyunk a norvégokkal, akik az egyik legjobb csapattal rendelkeznek. Önbizalmat adhat, hogy ebben az idényben náluk már nyertünk barátságos mérkőzésen. A macedón válogatottról nincs sok információm, az osztrákok pedig legyőzhetőnek tűnnek. A másik csoportból a lengyelek a leggyengébbek, nem hiszem, hogy a középdöntőben velük találkozunk. A német együttes sötét ló, jó a játékosállomány, s nem tudni, mikor állnak össze igazi csapattá. A szlovénoknál sok az idősebb játékos, így a középdöntőre, amikor vélhetően velünk is találkoznak, talán már fáradtak lesznek. Összességében reménykedem az elődöntőbe jutásban, szerintem az AB-ágról a magyar és a norvég csapat juthat el oda."

A csoportokból az első három helyezett jut tovább, s viszi magával az egymás elleni eredményeket. A középdöntőben AB és CD-ág lesz

A beosztás:
A csoport: Magyarország, Szerbia-Montenegró, Ausztria, Macedónia
B csoport: Norvégia, Németország, Szlovénia, Lengyelország
C csoport: Oroszország, Ukrajna, Horvátország, Svédország
D csoport: Dánia, Spanyolország, Franciaország, Hollandia.

A magyar válogatott csoportmérkőzéseit Skövdében rendezik majd, a középdöntőknek Göteborg és Stockholm, a helyosztóknak pedig a svéd főváros ad otthont.