Vágólapra másolva!
Már nem százszázalékos a magyar férfikézilabda-válogatott a németországi világbajnokságon: Skaliczki László tanítványai a második középdöntő-mérkőzésen 25-18-as vereséget szenvedtek az olimpiai bajnok Horvátországtól.
  • Forrás: [origo]
    A mérkőzés összefoglalója
  • Forrás: [origo]
    Magyarország - Horvátország

Eredmény, férfikézilabda-vb, középdöntő, II. csoport:
Magyarország - Horvátország 18-25 (8-12)
Mannheim, 7000 néző
v.: Kristic, Ljubic (szlovénok)
gól: Iváncsik G. 6/2, Gál 5, Iváncsik T. 2, Tombor 2, Diaz 1, Nagy L. 1, Mocsai 1, illetve Lackovic 6, Balic 3, Kaleb 3, Vukovic 3, Sulic 3, Dzomba 2/1, Metlicic 2, Zrnic 2, Vukic 1
hetes: 4/2, illetve 2/1
kiállítás: 8, illetve 8 perc

A keretben nem lehetett ott Puljezevics Nenad, akinek deréksérülése nem jött rendbe - a Pick Szeged így nyugodtan rápihenhet a jövő hét sorsdöntő mérkőzéseire -, s a lelátón foglalhatott helyet Nagy Kornél is.

Forrás: EPA

Gál Gyula öt gólt szerzett

Az ellenfélnél nem épült fel Venio Losert, azaz a horvátok is egy klasszis hálóőr nélkül kezdhették az összecsapást, s meglepetésre nem került csapatba a doppingolás gyanúja alól felmentet világ- és olimpiai bajnok Davor Dominikovic sem.

A horvát sajtó Ivano Balic nyilatkozataitól hemzsegett, a Portland San Antonio világklasszis irányítója úgy fogalmazott, a csapat nem ül le, hanem továbbra is magas szinten játszva hajt a világbajnoki címért. Horvátországgal korábban hússzor csapott össze a magyar együttes, 7 győzelem és 3 döntetlen mellett tízszer szenvedtünk vereséget.

A magyar válogatott a megszokott alapfelállásban kezdte a mérkőzést, Diaz lövése mindjárt gólt is ért, Lackovic az ellentámadásból egyenlített. A horvátok nyitott védekezése nem nagyon ízlett, elől Vori révén egy 202 centis óriás tornyosult, a kapuban pedig Jerkovic kezdett, aki az első percekben Nagy átlövését, majd ziccerét is fogta. A 8. perc elejére Iváncsik Gergő második góljával ismét nálunk volt az előny (3-2).

Feltűnő volt, hogy a nagytestű védők között Diaz mennyire élt, akár egy-egyben, akár befutásokkal könnyedén megzavarta az ellenfelet, szemben a statikusabb Ilyéssel és Naggyal. 4-3-as horvát előnynél előbb Iváncsik Gergő, majd öccse, Tamás is hetest rontott.

Forrás: EPA

Diaz küzdelme a horvát védőkkel

A 14. percben Spoljaric kiállítása jókor jött, 6-4-nél Gál beállósgóllal faragott a hátrányból, Ilyés, majd Nagy azonban csúnyán előtte az egyenlítést jelentő kísérletet. A szegedi átlövő helyett érkezett Császár, Nagyot Mocsai váltotta, velük próbálta mozgékonyabbá tenni a támadójátékot Skaliczki László szövetségi kapitány.

A 22. perc elején a magyar szakember időt kért, mert Dzomba hetesével 9-6-re lépett meg az ellenfél. Tombor, majd Gál be is talált, ám Lackovic ellen nem sikerült megtalálni az ellenszert, a Flensburg átlövője addigra négy gólnál járt (8-11).

