Vágólapra másolva!
Óriási csatában, mindössze ötgólos, 27-22-es győzelmet tudott aratni a német férfikézilabda-válogatott Brazília ellen a hazai rendezésű világbajnokság pénteki nyitómérkőzésén.

Eredmény, C csoport, 1. forduló:
Németország - Brazília 27-22 (12-10)
Berlin, 10 ezer néző
v.: Csernega, Polagyenko (orosz)
gól: Baur 6/2, Hens 6, Kehrmann 6, Klein 3, Kraus 2, Jansen 1, Zeitz 1, Preiss 1, Roggisch 1, illetve Ribeiro 7/5, Oliveira 5, Pacheco 2, Justino 2, Santana 2, Bortolini 1, Cardoso 1, Da Silva 1, Rui 1
hetes: 3/2, illetve 5/4
kiállítás: 8, illetve 4 perc

Nagy érdeklődés mellett a berlini Max-Schmeling-Halléban megkezdődött a XX. férfikézilabda-világbajnokság. A labdarúgó-vb mintájára szervezett program érdekessége, hogy a nyitónapon a házigazda mutatkozott be, Heiner Brand szövetségi kapitány azonban semmit sem bízott a véletlenre, így mindössze 15 játékost nevezett be hivatalosan, Stefan Schröder, illetve a kapus Carsten Lichtlein egyelőre csak a lelátón kapott helyet.

A braziloknál a hazai bajnokságban szereplők domináltak, egyedül a Wilhelmshavener csapatában profiskodó Ruinak lehett ismerős a környezet. Érdekesség, hogy Davor Dominikovic doppingesete kapcsán Hans Holdhaus, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) doppingellenes bizottságának vezetője elmondta, egyetlen, nem európai kézilabdázót kellett eltiltani a vébétől, ő éppen brazil volt...

Forrás: EPA

A mérkőzés brazil góllal indult, sőt, az 5. percre 3-1-es előny állt a dél-amerikaiak neve mellett. A hatosfalas védekezés nem zavarta Jordi Ribera tanítványait, akik kijátszott ziccerekig mentek, ha kellett, Dos Santos kapus védett bravúrosan.

Ribeiro lerohanásból is eredményenek bizonyult (2-4), Zeitz azonban távolról megtalálta a baiazl kapus ellenszerét. Rengeteg hibával játszott a házigazda, a vendégek olykor röplabdás vetődésekkel, és kosaras légimozdulatokkal "operáltak" - eredményesen.

3-5-nél a kilátástalan játékot látva Brand kapitány időt kért, változott is a helyzet: előbb Baur értékesített egy hetest, majd Hens kierőszakolt egy kétperces büntetést Oliveirának, s góllal büntette az emberelőnyt (5-5).

A 15. percben Kehrmann góljával vezetett először a német együttes (6-5), a Lemgo szélsője úgy ünnepelte a gólt, mintha egy átok örökös megszűnését köszönte volna a sorsnak. A feltámadáshoz az is kellett, hogy a brazilok figyelmetlenebbé, pontatlanabbá váltak, s Bortolini révén hetest is rontottak.

Forrás: EPA

Henning Fritz jól védett

A 22. percben, 10-6-nál a brazilok is időt kértek, hátha ezen az oldalon is bejön az "egyperces csoda", s lőn: pillanatok alatt sikerült feljönni 10-8-ra. A hajrában tartotta magát a brazil gárda, a félidő végül 12-10-es német előnnyel zárult.

A második félidőt két Baur-találat vezette be, de a hazaiak csak nem találták a játék azon fonalát, amelynek segítségével végképp lerázhatták volna a brazilokat. A gyors lerohanásokba sok hiba csúszott, ám így is több gólt értek el Preissék, mint a felállt védekezés ellen csak labdát tologató ellenfél.

Forrás: EPA

Christian Zeitz akcióban

A 45. percre állandósult a négygólos hazai előny (20-16), a fáradó dél-amerikaiak ismét az időkérés nyújtotta pihenőben bízhattak. Az utolsó 10 percnek 22-17-ről vághattak neki a csapatok, Santana átejtette Fritzet, ám Roggisch labdalopással visszaállította az ötgólos különbséget (23-18).

A vége 27-22 lett, Németország ugyan győzelemmel kezdte a világbajnokságot, ám ha nem tud ritmust váltani, s javítani a mutatott szerény játékon, nem sok vizet zavar majd az éremért folytatott harcban.