Vágólapra másolva!
Skövde, a nőikézilabda Európa-bajnokság A csoportjának házigazdája kitűnő vendéglátó, s ez az állítás még akkor is igaz, ha a helyieket jelenleg a karácsonyi bevásárlás sokkal jobban leköti mint az Eb.

A csütörtöki és pénteki játéknapra kevés "őslakos" látogatott ki, így a meccsek alatti jó hangulatról a maroknyi magyar, macedón és szerb szurkolótábor gondoskodott.

A viszonylagos érdektelenséget leszámítva a szervezésre nem lehet panasz, a csapatok és a sajtó kiszolgálása is kiváló, a mintegy 2500 fős sportcsarnokban éppúgy, mint a szállodákban.

A közel 50 ezer lakosú, Göteborgtól vonattal egy órára fekvő, csöndes város központjában a csoportban érdekelt válogatottak lengedező nemzeti lobogóin kívül nem sok jel utal a kontinensviadalra.

A többségükben a Volvo két helyi gyárában dolgozó helyiek élik a megszokott, nyugodt életüket, mármint az ünnepek előtt szokásosat. Miután teljesen felkel a nap, azaz délelőtt 9 óra után ajándékokra vadászó emberek lepik el az üzleteket és a helyi bevásárlóközpontot, ahonnan teli szatyrokkal elégedetten mennek haza, esetleg kis kitérőt téve egy hangulatos kávézóban vagy cukrászdában.

A nyüzsgés ellenére szembetűnő az emberek nyugodtsága, hangosabb szót elvétve sem hallani, még a zsúfoltabb helyeken sem. A kissé szeles, de decemberben szokatlanul meleg időnek - napközben 5-7 fok - köszönhetően sokan még mindig kerékpárral közlednek, így az utakon nem látni túl sok autót.