Sajnos támadásban Gál, majd Iváncsik Gergő is rontott, Mocsai emberhátrányban Jerkovic lábát találta el, szerencsére Fazekas kivédte Dzomba büntetőjét. Négy perccel a szünet előtt Lino Cervar kért időt, mert úgy érezte, a háromgólos előny tovább fokozható. Nem tévedett, Metlicic könnyedén vette be a magyar kaput, s mivel Császár sem élt a hetes adta lehetőséggel, 12-8-as előnnyel mehetett pihenőre a horvát válogatott.

Forrás: EPA

A második játékrészt Iváncsik Gergő büntetője nyitotta, három rontott hetes után ránk is fért a részsiker, a veszprémi balszélső ejtett is gyorsan egy gólt a Schaffhausen kapusának, Jerkovicnak, sajnos két találata között Balic is beköszönt. Hogy ne sikerüljön a felzárkózás, a színészkedő horvátok "szövetséget kötöttek" a szlovén játékvezetőkkel, akik előbb Herbertet, majd 5 másodperccel később Ilyést is kiküldték (10-14).

A kettős hátrányban csak egy gólt kapott együttesünk, a védekezés javult, támadásban kellett volna megtaláni az áttöréshez szükséges pluszt. Két gyors labdaszerzésből sikerült felkapaszkodni 13-15-re, majd 14-16-ra, nem sikerült jobban meglépnie az olimpiai bajnoknak.

Ha a korábbi meccseken hiányoltuk az átlövésgólokat, akkor most látszott igazán, hogy komoly lövőteljesítmény nélkül nehéz tartani a lépést. Ilyés nem vállalkozott semmire, Nagy László a 45. percben szerezte első találatát (15-17). Ami nem jött össze az egyik oldalon, sikerült a másikon, ugyan a játékvezetők hoztak néhány kétséges ítéletet, de tény, gólt mégsem dobhattak a magyarok helyett (15-21).

Skaliczki László időt kért, hogy rendezze a sorokat, s még egyszer feltüzelje tanítványait az utolsó 9 percre. Tanácstalanságában a csapat mínusz hatnál kínai figurát próbált - mindez meg is rekedt a próba szintjén. Az ellentámadásból Zrnic ugyanezt már tökéletesen kivitelezte...

A hajrában Mocsai még feljebb srófolta az átlövésgólok számát - a kettő legalább már többes szám -, de innen már nem volt visszaút. A végeredmény 25-18 lett Horvátország javára, magyar válogatott elszenvedte első vereségét a világbajnokságon, a pénteki szünnap után szombaton a világbajnok Spanyolország ellen lehet javítani.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Sok tanulsággal szolgált a mérkőzés. Az első félidő sem úgy alakult, ahogy terveztük. A felállt védelmünk úgy, ahogy működött, de támadásban főleg fejben nem voltunk ott a pályán. Fáradtak voltunk, se a szerkezetváltás, se a cserélés nem segített."

További eredmények, középdöntő (1-12. helyért), 2. forduló:
I. csoport:
Németország - Tunézia 35-28 (19-11)
Lengyelország - Izland 35-33 (12-14)
Franciaország - Szlovénia 33-19 (18-10)

A csoport állása: 1. Franciaország 4 pont (88-73), 2. Izland 4 (101-89), 3. Németország 4 (95-84), 3. Lengyelország 4 (84-89), 5. Szlovénia 2, 6. Tunézia 0.

II. csoport:
Oroszország - Csehország 30-26 (12-14)
Dánia - Spanyolország 27-23 (15-11)

A csoport állása: 1. Horvátország 6 pont, 2. Spanyolország 4 (91-85), 3. MAGYARORSZÁG 4 (76-79), 4. Dánia 2 (82-81), 5. Oroszország 2 (86-91), 6. Csehország 0.

a 13-18. helyért (az Elnök-kupáért), I. csoport:
Argentína - Kuvait 28-25 (16-10)

II. csoport:
Koreai Köztársaság - Egyiptom 36-30 (16-13)

a 19-24. helyért, III. csoport:
Brazília - Grönland 33-30 (13-18)

IV. csoport:
Marokkó - Katar 44-27 (22-14)