Vágólapra másolva!
Bár a csomagok és a sportszerelések elkeveredése miatt alig tudott csapatot kiállítani az Izland elleni mérkőzésre a férfikézilabda-válogatott, egy rendkívül izgalmas összecsapáson úgy nyert 28-27-re, hogy öt perccel a lefújás előtt még az északiak vezettek négy találattal.

Eredmény, Posten-kupa, 1. forduló:
Magyarország - Izland 28-27 (15-13)
v.: Abrahamsen, Kristiansen (norvég)
Trondheim, 1600 néző
Magyarország: Puljezevic - Gulyás 3, Mocsai 2, Eklemovics 3, Zubai 3, Grebenár 2, Császár 4/2. Csere: Mikler (kapus), Laluska 3, Törő 4, Ilyés 3, Herbert, Nagy L. 1, Gál
Izland: Gudmundsson - Gunnarsson 3, Holmgeirsson 7, G. Arnarson, Sigurdson, H. Arnason 3, Asgeirson 3. Csere: Gustavson (kapus), Jonsson 5/3, Gudrunarson 2, Kristjansson 2, Einarsson 1, Torsteinsson 1.
hetesek: 2/2, illetve 4/3
kiállítások: 12, illetve 12 perc

Utolsó felkészülési tornáján, Trondheimben lépett pályára a magyar férfikézilabda-válogatott, amely a kontinensviadal házigazdája által szervezett Posten-kupán Izland ellen kezdett.

Az északiak ellen kiváló mérleggel rendelkezett együttesünk, hiszen az eddigi 34 összecsapásból 21 magyar, 11 izlandi győzelem mellett kétszer végeztek döntetlenre a felek.

Az utolsó öt mérkőzés is magyar diadalmenetet hozott, hiszen a 2006-os svájci Európa-bajnokságon 35-31-re, ugyanazon év októberében Ózdon 39-31-re, Miskolcon pedig 32-28-ra nyertünk, míg a tavaly októberi szigetországi turnén a 23-17-es siker mellett másodjára csupán 32-31-re kapott ki a Skaliczki-csapat.

A helyzet Trondheimben azért nehezebb volt, az utazási nehézséget nemcsak a gépek késése okozta, de nem érkeztek meg a csomagok sem, így aztán a csapat elképesztő felállásban lépett pályára. Balszélsőink szerelése elkeveredett, Iváncsik Gergő és Törő Szabolcs a lelátóra került, csakúgy, mint Nagy László, Gál Gyula, Herbert Gábor, Iváncsik Tamás és Ilyés Ferenc.

Nevetségesen hangzik, de a 14 helyett mindössze kilenc magyar játékos tudott beöltözni a találkozóra.

"Könnyű" helyzetben volt Skaliczki mester, hiszen nem kellett kevergetnie a kártyákat. A cserepadon Laluska kezdett, Császár lett a balszélső, Zubai pedig a beállós. A hirtelen stílusváltás ellenére jól kezdett együttesünk, Grebenár átlövésből, Császár a szélről köszönt be (2-0).

(Közben megérkeztek a repülőtérről a mezek, a lelátóról elindultak a mieink az öltözőbe.)

A 10. percre mezfogyatkozásban gyönyörködhettünk, Eklemovics dreszsét mély dekoltázsúra tépték az izlandiak, így aztán az MKB Veszprém frissen honosított irányítóját ragtapasszal "varrták össze". A játék azonban fenomenális volt: jó védekezés, szellemes támadójáték, a 14. percre 7-3-as előny.

Négy perc alatt azonban fordított az északi csapat (7-6), Jakobsson emberhátrányban szerzett labdából ki is egyenlített, 7-8-nál Skaliczki időt és figyelmet kért. A "Figyelj, komám!" azonban elsőre nem vált be, Császár újabb eladott labdájával 9-7-re alakult az eredmény.

Szerencsére az emberelőnyöket nem minden alkalommal bukta el ilyen csúnyán együttesünk, a 25. percre a kiválóan irányító Eklemovics jóvoltából 13-10-re nálunk volt az előny, a félidőre pedig 15-13-mal mehettünk pihenőre.

A szünetben végre bemelegíthetett a többi magyar is, Törő révén a második játékrészre lett igazi balszélsőnk, Grebenár pedig a kapussal együtt bevágta a 16. gólt.

Tíz percig tartotta előnyét a magyar együttes, a Puljezevicset váltó Mikler is védett egy-két bravúrosat, ám a 42. percben ismét ikszet mutatott az eredményjelző (19-19).

A kiállítások miatt a szakvezetés kénytelen volt pályára küldeni az addig pihenő játékosok közül Herbertet és Nagy Lászlót, utóbbi góllal mutatkozott be a trondheimi közönségnek.

Az utolsó tíz perc izlandi előnnyel indult (24-22), az impotessé váló támadójáték hatására Skaliczki László hat és fél perccel a lefújás előtt időt kért. 23-27-es hátrányról három perc alatt felálltunk, Ilyés szinte csodaszámba menő módon két átlövéssel sokkolta az ellenfelet (27-27).

A végén Ilyés harmadik gólja döntött, a hajrá 5-0-s részsikere hihetetlen akaraterőről tanúskodik - ez jó jel az Európa-bajnokság előtt.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Egy pillanatig sem akart veszteni csapatunk. A második félidőben volt egy kis hullámvölgy, de örülök, hogy a végjáték sikerült."

A nap másik mérkőzésén:
Norvégia - Portugália 33-20 (16-9)

szombat:
2. forduló (Trondheim):
Portugália - Izland 14 ó
Norvégia - Magyarország 16:15 ó

vasárnap:
3. forduló (Lillehammer):
Magyarország - Portugália 17 ó
Norvégia - Izland 19.15