Vágólapra másolva!
Évek óta megfigyelhető a magyar kézilabdázók Dániába történő kiáramlása. Amíg korábban csak a hölgyek vették az irányt az északi ország felé, addig idén Császár Gábor (Viborg) jóvoltából a férfi szakág is megmozdult. Miután a Győri Audi ETO két fiatal csillaga, Bódi Bernadett (Randers) és Bognár Barbara (Aalborg) is távozott Magyarországról, utánanéztünk, az elmúlt időszakban kik szerződtek a háromszoros olimpiai bajnok dánok extraerős bajnokságába.

Ki hinné, hogy a dán nőikézilabda-sport fénykora szűk 15 esztendővel kezdődött csupán? Az addig B csoportban vergődő északiak az 1993-as világbajnokságon villantottak meg valamit tudásukból, Norvégiában a második helyet csípték meg Németország mögött, majd következett az 1994-es német Eb, ahol már az Anja Andersen-féle csapat diadalmaskodott. Ulrik Wilbek, majd Jan Pytlick irányításával aztán következtek az utolérhetetlen sikerek: három olimpiai elsőség (1996, 12000, 2004), vb-cím (1997), 2 Eb-arany (1996, 2002) és két Eb-ezüst (1998, 2004).

A dán Haandboldligaen felértékelődött, a '90-es évek végén már megjelentek a légiósok is, elsők között a magyarok. 1999-ben már a dán másodosztályban játszott az egykori győri és ferencvárosi szélső, Horváth Lenke, aki a Team Esbjerg egyik legeredményesebb játékosaként oroszlánrészt vállalt a csapat élvonalba kerüléséből.

2001 őszén már a legtöbb magyar légiós Dániában szerepelt, a kilenc elsőosztályban szereplő magyar közül négyen aktív válogatottnak számítottak, ketten akkor vonultak vissza a címeres meztől. Siti Beáta az Ikastot erősítette, a Koldingban szerepelt az a Nagy Krisztina, aki korábban ismeretlen játékosként érkezett a Győrből, ám a jobbkezes átlövők hiánya miatt az utolsó pillanatban bekerült Mocsai Lajos Eb-csapatába, s így tagja lett a 2000-ben, Romániában Európa-bajnoki aranyat szerzett nemzeti együttesnek. Nagy később szerepelt a GOG Gudméban, 2005-ben hazahívta a Győr, de a legutóbbi szezont már a Vasasban töltötte.
A Randers HK-t erősítette a Vácról érkező Veszeli Judit, illetve Kántor Anikó, aki 2002. január 15-én játszott utoljára tétmeccsen, ám visszavonulása után idén januárban beszállt kicsit még a Vasashoz.

A 2001-2002-es szezonban érkezett Dániába az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Nagy Anikó (Frederikshavn) - ekkor kellett új csapatot építeni Győrben, hiszen Pigniczki Krisztina Dunaújvárosba, Kulcsár Anita a Cornexibe, Horváth Mariann a Wiener Neustadtba, Kereki Edina Debrecenbe igazolt, Hoffmann Beáta pedig visszavonult. Ugyancsak a Frederikshavnben, majd a Fox Team Nordban szerepelt az egykori Cornexi- és Fradi-kapus, Hoffmann Olga, akinek annyira megtetszett a dán életvitel, hogy azóta is ott szerepel, megfordult már a Randers HK és a Horsens együtteseiben is.

A Viborg első nagy fogása Borók Rita volt, a balkezes átlövőt azóta is emlegetik a szurkolók, hasonlóan a klubbal EHF-kupa-sikert elérő jelenlegi Ferencváros-kézishez, Németh Helgához.

Forrás: EPA

Siti Eszter

Irigykedünk a Slagelsére, hiszen Anja Andersen vezetőedző évek óta a világ legjobb játékosaival dolgozhat és érhet el sikereket. Éppen ezért meg kell említeni, hogy a sikereke megalapozásánál magyar játékos is bábáskodott, igaz csak egy esztendő erejéig, de Dániában szerepelt az Európa-bajnok Brigovácz Nikolett is.

2003-ban ismét támadásba lendült a dán gépezet, vezéráldozatnak a Ferencvárost szemelték ki a játékosügynökök, így előbb Siti Esztert csábították Koppenhágába az FCK-hoz, majd az Aalborg vette meg Farkas Ágnest és Benyáts Beatrixet.

Az újonc Soenderjyske HK lecsapott a váci szélsőre, Hajdu Krisztinára, majd segítségével a csődbe ment Esztergomtól 2004. januárjában érkezett Kurucz Orsolya kapus is. 2004-ben vette meg az SK Aarhus a Debrecen és az Cornexi egykori 11-szeres válogatott átlövőjét, Tóth Máriát, aki azóta is Dániába szerepel.

2005 nyarán Pálinger Katalin hagyta el Újvárost az FCK hívószavára, ahogy ő fogalmazott anno: "Nem a pénz döntött, a Dunaferr fel tudta venni ezen a téren a versenyt." Más kérdés, hogy félévvel később kurta-furcsa módon le is lépett a koppenhágai csapattól...

Forrás: EPA

Mehlmann Ibolya a válogatott elsőszűmú jobbátlövője

Két franciaországi szereplés között 2005-2006-ban kipróbálta Dániát a Dunaferr korábbi szélsője, Turtóczki Ágnes is (Team Esbjerg).

a már említett Tóth, Hoffmann, Kurucz, Hajdu kvartett mellett három magyar szerepelt a 2006-2007-es dán női bajnokságban: Mehlmann Ibolya (Aalborg DH), Bulath Anita (FCK) és Csenki Judit (Fox Team).

Az új szerzemények közé tartozik két exgyőri játékos: Bognár Barbara próbajátéka ugyanis sikeresnek bizonyult Aalborgban, a fiatal irányítónak három éves szerződést kínált a dán élcsapat. Ugyancsak 3 évre kötelezte el magát a válogatott jobbszélső, Bódi Bernadett is, akit a Randers HK vásárolt meg.