Vágólapra másolva!
Az eredetileg kijelölt Kossuth tér helyett a Körcsarnokban rendezik meg jövő kedden a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) gáláját. Erről az öt parlamenti párt és az MKSZ egyeztetése alapján született döntés, amelyet csütörtökön sajtótájékoztatón ismertettek.

A módosításra azért került sor, mert a fesztivál előkészületei egybeestek volna az elhíresült "balatonőszödi beszéd" nyilvánosságra kerülésének évfordulójával, illetve maga a gála pedig a Magyar Televízió székházának ostromával, és több csoportosulás arra kérte, illetve szólította fel a szövetséget, változtasson helyszínt. Ráadásul - a gála szervezői szerint - a meteorológiai előrejelzések alapján az időjárás sem kedvezett volna a szabadtéri eseménynek.

"Álmunkban sem jutott eszünkbe a májusi tervezésnél, hogy a gála időpontja egybeesik a TV-székház ostromával" - mondta Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, aki maga is tagja a parlamenti kézilabdás válogatottnak. A politikus megemlítette, ha felállították volna a pályát és az időjárás közbe szól, az több millió forintot vett volna el a sportágtól. "Azért döntöttük közösen a helyszínmódosításról, hogy ne szenvedjen kárt a kezdeményezés" - tette hozzá.

Sinka László, az MKSZ főtitkára hangsúlyozta: szomorú, hogy más helyszínt kellett az utolsó pillanatokba keresni, de ez volt a legészszerűbb döntés. Közölte, a szövetségbe olyan fenyegető telefonhívások is érkeztek, mint, hogy "Takarodjatok el a térről!" vagy "Akkor is meg fogjuk zavarni a játékot!"

"Mi jókedvű, kedves programot szeretnénk. Az alapötletet a Dunaferr női csapatának 2003-as Kossuth téri fellépése adta. Pályázunk a 2011-es férfi vb-re, ezt az eseményt is szeretnénk ennek bemutatására felhasználni. A nemzetközi szövetség több döntéshozóját meghívtuk a jótékonysági gálára. Nem politizálunk, ehhez nem is értünk! A nemzeti kincsnek számító női válogatottat és az idelátogató szurkolókat nem tehetjük ki rossz hangulatnak. A rendezvény a kézilabdáról szóljon!"

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=gmsG7LflTwFsUyIH

A mintegy ötórásra tervezett programban fellép - többek között - a női, a parlamenti, a szenior és a médiaválogatott, lesznek továbbá korosztályos mérkőzések, szivacs- és csörgőlabda-bemutató is.

A fesztivál célja kettős: egyrészt a kézilabdás utánpótlásképzés, másrészt a határon túli (kárpátaljai, felvidéki és erdélyi), hátrányos helyzetben lévő települések műemlék templomai felújításának támogatása. Éppen ezért a gálát a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia szakmai együttműködésével rendezik.