Vágólapra másolva!
Erős csapattal érkezik Budapestre az olimpiai és világbajnok svéd jégkorong-válogatott, amely a jövő héten kétszer is megmérkőzik a magyar csapattal.

Mivel a svéd elitliga rájátszása, valamint az észak-amerikai profiliga (NHL) küzdelmei még tartanak, a március 29-én Budapesten, 30-án pedig Debrecenben vendégszereplő gárda ezúttal az európai idegenlégiósok, illetve a hazai bajnokság playoffjában nem érdekelt együttesek hokisaiból áll majd.

Bengt-Ake Gustafsson szövetségi kapitány keretének egyik legjobbja a még csak 19 esztendős Nicklas Bäckström, akinek a játékjogát a 2006-os NHL-drafton az első kör negyedik helyén foglalta le a Washington Capitals. A center az év újonca volt a svéd elitligában, és már szerepet kapott a tavaly májusban, Rigában vb-győztes felnőtt válogatottban is.

A hátvédsorban Dick Tarnström a legnagyobb név: a jelenleg a svájci HC Luganóban szereplő 32 esztendős védő kilenc hónappal ezelőtt még a Stanley-kupa fináléjában játszott az Edmonton Oilers színeiben, de előtte három évig a Pittsburgh Penguins hokisa volt. Ezalatt folyamatosan a Pingvinek legjobbjai közé tartozott, szinte egyedül vitte a hátán a Pittsburgh emberelőnyös játékát, főleg a 2003-2004-es idényben, amikor 16 góljával és 36 gólpasszával védő létére az egész csapat legeredményesebb hokisa lett. 2004-ben emellett a csehországi világbajnokság legjobb hátvédjének is választották.

Andreas Dackell és Tarnström mellett rendelkeznek még néhányan NHL-rutinnal a svéd csapatból: a Magyarországra érkező csatárok közül Rickard Wallin a Minnesota Wildban játszott 19 alkalommal (ezalatt hat gólt és négy asszisztot jegyzett), Jonathan Hedström az Anaheim Mighty Ducksban szerepelt 83 találkozón (13 gól, 14 gólpassz), Jimmie Ölvestad 111 meccset (3 gól, 14 gólpassz) játszott a Tampa Bay Lightningban, Fredrik Brembergnek pedig az Edmonton Oilersben jutott nyolc mérkőzés még kilenc évvel ezelőtt.

Mellettük a védő Daniel Fernholmot (Pittsburgh Penguins) és Sanny Lindströmöt (Colorado Avalanche), illetve a csatár Magnus Kahnberget (Carolina Hurricanes) és Johan Andressont (Chicago Blackhawks) draftolták még az észak-amerikai elitbajnokság játékosbörzéjén, ám ők eddig még nem mutatkozhattak be az NHL-ben.

Érdemes megemlékezni a vendégek csapatvezetőjéről is: a 48 esztendős Mats Näslund ugyanis minden idők egyik legjobb svéd hokisa, játékosként is világ- és olimpiai bajnok, négyszer szerepelt az NHL All Star-gáláján, és 1986-ban a Montreal Canadiensszel elhódította a Stanley-kupát.