Vágólapra másolva!
Január 20-án, Dánia ellen kezdi meg szereplését a magyar férfikézilabda-válogatott a németországi világbajnokságon. Az elutazás előtt Skaliczki László szövetségi kapitány taglalta az esélyeket, azt, hogy képes lehet-e csapata teljesíteni az elé tűzött célt, azaz tud-e a legjobb 7 között végezni.

"Sokkal másabb a helyzetünk, mint a női válogatottnak, amelynek csak évente kell vizsgáznia, ránk azonban félévente komoly megmérettetés vár. Újabb szemeszteren vagyunk túl, most a vébén vár komoly feladat az együttesre" - mondta Skaliczki László szövetségi kapitány, akinek vezetésével a válogatott selejtezőn, Szlovákia legyőzésével harcolta a világbajnoki szereplés jogát.

A szakvezető elmondta, a csapat december 17-e óta gyakorol együtt, év végén szerepelt a lengyelországi Karácsony-kupán, majd Tiszaújvárosban is edzőtáborozott. "Azt kell mondanom, bár sérülések, betegségek nehezítették a közös munkát, kialakult a keret. Lejátszottuk a fontos edzőmeccseket, a sok néző ráadásul megsokszorozta erőnket. Úgy vélem, sikerült a taktikai elképzeléseket megfelelő módon gyakorolni, most pedig már az éles csaták következnek."

A csapat szerdán utazott el Hamburg érintésével Flensburgba, ahol két napot tölt el, s játszik egy felkészülési mérkőzést a helyi együttessel, hogy aztán 19-én áthelyezze székhelyét a csoportmérkőzések színterére.

"Csoportmeccseinket Kielben kell játszani, amely a skandinávok bástyájának is tekinthető, a dán határhoz közeli városban a jegyek nagy részét dán és norvég szurkolók vették meg. Olyan hangulatra kell számítanunk, mint 2004-ben, amikor Celjében a szlovénok ellen meccseltünk. Nem szabad a körülményekkel foglalkozni, csak a saját játékunkra kell koncentrálni" - írta körül a várható légkört a kapitány.

"Meghatározó lesz, hogy az átlövők és beállósok milyen teljesítményt nyújtanak, gondolok itt elsősorban a két poszt közötti kapcsolatra. Sajnos a technikai hibák redukálásában nem sikerült előrejutnunk, még mindig 10 feletti a számadat. Ez komoly veszélyeket rejt, hiszen északi ellenfeleink életveszélyesen kontráznak. Fontos, hogy jól kihasználjuk a távoli zónát, s átlövésekből is eredményesek legyünk, azaz nagy szerep hárul majd Nagy Lacira, Mocsaira, Ilyésre, Császárra és a klubjában kevés szerephez jutó Katzirzra. Úgy vélem, a kapusposzt erősödött azzal, hogy Puljezevic Nenadot sikerült honosítani, ő Fazekassal együtt képes arra, hogy jó formát futva félelmet keltsen az ellenfélben."

Skaliczki arra a kérdésre, hogy Pérez Carlosra miért nem számíthat, hogy ez közös döntés, a játékos saját elhatározása, esetleg a veszprémi vezetés elhatározása volt sejtelmesen mosolygott, majd annyit mondott: a debreceni, németek elleni mérkőzés előtt az átlövő közölte, nem százszázalékos. "Ennyit tudok!" - közölte a kapitány.

S hogy mit lehet várni a csoportellenfelektől? "Angola sötét ló, semmit sem tudok róluk. A két európai rivális mérkőzéseit viszont annyit láttam, hogy csukott szemmel is fel tudom idézni. A dánoknál nagy probléma, hogy Spellerberg szereplése egyelőre bizonytalan, Ulrik Wilbek kollégám sem lehet nyugodt, ugyanis a felkészülés során sok probléma merül fel. Utolsó öt meccsükből mindössze egyet tudtak megnyerni, ellenben ikszeltek Izlanddal, kikaptak Norvégiától és Lengyelországtól, s 11-én hét góllal alulmaradtak Franciaországgal szemben.

A legjobbjuk Hvidt kapus, illetve Jörgensen, ők jelentik a védekezés centrumát, jó lerohanási stratégiával rendelkezve a szélsők életveszélyesek. Felállt fal ellen a 'balátlövő, irányító, beállós' háromszög révén jó játékot tudnak létrehozni, a második és harmadik tempót is megfogják, s bármikor képesek a bejátszásra, jobbátlövőben már kevésbé veszélyesek, ott több a hibaszázalék."

A kapitány szerint Norvégia sokkal összeszedettebbnek, stabilabbnak tűnik, erre példa, hogy veretlenül nyerték a dániai Lauritz Knudsen-kupát. "Az már más kérdés, hogy szombat-vasárnap meccseltek a portugálokkal és a svédekkel - megtisztelő, hogy éppen Svédországgal modellezték a játékunkat -, ám a szomszédtól csúnya, 13 gólos vereséget szenvedtek. Kapusuk, Steinar Ege már nem a Bundesligában véd, szerintem előny számunkra, hogy nem olyan éles körülmények között készül, a Portland San Antonióban szereplő Kristian Kjelling viszonya pedig nem éppen felhőtlen Gunnar Pettersen kapitánnyal. A védekezés tengelyében a fenegyerek Johnny Jensen található, ami előnyünk lehet, hogy támadás-védekezésben 2-3 cserére is szükségük van. Feladatunk, hogy megbontsuk a kemény hatosfalat, esetleg Jensenre játszani, hátha elveszíti a fejét. De a lényeg, nyerni kell."

A szövetség az első 7 hely valamelyikét tűzte ki célul, ez a szakvezetés szerint merész és bátor cél, de elérhető. "Elvégeztük a penzumot, kicsit bele is fáradtunk, remélem, a vb előtti pár pihenőnap elég volt ahhoz, hogy a játékosok ráhangolódjanak a vébére. Hogy hányadik helyen végzünk? Nem vagyok jós, nem látok előre, mert ha előrenézek, hasra esek. Azt mondom: aki győzi türelemmel és kitartással, az győzelemmel zár" - mondta Skaliczki László.