Vágólapra másolva!
A Chicago Bulls hazai környezetben magabiztosan legyőzte a címvédő Miami Heat együttesét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának első fordulójában, így 2-0-ra vezet a négy sikerig tartó párharcban.

Legjobb összeállításában sem képes nyerni a Miami Heat a Chicago Bulls ellen. A keleti főcsoport egyik nagy érdeklődésre számot tartó párharcában a Bikák ugyanis már 2-0-ra vezetnek a címvédő ellen, miután kedden este 107-89-es győzelmet arattak.

A hazaiaknál Ben Gordon vitte a prímet, 27 ponttal zárt, Luol Deng 26, Kirk Hinrich 14 találattal zárt. A másik oldalon Dwyane Wade 21, Shaquille O'Neal 17 pontig jutott. "Semmilyen kifogást nem kereshetünk, jó meccs volt, de a Bulls lejátszott bennünket, mivel extra dobóteljesítményt nyújtott" - értékelt O'Neal.

Érdekesség, hogy az NBA történetében korábban mindössze kétszer fordult elő, hogy a címvédő két zakóval kezdje a rájátszást: 1957-ben a Philadelphia Warriors a Syracuse Nationals ellenében, 1984-ben a Philadelphia 76ers a New Jersey Netsszel szemben ki is esett végül.

Amióta négy nyert meccsig tart a rájátszás párharca, azóta ez a 15. alkalom, hogy a címvédő 2-0-s hátrányban van, s csak háromszor fordult elő, hogy a vesztésre álló fél innen fordított: az 1969-es döntőben a Celtics a Lakers, az 1993-as főcsoportdöntőben a Bulls a Knicks, illetve az 1995-ös elődöntőben a Rockets a Suns ellen.

Szintén 2-0-ra vezet a második mérkőzés után a Phoenix Suns, amely ezúttal valósággal elsöpörte a Los Angeles Lakerst. A hazaiak támadójátéka ellen nem volt ellenszere a Lakersnek, amely az első két negyedben 68, összesen pedig 126 pontot kapott és már a nagyszünetben 21 pont volt a hátránya.

A Sunsban az első meccshez hasonlóan az alapszakasz legjobb hatodik emberének választott Leandro Barbosa játszott a legjobban, a brazil játékos 26 pontot szerzett. Mellette különösen Steve Nash (16 pont, 14 gólpassz) és Amare Stoudemire (20 pont, 9 lepattanó) volt elemében. A vendégek teljesítményéről mindent elárul, hogy sztárjuk, a két nappal korábbi összecsapáson 39 pontos Kobe Bryant most csupán 15-ig jutott, ám ezzel is csapata legeredményesebbje volt.

Forrás: EPA

Richard Jefferson (New Jersey Nets)

A nap harmadik találkozóján is hazai győzelem született, a Toronto Raptors ezzel egyenlített a New Jersey Nets ellen. A kanadaiak úgy tudtak nyerni, hogy a vége előtt 40 mp-cel még egy ponttal a Nets vezetett, amelynek játékosai azonban a hajrában minden dobásukat kihagyták. A Raptorst Anthony Parker 26 ponttal, Chris Bosh pedig 25 ponttal és 13 lepattanóval segítette a sikerhez.

Eredmények, rájátszás, 1. forduló:
Keleti főcsoport:
Toronto Raptors - New Jersey Nets 89-83
A négy győzelemig tartó párharc állása:
1-1

Chicago Bulls - Miami Heat 107-89
az állás:
2-0

Nyugati főcsoport:
Phoenix Suns - Los Angeles Lakers 126-98
az állás:
2-0

[origo] / (MTI)