Vágólapra másolva!
A ligaelső Dallas Mavericks hazai pályán kétszeri hosszabbítás után bukta el az NBA idei csúcsrangadóját a Phoenix Suns ellen. A kosárlabda-rajongók által várva várt összecsapáson remekül teljesített mindkét együttes emblematikus alakja, Dirk Nowitzki, illetve Steve Nash, a döntő szót viszont a vendégek centere, a 41 pontig jutó Amare Stoudemire mondta ki.

Rendkívü hektikus összecsapáson alakult ki a rendes játékidőt követő döntetlen állás a Mavericks-Suns NBA-csúcsrangadón. A vendégek elképesztően bekezdtek, és mire a listavezető felvette volna a mérkőzés ritmusát, már véget is ért az első negyed, mégpedig tizennégy pontos vendégelőnnyel.

A másodikban aztán felpörgött a Mavs, és a nagyszünetre felére csökkentette hátrányát (közelebb is kerülhetett volna Avery Johnson csapata, ha nincs a vendégeknél a kispadról beszálló "jónevű" James Jones, aki három kisérletből három triplát juttatott célba ebben a játékrészben).

A harmadik játékrészt 22 ponttal hozta le a Dallas, és úgy tűnt, hogy ezzel el is dőltek a lényegi kérdések, a Phoenix azonban összekapta magát, és egy 35-20-as rohammal hosszabbításra mentette az elveszni látszó rangadót. Az első ráadásban még nem jutottak dűlőre egymással a csapatok, a második szakaszt azonban már a Suns uralta, amely végül a győzelmei mellé húzhatott egy újabb strigulát, azonban a két csapat idei összesítésében még mindig a Dallas áll jobban (2-1).

Forrás: EPA

Stoudemire volt a Suns nyerőembere

"Óriási meccs volt" - mondta Jerry Stackhouse, aki a cserepadról beszállva 33 ponttal segítette a Dallast - "jelenleg ez a két legjobb nyugati csapat. Sajnálom, hogy nem sikerült megszereznünk a győzelmet, de még lesz lehetőségünk visszavágni."

A Dallas december 7-e óta először kapott ki hazai pályán, míg a Suns zsinórban hatodszor - az elmúlt tizenkét meccsén tizenegyedszer - győzött.

"Igazi playoff-atmoszférája volt a meccsnek" - értékelt a mezőny legeredményesebbjeként 41 pontig jutó Amare Stoudemire - "mindkét csapat a végsőkig küzdött. Nagyon akartuk a győzelmet, de még ennél is jobbak szeretnénk lenni."

A két csapat április 1-én Phoenixben találkozik egymással legközelebb, utána pedig - ha nem jön közbe semmi -, minden bizonnyal a főcsoport-döntőben.

Dallas Mavericks - Phoenix Suns 127-129 (18-32, 35-28, 38-16, 20-35, 9-9, 7-9) - kétszeri hosszabbítás után
ld.:
J.Stackhouse 33, Nowitzki 30 (16 lepattanó), Terry 27, J. Howard 19, illetve Stoudemire 41 (10 lepattanó), Nash 32 (16 assziszt), Barbosa 17, Marion 15 (12 lepattanó)

További eredmények:
Toronto Raptors - New York Knicks 104-94
Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 87-88
Charlotte Bobcats - Sacramento Kings 111-108
Orlando Magic - Utah Jazz 101-90
Indiana Pacers - Washington Wizards 96-112
Boston Celtics - Atlanta Hawks 109-88
Memphis Grizzlies - Cleveland Cavaliers 96-118
Houston Rockets - Los Angeles Clippers 109-105
Portland TrailBlazers - Detroit Pistons 75-87