Vágólapra másolva!
Anglia után Kelet-Európa rögbi-fellegvárát is szégyenteljes 0-ra radírozták a világbajnokságon, ahol három csoportban is könnyen meglepetés születhet a továbbjutásoknál. A címvédő pénteki 36-0-s zakója Dél-Afrika ellen mentegethetetlen, ám a románok a skóciai 0-42-vel őket is alulmúlták. Portugáliát ugyanakkor állva tapsolták, mikor 13 pontot szerzett Új-Zéland ellen, míg a korábban a végső győzelemre is esélyesnek tartott Írország pénteken búcsút inthet a továbbjutásnak.

Skócia meghálálta a szervezőknek, hogy hazai pályán fogadhatta Romániát kedd este. Az edinburgh-i Murrayfield-stadionban ugyan alig több, mint 30 ezer néző foglalt helyett, de ünnepelhettek, mert a Bogáncsok 42-0-ra gyalázták a Tölgyeket. Azért nem kell a skótoknak elszállni a sikertől: rosszul játszottak, de a románok még sokkal rosszabbul. A skótoknak azonban a győzelem és a négy szerzett céltól járó bonusz pont kellett, és ez meg is van, így most már csak Olaszországra kell figyelniük. Mivel az Azzurri egy győzelme után csak négypontos, csak akkor juthat tovább a csoportból, ha az utolsó fordulóban (szeptember 29-én) legyőzi Skóciát.

Ez azonban még messze nem lefutott meccs, hiszen Chris Petersen fantasztikus rúgóteljesítményén túl semmitt nem mutatott még a brit gárda, csak annyit, hogy gyenge ellenfeleik hibáit könnyen kihasználják. A két fontos meccsük ezután jön, de az elsőt nem is érdemes latolgatni: az All Blacks ki fogja végezni Skóciát, ez kétségtelen.

Ahogy az olaszok után kivégezte a portugálokat is, mégis, a meccs legnagyszerűbb pillanata volt, amikor az egész stadion állva tapsolta Cordeiro célját a második félidőben. Végül 108-13 lett az eredmény (a Farkasoknál Pinto a jutalomrúgás mellett egy büntetőgólt is szerzett, Malheiro pedig mezőnyből talált a póznák közé). A Lobos bebizonyította, hogy van értelme a kiscsapatoknak az óriások ellen játszani, mert félelem nélkül, végig kitartva küzdöttek, sőt, egy időre a brutális erejű feketéket be is szorították.

A sorsuk persze nem kétséges, de a keddi Romániát nézve, akár meccspontokkal is hazamehetnek szeptember végén.

Az A-csoport nagyon várt rangadója döbbenetes különbségű dél-afrikai győzelmet hozott: a címvédő a porig alázva kulloghatott le a Parc de Princes gyepéről pénteken. A vb-k történetének mindössze ötödik nullázása óriási felháborodást keltett Angliában, a 36-0 után a fejek hullását követelte a sajtó és a közönség egyaránt. Nem volt olyan eleme a játéknak, amiben a Gazellák ne múlták volna klasszisokkal fölül a címvédőt: fegyelmezett tolongásuk, halálpontos passzaik, erőtől duzzadó támadásaik, kreatív kombinációik mellett kíméletlen védekezésükkel is elvettek minden lehetőséget Angliától. Az igazi irányító (hiszen Jonny Wilkinson után cseréje, Olly Barkley is megsérült) nélkül kiálló angolok ráadásul taktikailag sem vizsgáztak jól: több lehetőségük lett volna apró pontokat gyűjteni büntetőből vagy dropból, de elhibázták vagy észre sem vették a helyzeteket. A rögbi feltalálóinak mintha ötletük sem lett volna, hogyan kell megújítani a játékot, ráadásul az egyetlen tűzzel égő játékosuk, Jason Robinson egy óra után megsérült, így végül szerencsésnek mondhatják magukat, hogy 36 ponttal és három céllal megúszták. A világbajnokot lejátszották.

Szerencséjük volt a tekintetben is, hogy Tonga meglepetésre megverte Szamoát, így a legnagyobb vetélytárs kihullott a továbbjutásra esélyesek közül. Anglia két hátralévő meccse a két óceániai gárda elleni, és az eddigi eredményektől függetlenül mindkettőt nyernie kell a biztos továbbjutáshoz (amelyet követően a 2003-as döntőben legyőzött Ausztrália ellen most simán kiesnek majd). Wilkinson és Barkley szombatra már harcra kész lesz, így végre - majdnem - a legerősebb felállással küzdhetnek a negyeddöntős helyért.

A csoportok állása
A
1.

RSA

2

0

95-7

1

9

2.

TNG

2

0

44-30

0

8

3.

ENG

1

1

28-46

0

4

4.

