Vágólapra másolva!
Hétfőn Skövdéből Göteborgba teszi át székhelyét a magyar nőikézilabda-válogatott, amely keddtől a középdöntőben folytatja szereplését a svédországi Európa-bajnokságon. A kontinensviadal második szakaszában 12 csapat érdekelt.

Göteborgban keddtől csütörtökig az A csoport első három helyezettje, a magyar, az osztrák és a macedón csapat játszik majd a B jelű négyes első háromjával, azaz Norvégia, Németország és Lengyelország legjobbjaival. Az együttesek az előcsatározások során elért egymás elleni eredményeiket magukkal viszik a középdöntőbe.

Németh András szövetségi kapitány lányai kedvező pozícióból várhatják a mérkőzéseket, hiszen maximális négy ponttal és plusz 27-es gólkülönbséggel tudták le az osztrákok és a macedónok elleni meccseket. Ennek köszönhetően komoly esélyük van az első két hely valamelyikére, amely elődöntőt ér. Ennek érdekében mindjárt kedden óriási lépést tehet a gárda, hiszen a két ponttal álló német válogatottal találkozik 17 órától.

"A középdöntőben a németek elleni lesz talán a legfontosabb mérkőzésünk. Nagyon kemény meccs vár ránk, ebben biztos vagyok" - mondta Németh András. "Már csak ezért is jól jön a hétfői pihenőnap. Igaz, át kell utaznunk Göteborgba, de nem kell sokat buszoznunk, így ez nem jelent problémát."

A csapat eddigi játéka mellett a németek elleni örökmérleg is Görbiczék mellett szól: korábban 16-szor csapott össze a két gárda, s ebből 13 végződött magyar sikerrel, egy döntetlen és két német győzelem született.

Forrás: handballphotos.com

Forrás: handballphotos.com

Szerdán 15 órától a lengyel csapat következik, amely kisebb meglepetésre a valamivel esélyesebbnek tartott szlovén válogatott legyőzésével került a középdöntőbe. A lengyel együttes 68-szor játszott eddig a magyarokkal, és többnyire vesztesen hagyta el a pályát (56 magyar győzelem, 4 döntetlen, 8 lengyel győzelem).

Csütörtökön 19.15-től a Norvégia elleni rangadóval zárják a középdöntőt Tóth Tímeáék. Ez az összecsapás a legjobb esetben, azaz, ha korábbi két találkozóján győz a magyar válogatott, már csak arról dönt majd, hogy melyik gárda végez az első, illetve második helyen. Az örökmérleg mindenesetre Norvégia ellen is pozitív, magyar szempontból: 66 meccs, 48 győzelem, 3 döntetlen, 15 vereség.

"Komolyabb sérüléssel senki sem bajlódik, persze vannak kisebb problémáink, néhányan megfázással küzdenek, de az itteni időben ez nem is csoda. Várjuk a folytatást" - adott helyzetjelentést a játékosok egészségi állapotáról a szakvezető.

Az eddigi három mérkőzést imponáló magabiztossággal megnyert magyar csapatban több kiváló egyéni teljesítmény is volt. Az eddigi statisztikák alapján az első számú kapusok között - a többekhez hasonlóan szintén náthával küszködő - Pálinger Katalin a legjobb 51 százalékos védési hatékonysággal (90 lövés/46 védés), míg Szűcs Gabriella - holtversenyben - vezeti a blokkolók listáját, miután a három meccsen 11 lövés halt el a kezén.

Zord időjárás fogadta a csapatokat Göteborgban, ahol a magyar válogatott késő délután tartott edzést. A várost és környékét - egy helyi taxis állítása szerint - már három hete, hol több, hol kevesebb eső áztatja, ám a hétfői az eddig megszokottnál is hevesebb volt. Ráadásul az égi áldás mellé viharos szél is társult, aminek következtében délutánra olyan állapotúvá vált a környék, hogy az illetékesek egy időre leállították a vonat közlekedést, s arra kérték az embereket, ne hagyják el a várost.

A magyar válogatott még délelőtt buszozott el Skövdéből Göteborgba, így a csapatot nem érintette a probléma, persze ebben az időben a szállodából csak az edzés erejéig lehetett kimozdulni. Németh András szövetségi kapitány és segítője, Zsiga Gyula másfél órás tréninget vezényelt a játékosoknak, akik jó hangulatban, de - a kisebb megfázások ellenére teljes létszámban - nagy elszántsággal végezték a feladatokat.

A magyar csapat kedden 17 órától a német válogatott ellen lép pályára a Scandinavium Sportcsarnokban.