Vágólapra másolva!
Csütörtökön rajtol a férfivízilabda-csapatok európai kupaküzdelmeinek újabb szakasza: az Euroligában a második selejtezőkört kezdik meg az első akadályt sikerrel vevők, köztük az Eger és bekapcsolódik a sorozatba a Vasas is, míg a LEN-kupában az első kvalifikációs etap indul, benne két magyar együttessel, a Szegeddel és az Újpesttel.

A legrangosabb szériában, az Euroligában érdekelt, s a legutóbbi kiírásban a legjobb nyolc közé jutott magyar bajnok Honvéd - a további hét kiemelt társaságában - eleve tagja a 16-os mezőnynek, amely már párokba sorolva, oda-visszavágós alapon, november végétől csatázik majd a legjobb nyolc közé kerülésért.

Az e heti csoportküzdelmekből mind a négy hatos esetében az első kettő jut tovább, s erre egészen kiválóak az esélyei a Földi László irányította, bajnoki ezüstérmes Vasasnak, amelynek a bresciai szextettben csak a házigazda olaszoktól van valódi félnivalója. Az ob I-ben legutóbb harmadik helyezett Egernek viszont több kiváló rivális is osztályrészül jutott a nápolyi Posillipo, az orosz Kazany és a spanyol CN Sabadell révén. Gerendás György legénysége mellett szól ugyanakkor a játéktudáson kívül az a tény, hogy a csoport körmérkőzéses küzdelmeit a hevesi fővárosban bonyolítják le. (A csoportharmadikok és -negyedikek a LEN serlegéért kiírt sorozatban folytathatják.)

A LEN-kupában annyiból is könnyebb a helyzetük a magyar gárdáknak, hogy a selejtezőcsoportokból az első négy megy tovább, ráadásul az egyik kvalifikációs színhely Szeged. Gyöngyösi András csapata számára legfeljebb az lehet a kérdés, hogy elsőként vagy másodikként veszi az akadályt, mert a brit, a holland és a török rivális nem törhet borsot a csongrádiak orra alá, vélhetően a görög Hania sem, viszont a montenegrói Budvanska Rivijera legyűrése nem ígérkezik egyszerűnek.

Az Újpest minimális célja alighanem a maximum is: a Barcelonában vízbe szálló lila-fehérek az erősorrend alapján a negyedik, még továbbjutást érő helyet akarják, s alighanem tudják is megszerezni, ehhez a brit és a török ellenfelet kell mindenképpen megelőzniük, minden további siker már kellemes ráadás Petrovics Mátyás fiatal csapata részéről.

A magyar csapatok kupaprogramja:
csütörtök:
Euroliga, 2. selejtezőkör, E csoport (színhely Eger):
Brendon-Fenstherm-ZF-Eger - Pocztowiec Lodz (lengyel) 19 ó

G csoport (Brescia):
TEVA-VasasPlaket - Mariupol (ukrán) 17.30

LEN-kupa, 1. selejtezőkör, A csoport (Barcelona):
UTE-Óbuda-Újlak - Cheltenham (brit) 20.00

B csoport (Szeged):
Szeged-Beton VE - Esti Izmir (török) 18.30

péntek:
Brendon-Fenstherm-ZF-Eger - CN Sabadell (spanyol) 19.00
Galatasaray (török) - TEVA-VasasPlaket 13.00
Bayer Uerdingen (német) - TEVA-VasasPlaket 19.30
CN Terrassa (spanyol) - UTE-Óbuda-Újpest 21.30
Szeged-Beton VE - Barendrecht (holland) 18.30

szombat:
Brendon-Fenstherm-ZF-Eger - Lugano (svájci) 11.30
Brendon-Fenstherm-ZF-Eger - Kazany (orosz) 19.00
Brescia (olasz) - TEVA-VasasPlaket 20.30
Steaua Bucuresti (román) - UTE-Óbuda-Újpest 11.30
Szpartak Volgograd (orosz) - UTE-Óbuda-Újpest 18.30
Szeged-Beton VE - Manchester (brit) 10.30
Szeged-Beton VE - Budvanska Rivijera (montenegrói) 18.00

vasárnap:
Brendon-Fenstherm-ZF-Eger - Posillipo (olasz) 10.00
TEVA-VasasPlaket - Olympic Nice (francia) 13.00
UTE-Óbuda-Újpest - Enka Istanbul (török) 10.00
Szeged-Beton VE - Hania (görög) 12.30