USA

0

2

25-53

0

0

5.

SAM

0

2

22-78

1

1

B

1.

AUS

2

0

123-23

2

10

2.

FIJ

2

0

64-47

2

10

3.

WAL

1

1

62-49

1

5

4.

JPN

0

2

34-126

1

1

5.

CAN

0

2

33-71

0

0

C

1.

NZL

2

0

184-27

2

10

2.

SCO

2

0

98-10

2

10

3.

ITA

1

1

38-94

0

4

4.

ROM

0

2

18-66

1

1

5.

POR

0

2

23-164

0

0

D

1.

ARG

2

0

50-15

1

9

2.

IRE

2

0

46-27

1

9

3.

FRA

1

1

99-27

2

6

4.

GEO

0

2

13-47

1

1

5.

NAM

0

2

27-119

0

0

A csapatok névrövidítése után a győzelmek, a vereségek száma, majd a pontkülönbség, a bonusz pont és pontszám következik.


Ausztrália sikerrel hozta eddigi legfontosabb meccsét: Walest 32-20-ra megverte Cardiffban (ez is egy ajándék meccs a francia szervezőktől, és a Millennium-stadion csordultig tele is volt). A hazaiak egyik legjobbja, Gareth Thomas megsérült, de ez nem elég indok arra, hogyan tudtak 3-25-re állni a szünetben. A második félidőben aztán összeszedték magukat, de legrutinosabb emberük, Stephen Jones "célpasszt" adott egy előreejtésével Chris Lathamnek, aki így megszerezte második célját (és a Kenguruknak a bonusz pontot), pályafutása során pedig a 39. alkalommal tette le a labdát, amivel az ausztrál örökrangsorban már a második.

Wales csúnyát bukott tehát, és ha nem veri meg legalább négy célt szerezve a vb-n eddig meglepetésre kettőből kettőt bonusszal teljesítő Fidzsit, csomagolhat. Ez azért kevéssé valószínű, hiszen az óceániaiak nincsenek a Sárkányokkal egy súlycsoportban, így a szeptember 29-i összecsapáson inkább nagyarányú európai siker várható (aztán csúnya walesi leégés Dél-Afrikával szemben a negyeddöntőben).

A házigazdát is magába foglaló D-jelű kvintettet halálcsoportnak is nevezik, és most az írek érezhetik a kést a nyakukon. Miután Argentína legyőzte a franciákat a nyitómeccsen (majd Grúzia ellen sima 33-3-mal zárt), sorsdöntővé a pénteki Franciaország-Írország összecsapás vált, amire a zöldek nagyon rossz előjelekkel készülnek. Már Namíbia ellen is akadozott a gépezet, de Grúzia ellen teljesen beragadtak: csak 14-10-re nyertek, és ez egy olyan sport, ahol nem minden a meccspont: a pontkülönbség is árulkodó lehet. Mint például a Namíbia ellen 13 célt szerző franciáké (87-10), amiből rögtön kitűnik, hogy a vb-győzelemre áhítozó Kékek kiheverték a nyitómeccs sokkját.

A francia földön 35 év alatt csupán egyszer nyerő íreket tehát a kiesés réme riogatja, ami döbbenetes fordulat, hiszen a világbajnokság elindítása (1987) óta nem volt ír gárda, amit ilyen áldottan tehetségesnek tartottak. A csapat hangulata azonban gyászos, és ezt edzői döntések is rontják: az még csak hagyján, hogy az Ulster (politikai nevén Észak-Írország, ugyanis amikor rögbiről van szó, az ír nemzet egy és oszthatatlan) két legjobbja, az összefogó Neil Best és a tolongásirányító Isaac Boss még mindig csak csere, az angol bajnok Leicesterben játszó Geordan Murphy még a kispadra sem fér oda. A pletykák szerint a gyorsvonatszerű fullback össze is csomagolt a franciák elleni csapathirdetés után, de az ír menedzsment tagadja ezt: "Itt ül velem szemben, és vidáman ebédel" - nyilatkozta telefonon Karl Richardson médiafelelős.

A helyén az eddigi 7 meccsén 18 pontot (3 célt) szerző Gavin Duffy szerepel majd, ami csak statisztikai okokból is bosszanthatja a Franciaországban mindeddig csupán egy percnyi vb-szereplést kapó "rögbis Georgie Bestet": 53 válogatott meccsén 93 pontot (17 célt) szerzett már. Az írek azt állítják, minden rendben náluk, és jó érzés, hogy leírták őket, mert innen jó felállni, de meg lennénk lepve, ha a két kiábrándító meccs után hirtelen megvernék a házigazdát, mint ahogy az is megdöbbentő, hogy Murphy nem segíthet a darabokra hullott csapaton.