Vágólapra másolva!
Vízilabdázó olimpiai bajnokunk, Kósz Zoltán munkát vállalt Godova Gábor szövetségi kapitány mellett a női válogatott élén. A még mindig aktív sportoló szívesen állt az újdonsült kapitány rendelkezésére, mert nagy kihívásnak tekinti a lehetőséget.

"Godova Gábor olyan embert keresett maga mellé, aki mind szakmailag, mind pedig olyan ügyekben, ahol a diplomáciai érzéknek nagy szerepe van, számíthasson valakire. Megtisztelt, amikor rám gondolt" - mondta Kósz.

- Miért mondott igent a felkérésre?
- Mert nagyon hiányzott a komolyabb nemzetközi munka. Húsz évig voltam válogatott, amikor elköszöntem a címeres meztől, úgy éreztem, igen stresszes szakaszt zártam le. Talán kicsit csömöröm is volt, de mindez mára elmúlt. Ennek volt köszönhető, hogy a Pécs együttesében ismét beálltam a kapuba, és részese voltam, egy újjáalakuló csapat kezdeti lépéseinek.

- Továbbra is védeni fog klubcsapatában?
- Természetesen, a két dolog nem üti egymást. A női válogatottnál, főleg a nemzetközi megméretéseken lesz nagyobb szerepvállalásom, míg a hétköznapokat a bajnoki idény alatt a pécsiekkel töltöm.

Forrás: [origo]

- Amikor a felkérést elfogadta, azonnal felmérte a női vízilabdázás világát? Böngészte az adatokat?
- Nem, hiszen a magyar viszonyokkal tisztában vagyok. A szakmai munka teljes egészében Godova Gábor feladata, tehát a taktikát és a csapatösszetételét is ő állítja össze. Persze, ha van észrevételem, mindezeket megoszthatom Gáborral, ha ez segítség a részére. Kicsit azért vagyok még bizonytalan, mert az apróságok akkor derülnek ki, mikor a tényleges felkészülést megkezdjük.

- Ön már dolgozott együtt Godova Gáborral. Milyen tapasztalatai vannak?
- Nagyon alázatos a szakma iránt. Rutinos edző és olyan tapasztalatokat szerzett férfi utánpótlás-kapitányként, amelyeket tökéletesen tud hasznosítani a női válogatott élén. Könnyű lesz vele együtt dolgoznom, hiszen jómagam is az elmúlt 10 évben szinte minden együttesemnél csapatkapitány voltam, és mind a medencében, mind azon kívül az apró simításokat rám vártak. A pedagógiai érzékem sokat fejlődött ezen időszak alatt.

- Mit kíván magának, Godova Gábornak és a női válogatottnak?
- Nem fogok meglepő dolgokat mondani. Szeretném, ha a magyar női vízilabda újra rangjának megfelelően lenne kezelve, mert Faragó Tamás, - akinek fantasztikus karizmája és egyénisége van - kispadtól való búcsúját követően nagy űrt hagyott maga után. Célunk, hogy a női vízilabda megítélése javuljon. Ehhez természetesen elengedhetetlen az, hogy a csapat jól szerepeljen a márciusi világbajnokságon. Aztán 2 év múlva olimpia, de oda ki is kell jutni. Mindig az előttünk álló feladatra kell koncentrálnunk, tehát most jöjjön Melbourne és a vébé.

Tomka Tivadar