Vágólapra másolva!
Szerdán Tatán tartotta utolsó előtti edzését a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a csütörtöki szünnap és a pénteki, budapesti tréning után szombaton elutazott a világbajnokság helyszínére, ahol vasárnap 18 órakor Japán ellen kezdi meg szereplését. A tét nem kicsi, ugyanis az első helyezett kvótát szerez a pekingi olimpiára, míg a 2-7. hely selejtezőbeli részvételt jelent az ötkarikás játékokra.

Ha a nőikézilabda-válogatott újkori történetét nézzük (azaz az A csoportba való 1993-as visszakapaszkodást vesszük alapul), mindössze egyszer fordult elő, hogy együttesünk nem jutott be a legjobb hét közé a világbajnokságon - éppen tíz éve, az 1997-ben, Németországban.

Ha csak a történelemből indulunk ki, akkor látható, nem nehéz teljesíteni a szövetség idei célkitűzését: a válogatottnak 1-7. helyen kell végeznie, hiszen ez biztosan olimpiai szereplést vagy kvalifikációban való részvételt jelent.

"A csapat két és fél éve együtt van, jól jelzi a szakmai elképzelésünket, hogy a jelenlegi 16-os keretből 14-en már a tavalyi, svédországi Európa-bajnokságon ott voltak" - nyilatkozta Németh András szövetségi kapitány.

"A Montenegró elleni mérkőzéseken látottakkal nem voltam elégedett, de ebben közrejátszott az elvégzett sok munka is. Ezen a héten már sokkal jobban mozogtak a lányok, többen megfelelően teljesítettek."

A szakember elmondta, a szövetség által megfogalmazott célok teljesíthetőek, hiszen elviekben nem okozhat gondot a negyeddöntőbe jutás.

"Úgy tervezem, hogy a csoportmeccseket Kongó, Japán és Spanyolország ellen megnyerjük, azaz két ponttal kezdjük majd a középdöntőt. Dijonban két kemény meccs biztosan vár ránk, hiszen szembe kerülünk a románokkal és a németekkel, két olyan csapattal, amely ellen az utóbbi időben nem ment. Ezt követően jön a vébé talán legfontosabb mérkőzése: negyeddöntőben dől el ugyanis, felső- vagy alsóágon folytathatjuk. Úgy számolom, ott Norvégia, Oroszország, Franciaország vagy Brazília lehet az ellenfelünk."

Forrás: [origo]

A szerdai tatai edzésen egyébként számtalan televíziós stáb forgatott, rengeteg újságíró jelent meg, egyértelművé téve: ez a nőikézilabda-válogatott nemzeti kincs, még ha nem is nyilvánította ki a parlament, mint például Dániában.

A tréning során a védekezésen volt a hangsúly, a gyors visszarendeződést és a különböző formákat gyakorolta a társaság. Ahogy Németh András szövetségi kapitány fogalmazott: "néhány alkalommal már sikerült is megvalósítani a terveket."

Segítőjétől, Zsiga Gyulától arról érdeklődtünk, milyen védekezési variációkkal készül a csapat. "Három formát dolgoztunk ki, ezeket váltogatjuk majd annak függvényében, milyen támadásbeli felállásban játszunk. Ha Tóth Tímea és Hornyák Ágnes lesz a belső poszton, akkor a hagyományos hatos falat valósítjuk meg ki-kilépő emberekkel, Tomorival és Szűccsel feszesebb védekezést alkalmazunk, s amikor három kisemberünk, Szucsánszki, Görbicz és Ferling van fent a pályán, akkor 5+1-re nyitunk."

Álmodj, királylány! - avagy prémium is jár a jó szereplésért

Forrás: MTIPrémium is vár a csapatra. Dr. Kiss István, az MKSZ elnöke elmondta, a csapat jó világbajnoki szereplésével prémium is jár, amelynek összege megegyezik a férfiválogatottéval.
Amennyiben világbajnok lesz a Németh-csapat, 20 milliót kap, az ezüstéremét 16, a bronzéremért 14 millió jár, de még a 7. hely is hatmilliós jutalmat ér.
Mivel a fizetőeszköz nem hangzott el, Pálinger Katalin csapatkapitány kérdőn nézett az elnökre: "Ugye, euróban?" Nem késett a válasz: "Álmodj, királylány!"