Vágólapra másolva!
Dánia elleni sikerét követően Norvégiával szemben már a csoportelsőségért szállt harcba a magyar férfikézilabda-válogatott a németországi világbajnokság E csoportjában, s pazar teljesítménnyel 25-22-re győzött. A diadal azt jelenti, hogy a csapat az Angola elleni összecsapástól függetlenül csoportelsőként, két ponttal jutott a középdöntőbe.

Eredmény, férfikézilabda-vb, E csoport, 2. forduló:
Magyarország - Norvégia 25-22 (15-12)
Kiel, 10 200 néző
v.: Stanojevic, Visekruna (szerb)
gól: Császár 8/5, Gál 5, Diaz 3, Iváncsik G. 3, Nagy L .3, Ilyés 2, Mocsai 1, illetve Löke 7, Kjelling 5, Lund 2, Buchmann 2/2, Lauritzen 2, Tvedten 1, Strand 1, Hansen 1
hetes: 7/5, illetve 4/2
kiállítás: 16, illetve 4 perc

A dánok legyőzésével nagy lehetőség kapujába jutott a magyar férfikézilabda-válogatott, amely - kalkulálva az Angola elleni biztos sikert - Norvégiával szemben már a csoportelsőségért lépett pályára. A helyzet egyértelmű volt: elkerülendő, hogy sorsunk a hétfői, norvég-dán csatától függjön le kellett győzni riválisunkat.

Visszavágni volt is miért, a két csapat eddigi 20 mérkőzése közül ugyanis 14 magyar siker és egy döntetlen mellett 5 alkalommal a skandinávok diadalmaskodtak, utoljára 2004. május 30-án, Sandefjordban. Az akkori 27-24-es vereség a 2005-ös vb-részvételbe került...

A keretből ismét Tatai Péter és Józsa Máté maradt ki, a másik oldalon a harmadik számú kapus, Lars Olav Olaussen mellett az egykoron Veszprémben szereplő Nordhorn-klasszis, az Angola ellen megsérült Bjarte Myrhol ült a lelátóra.

A magyar csapat kezdte az összecsapást, támadásban ugyanaz a hatos kezdett, a kapuban azonban ezúttal a dán meccs hőse, Puljezevic kapott először lehetőséget. Az első lövést Nagy László engedte el, de Ege kapus könnyedén hárított. A másik oldalon Lund nem tette meg ezt a szívességet (0-1).

Forrás: MTI

A 4. percben Diaz szerezte az első magyar gólt, majd két Puljezevic-bravúr után Gál már vezetéshez juttatta az együttest. A 7. percben Johnny Jensen megkapta első kiállítását, Skaliczki László szövetségi kapitány még a vébé előtt elmondta, a Flensburg rosszfiúja könnyen kihozható a sodrából, ha kell, erre is rá lehet játszani...

Az előnyt kétszer is Iváncsik Gergőre hegyezte ki együttesünk, máris 4-2-re vezetett csapatunk.Korai volt az öröm, ugyanis a norvégok ugyancsak jól éltek az emberelőnnyel, Diaz kiállítását kihasználva egyenlítettek - Gál azonban így is képes volt betalálni (5-4).

A 12. percben klasszikus átlövésgólnak örülhetett a magyar szurkolótábor, Ilyés bombája ellen tehetetlen volt Ege, Nagy számára gyakorlatilag esély sem kínálkozott, Kjelling ugyanis követő emberfogással tapadt rá. Első hetesünket Iváncsik Gergő kihagyta, Nagy kiállítatta magát, szerencsére Diaz labdát szerzett, s betalált - már a hátrány sem hátrány? (7-5).

Forrás: EPA

Frank Lökét nem volt könnyű tartani

A 17. percben Nagy betörésekor Lund durván visszacsavarta a kezét, villant a piros lap. Sajnos a Barcelona átlövője megsérült, le kellett támogatni, Mocsai állt a helyére. A nagy kapkodásban szerencsére Puljezevic stabilan állt a lábán, zsinórban négy bravúrral tartotta a csapat előnyét (9-6).

