Vágólapra másolva!
Kedvezően alakult a magyar női kézilabda-válogatott számára a december 2. és 16. közötti franciaországi olimpiai kvalifikációs világbajnokság szerdai, párizsi sorsolása. Németh András vb-n bronzérmes, a tavalyi Eb-n ötödik csapata az első körben a legutóbbi vb-t kihagyó Kongóval, a vb-18. Japánnal és az Eb-9. Spanyolországgal mérkőzik az E jelű csoportban. A kvartett két legjobb csapata - papíron a magyar és a spanyol gárda - jut tovább a középdöntőbe, ahol a román, lengyel, kínai, tunéziai és a német - dél-koreai - ukrán-paraguayi csoportok két-két továbblépőjével mérkőzik.

Az ág talán könnyebb, a másik oldalon szerepelnek ugyanis az előző Európa-bajnokság dobogósai: Norvégia, a címvédő Oroszország és az olimpiai negyedik Franciaország.

A magyar érdekeltségű oldalon (D, E és F csoport) a Németh-csapat mellett vélhetően a spanyolok, a vb-ezüstérmes románok, a lengyelek vagy a kínaiak, illetve az Eb-negyedik, vb-hatodik németek, az olimpiai ezüstérmes, vb-nyolcadik dél-koreaiak, vagy az utóbbi három olimpián aranyérmes dánokat búcsúztató, Athénban harmadik, vb-10. ukránok léphetnek tovább.

"Az ágon a legjobb négyben kell végeznünk, hogy legalább pótselejtezős helyünk legyen. Ez az elvárás reális, teljesíthető a magyar válogatott számára. Elégedett vagyok a sorsolással" - mondta Németh András szövetségi kapitány.


A tornán olimpiai kvóták, illetve kvalifikációs tornára szóló indulási jogok szerezhetők. Az aranyérmes automatikusan résztvevője a pekingi játékoknak, amelyre eddig csak az Európa-bajnok Norvégia és a rendező Kína szerzett kvótát. A vb 2-7. helyezettje pótselejtezőn indul, azonban ezen túl még egy európai csapat is részt vehet ilyen tornán márciusban, mivel ez a földrész a legerősebb.

A december 2. és 16. közötti vb-n 24 válogatott szerepel hat négyes csoportban. Az alapszakaszból (rendező városok: Nantes, Saint-Brieuc, Lyon, Nimes, Toulon, Pau) kvartettenként két-két gárda jut tovább a középdöntőbe (rendező városok: Dijon, Metz), a csoportharmadikok Beauvais-ben a 13-18., a csoportnegyedikek pedig Plaisirben a 19-24. helyért folytatják. A negyeddöntőktől kezdve pedig a párizsi Bercy Csarnok ad otthont az összecsapásoknak.

A vb-csoportok:
A csoport: Kazahsztán, Argentína, Horvátország, Franciaország
B csoport: Ausztrália, Macedónia, Brazília, Oroszország
C csoport: Dominikai Köztársaság, Angola, Ausztria, Norvégia
D csoport: Tunézia, Kína, Lengyelország, Románia
E csoport: Kongó, Japán, Spanyolország, Magyarország
F csoport: Paraguay, Ukrajna, Koreai Köztársaság, Németország

(Azt később jelölik ki, hogy melyik csoport melyik városban játszik.)