Vágólapra másolva!
Bár korábban szerb válogatottságára hivatkozva visszautasította a magyarok kérését, a Veszprém egykori kézilabdakapusa, Sterbik Árpád mégis beadta a derekát, s hajlandó nemzeti csapatot váltani. A kiválasztott együttes nem más, mint a világbajnok Spanyolország, amelynek színeiben már akár a pekingi olimpián is bemutatkozhat.

A Marca a szerb Beta hírügynökségre hivatkozva azt írta, Sterbik Árpád, a Ciudad Real világklasszis kapusa elfogadta a spanyolok ajánlatát, s reméli, nyáron megszerzi a spanyol állampolgárságot. "Amennyiben az Európai Kézilabda Szövetség áldását adja rá, már a pekingi olimpián is a csapat rendelkezésére állok" - mondta a 28 éves hálóőr a spanyol újságnak.

A világ legjobb kapusának választott kapus a kezilabda.com internetes lapnak is nyilatkozott. "Megkerestek a spanyol szövetségtől, és hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy elfogadom a felajánlott útlevelet, nyártól spanyol állampolgár leszek.

Sterbik elmondta, hogy miután a szerb válogatott leszerepelt a 2006-os svájci Eb-n, majd elbukta a csehek elleni vb-selejtezőt, elgondolkodott a folytatásról. Ráadásul ekkor kereste meg Domingo Diaz de Mera, a Ciudad klubelnöke, illetve Talant Dusebajev, a spanyol klub szakvezetője, hogy érdemes lenne elgondolkodni a spanyol állampolgárság felvételéről.

"Miután megkerestek az ötlettel, elmondták, hogy a Ciudadnak is jobb lenne, mert egy EU-s hely felszabadulna a keretben, a spanyol válogatottnál Barrufet abbahagyja a pekingi olimpia után, és nekem is előnyös lenne, hogy egy nagy eredmény elérjek válogatott szinten."

Arra a kérdésre, hogy számít-e az esetleges kritikákra, hiszen korábban a magyar válogatottságot elutasította, noha rendelkezik magyar állampolgársággal, Sterbik így reagált: "Tudom, hogy sokan fognak kritizálni, de ezzel együtt fogok élni. Ez az én életem, én döntök róla. A szurkolók nem látnak a dolgok mögé. Nem tudom megmondani, mikor léphetek pályára a spanyoloknál. Tudom, hogy Barrufet az olimpia után befejezi a karrierjét, ha az EHF engedélyt ad, és meghívnak, vállalom a fellépést. Kellemetlen a szituáció számomra, mert nem korrekt azokkal szemben, akik az olimpiai szereplést kiharcolták, a három kapus közül egyet kifúrnék."