A balszerencse-sorozat folytatódott, Gál orra is megsérült, pár percre beállós híján Katzirz ment a védők közé őrlődni. A 22. percben Császár talpról akkora gólt lőtt, hogy Gunnar Pettersen kikérte ijedtében idejét (11-8).

A hajrá öt percét 12-8-as előnyről, de Mocsai kiállítása miatt emberhátrányban kezdte a csapat, a fórt ezúttal nem szórakozták el a skandinávok, 3-1-re hozták (13-11), Skaliczki László is időt kért. "Fegyelmezetten fel kellene építeni a végét" - kérte a szakvezető célozva a hátralévő három és fél percre. Sikerült, Császár és Mocsai is betalált, a szünetre így 15-12-es előnnyel mehetett a magyar válogatott.

A második játékrész első gólját Strand jegyezte, Ilyés átlövése azonban célt tévesztett - a klasszikus módszer egyelőre nem jön össze a vébén. 18-14-nél Puljezevic hetest védett emberhátrányban teljesen elbizonytalanítva a vikingeket.

Forrás: MTI

Gál Gyula kiválóan játszott

A jó kapusteljesítmény magával húzta a védekezés fokozatos javulását, támadásban ugyan a széleket nem sikerült megjátszani, de a Mocsai, Császár, Diaz, Gál kvartett kiválóan, ráadásul eredményesen dolgozott (19-14).

Ötgólos előnye birtokában kicsit leült a csapat, de az ellenfélnél a tarthatatlan beállós, Löke egymaga nem válthatta meg a világot. A kiváló játék még Nagy Lászlót is felvillanyozta, a Barca klasszisa emberhátrányban kínai figurából szerzett gólt - iskolajáték a javából.

Puljezevic álomszerűen védett (hiába, honosítani tudni kell!), Pettersen gyűrött ábrázattal tette le időkérő lapocskáját a zsűriasztalra. Az egyperces fejtágítás során Skaliczki csak annyit mondott: "Csak így tovább, az ellenfél elbizonytalanodott."

Puljezevic időközben 50 százalék fölé tornázta teljesítményét, Buchmann után Kjelling hetesét is kifogta, támadásban azonban kicsit lankadt a figyelem. Az utolsó 10 percnek 22-17-ről vágtak neki a felek, de Lauritzen, majd Löke is betalált, Skaliczki László kénytelen volt időt kérni (22-19).

Az 55. perc elején Császár lécre lőtte büntetőjét, ám ebben a kiélezett helyzetben sem maradt el a szokásos Gál-gól, a veszprémi beállós ziccerben a háta mögött eldobva a labdát késztette megadásra Egét. Ilyés is meglőtte második gólját, ám szabálytalankodott is, amiért piros lap járt - a szerb játékvezetők biztosan tudják, miért.

Három perccel a lefújás előtt Löke, Kjelling, majd Hansen faragott a hátrányból (24-22), maradt másfél perc, amelynek elején Diaz büntetőt harcolt ki, amelyet Tombor azonban kihagyott.

A slusszpoént Nagy László bombagólja jelentette, jobbátlövőnk még kapott egy piros lapot - de kit érdekelt. A válogatott 25-22-re megnyerte második csoportmérkőzését, ezzel az Angola elleni összecsapás érdektelenné vált: a Skaliczki-csapat csoportelsőként, két ponttal már a középdöntőre készülhet.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, de végig volt hitünk és bizalmunk. Hoztuk a meccset, remélem, hogy ez olyasmivel tölt el bennünket, hogy továbbra is így játszunk. Önbizalom, öröm, élvezet látszódott a játékunkon, kellettek azok az önfeláldozó, feladatot túlvállaló és megoldó játékosok, akik tökéletesen odatették magukat. Ha egy csapat végigharcolja a meccset, tisztességgel mehet le a pályáról. Ha győz, akkor az még különlegesebb."

A csoport másik mérkőzésén:
Dánia - Angola 39-20 (18-12)

A csoport állása:
1. Magyarország 4 pont
2. Norvégia 2 (63-38)
3. Dánia 2 (68-50)
4. Angola 0