Vágólapra másolva!
A szuperlatívuszok és a rekordok vébéjére készül a Német Kézilabda Szövetség (DHB), legalábbis Ulrich Strombach elnök nem rejtette véka alá véleményét akkor, amikor arról kellett nyilatkoznia, mennyire lesz sikeres a január 19-től február 4-ig tartó XX. férfikézilabda-világbajnokság.

Strombach szerint ugyan óvatosan kell bánni a "minden idők legjobb" kifejezéssel, ám ez a vébé - folytatva a labdarúgó-világbajnokságon látottakat és tapasztaltakat - több rekordot is megdönthet.

A lebonyolítás alapvetően változik az eddigiekhez képest: a 24 résztvevőt hat csoportba sorolták (Magyarország a kieli kvartettben Angola, Dánia és Norvégia ellen harcol), minden négyesből az első kettő jut a középdöntőbe, míg a maradék 12 válogatott az első ízben kiírt Elnök-kupáért (Präsidenten Cup) folytatja a vetélkedést. Ez azt jelenti, hogy összesen 92 mérkőzést bonyolítanak le a vébén, ennyit még soha, egyetlen hasonló eseményen nem rendeztek.

A mérkőzésekre 12 csarnokban kerül sor, a sportlétesítmények befogadóképessége 5 és 19 ezer fő között mozog, nem véletlen, hogy a német és a nemzetközi szövetség (IHF) egyaránt reménykedik abban, a vébén elérik az 500 ezer fős össznézőszámot.

A világbajnokság iránt rendkívüli az érdeklődés: elővételben már több mint 300 ezer jegyet értékesítettek (!), a magyar csoport találkozóira már minden jegy elkelt.

Ugyancsak rekordnak számít, hogy az IHF partnere, a Sportfive közel száz televíziós csatornának adta el a közvetítési jogokat, ilyen magas számadatra korábben nem akadt még példa. Magyarországon a Sport1-en lesznek láthatóak az összecsapások.

A világbajnoksághoz rengeteg más kézilabdaesemény is tartozik majd: január 18-19-én Berlinben rendezi a Nemzetközi Orvosi Szimpóziumot, február 2-4-én az edzőknek lesz kongresszus, majd 7-én a végrehajtó bizottság ülésezik Kölnben.

Guiness-rekordba illő labda készül

A dán Select cég, amely a világbajnokság hivatalos labdááért felel, egy Guniess-könyvbe illő rekorddal is készül. A társaság ugyanis elhatározta, elkészíti a világ legnagyobb, kézzel varrt kézilabdáját, azonban annak méretéről, súlyáról, kerületéről nem közölt adatokat. A monstrum hivatalos bemutatására a világbajnokság nyitónapján, január 19-én kerül sor Berlinben.