Vágólapra másolva!
A kecskeméti Széktói-stadionban látványos játékkal nagyarányú győzelmet aratott a magyar rögbiválogatott Bulgária ellen, így két mérkőzés után magabiztosan vezeti az Európai Nemzetek Kupájában a 3B divízió tabelláját.

Különleges élménnyel gazdagodott, aki az egész szombat délutánt a kecskeméti stadionban töltötte. Délután a helyi NBII-es labdarúgók játszottak a Makó ellen, míg este Magyarország-Bulgária rögbimérkőzést rendeztek. Már maga a pályaátalakítás - a kapuk cseréje, a zöld festékkel eltüntetett futballvonalazás helyett rajzolt rögbis csíkok - is unikális sportcsemege hazánkban, bár a nemzetközi pályákon nem ritka: például a Real Zaragoza-Arsenal UEFA-kupa mérkőzésen a Parc de Princes-ben a rögbisek által hátrahagyott tízes vonalról lőttek 40 méteres gólt.

A kecskeméti focisták 3-0-s győzelmükkel előkészítették a talajt a nyáron "rögbi fieszta" néven nagysikerű tojáslabdás eseménnyel a Rónán már bemutatkozott rögbiseknek. Kétezer lelkes néző előtt aztán a magyar XV nem okozott csalódást. Már a 3. percben megszerezték a vezetést egy büntetőgólból (3-0), és Gareth Lloyd nem csak a rúgással bizonyította, hogy valóban büszkén viseli választott hazája nemzeti színeit. A walesi származású irányító igazi sztárja lett ezen az estén a magyar válogatottnak, bár a főszerepet csak kicsivel később vette át. A 18. percben a meccs másik főhőse, a magyarok veterán csapatkapitánya, Madarász Viktor szerzett tolongásjátékostól meglepő, a futóakció utolsó embereként bevitt célt (8-0, Lloyd jutalomrúgása itt kimaradt), ám öt perccel később Lloyd parádés dobócsellel indult meg és tette le a labdát a célterületen, majd a jutalomgólt is elkönyvelhette (15-0).

Azt előre tudni lehetett, hogy a bolgárok inkább a hatalmas erőket felvonultató tolongásukat fogják favorizálni, ám arra nem lehetett számítani, hogy ilyen bizonytalanul játszanak a futóik, akiket sokáig csak az mentett meg, hogy a magyar háromnegyed-akciók rendre technikai hibák miatt akadtak el. Lloyd csele azonban már jelezte, nincs egy súlycsoportban a két szembenálló fél. A 33. percben újabb Walesben tanult testcsel, és Lloyd ismét áttört a védővonalon, és könnyen szerezte meg a jutalom két pontot is (22-0). Közben azért kezdtek már fáradni a felek a kőkemény küzdelemben, és az a várakozás is beigazolódott, hogy a bolgárok ismét igyekeznek a fizikai megfélemlítés eszközeivel élni. Több ápolási szünet mutatta, hogy durva belemenések rondítják a játékot. A hosszabbítás második percében egy büntetőből szépítettek a vendégek (22-3).

A második félidőben a magyarok nem vették fel a kesztyűt, a provokálásokkal és durvaságokkal nem törődve inkább újabb célt szereztek, ezúttal tolongásakcióból, az Angliában légióskodó Heckel révén (27-0). Aztán jött az első igazán átütő erejű bolgár támadás, de jó védekezés állította meg, majd az 51. percben látványos támadás végén Túri tette le a labdát a vonalon túl (32-3), azután pedig ismét Lloyd indult meg ellenálhatatlanul, a bolgár szabálytalanság után pedig tanítani valóan játszották ki a szélre a magyarok a labdát, hogy Kendi is szerezhessen egy célt (37-3). Ekkor már a másfél hónapos kihagyás után visszatérő, és érthetően kimerült Lloydot a jutalomrúgásnál Hegedűs váltotta, de ő sem járt sikerrel.

A félidő közepén sorra jöttek a magyar cserék (végül mindenki játéklehetőséghez jutott), ennek csak részben volt az oka, hogy a fiatalokat pályára engedjék, a szintén angol légiós, leválóként némileg új szerepkörben fantasztikus játékot nyújtó Ódort például azután kellett lehozni, hogy a ellene bemutatott második, szándékosan durva szerelés után bordazúzódással nem tudta folytatni a játékot. A meccs maradéka már csak kemény mezőnyjátékot hozott, no meg - Túrié mellett - még egy "kecskeméti" célt: Hegedűs adott nagyszerű labdát Madarásznak, majd visszakapta, és védővel a nyakán letette (42-3).

A rögbiválogatott magabiztosan vette tehát az első két akadályt, és bár az első körben a két nehezebb ellenfél tavaszra maradt, és a sorozat most először két évre nyúlik, így a vége messze van, egyelőre bizakodva lehet várni, hogy a célkitűzések - az Európai Nemzetek Kupája 3B divíziójának megnyerése, illetve a világranglistán az 55. hely - megvalósuljanak.