Vágólapra másolva!
Második mérkőzésén a világbajnok Németország ellen lépett pályára a magyar férfikézilabda-válogatott, ám ezúttal nem sikerült bravúrt elérni a norvégiai Európa-bajnokságon. A papírforma érvényesült, a németek 28-24-re győztek, a Skaliczki-csapat vasárnap Fehéroroszország ellen fejezi be csoportküzdelmeit.

Eredmény, férfikézilabda-Eb, C csoport, 2. forduló:
Magyarország - Németország 24-28 (12-13)
Bergen, Haukelandshallen, 2000 néző
v.: Visekruna, Stanojevic (szerbek)
gól: Jansen 5, Baur 5/4, Hens 4, Preiss 3, Glandorf 3, Kehrmann 3, Klimovets 2, Kraus 2, Zeitz 1, illetve Illyés 4, Mocsai 4, Laluska 4, Császár 3/3, Nagy L. 3, Gál 3, Gulyás 2, Eklemovics 1
hetes: 4/2, illetve 4/4
kiállítás: 6, illetve 4 perc

Nem kisebb feladat, mint a világbajnok német válogatott várt férfikézilabda-csapatunkra az Európa-bajnokság második csoportmérkőzésén. Skaliczki László tanítványai a spanyolok elleni bravúros, fölényes siker után azzal a tudattal léphettek pályára, hogy esetleges újabb győzelemmel akár négy pontot is vihetnek a középdöntőbe, ami abszolút felülmúlta volna az előzetes várakozásokat.

A felek eddig 21 mérkőzést játszottak egymás ellen, 15 német siker és 3 döntetlen mellett 3 magyar győzelem született. (Ha az NSZK-korszakot is figyelembe vesszük, akkor sem sokkal jobb a mérleg: 11 döntetlen, 26 német és 14 magyar győzelem.)

Az utolsó mérkőzésen, Budapesten 23-23-as döntetlen született, de még sokkal szívesebben emlékszünk az athéni olimpia bravúrjára, ahol a csoportmérkőzésen során 30-29-re diadalmaskodtunk.

"A németek a favoritok, de tavaly már megmutattuk, hogy képesek vagyunk a bravúrra. Azt hiszem, van esélyünk a győzelemre" - nyilatkozta a találkozó előtt a magyar szakvezető.

Kollégája, Heiner Brand kifejtette, bizony tiszteli az ellenfelet: "Magyarország nagyszerűen játszott a spanyolok ellen, főleg a védelem és Puljezevics kapus remekelt. Nagyon figyelnünk kell az átlövőkre, hiszen Nagy, Ilyés és Császár is veszélyes. Mivel komoly céljaink vannak, meg kell nyernünk a mérkőzést. A torna előtt mindenki azt mondta, a csoportelsőség a német-spanyol meccsen dől majd el. Nos, minden megváltozott: ez lesz a döntő összecsapás."

Külön érdekessége az összecsapásnak, hogy Mocsai Tamás leendő klubedzője, Markus Baur (Lemgo) ellen lépett pályára.

A németeknél a sérült Oleg Velyky helyett Lars Kaufmann került a keretbe, a magyaroknál ezúttal Grebenár Gábor és Iváncsik Tamás ült a lelátóra.

A kezdőcsapat összeállításánál a szakvezetés a Bundesliga-szereplést is figyelembe vette, hiszen ezúttal Mocsai Tamás kapott szerepet, míg a kapuban Fazekas Nándor kezdett.

A német csapat kezdte az összecsapást, Klimovets beállós pozícióból szerezte az első gólt, erre Nagy válaszolt gyorsan (1-1). Védekezésünk tengelyében Nagy és Ilyés tornyosult, Mocsait Gál váltotta támadásban, Fazekas pedig három perc alatt három nagy bravúrral jelezte, kapusaink teljes- és egyenértékűek, mindegy melyikük véd...

Forrás: MTI

Glandorf, majd Jansen révén 3-1-re elmentek a németek, nehéz volt átlőnünk a magas védőfalat, Mocsai hetes hibázott, Bitter pedig jól védett. Mire kipanaszkodtuk magunkat, Nagy, majd Ilyés szétlőtte a hálót (3-3). Ehhez azonban rendezetlen védelem kellett, ahol a réseket megtalálva közbe lehetett lőni. Felállt fal ellen nehéz volt, Eklemovics hiába tüzelt alulra, majd félmagasan, a védők szorításában Bitter "olvasta" kísérleteit.

A 13. percben egy kis flúgos futam után Eklemovics ejtett gólt, ezt Bitter reklamálással "ünnepelte", a szerb játékvezetők kiállították a hálóőrt. Az emberelőny rosszul indult, Baur hetest értékesített, de Mocsai is megszerezte első gólját (6-6).

A 16. perc elején Nagy kapott kisbüntetést, ezt Klimovets, Glandorf, majd Jansen büntette (6-9). Kicsit szétesett, kapkodóvá vált a játékunk, támadásban lövésig sem jutottunk, belemenést fújtak ellenünk, Gál ellenfélhez passzolt. A kritikus pillanatokban jól jött Császár találata (7-9).

Skaliczki kapitány az időkérést jelző kis táblájával kezében izgatottan állt a kispad mellett, de első lépésként cserékkel próbált frissíteni. Laluska első labdaérintésre gólt lőtt, majd letarolta Kaufmannt, s leülhetett pihenőre.

A 23. percben jött a magyar időkérés, Skaliczki László több szélsőbefutást kért - nem véletlenül, addig mindössze egyszer láthattunk ilyet, abból Gulyás be is talált...

Ha nem is ilyen figurából, de Mocsai emberhátrányból is beköszönt, s végre Gált is sikerült megjátszani (10-11). Fazekas ismét elkapta a fonalat, Glandorf, Kehrmann és Klimovets lövését is védte, a 28. percben az első igazi lerohanásból Gulyás egyenlített (11-11).

Az utolsó két percben először Laluska, illetve Kehrmann gólváltását láthattuk, majd Baur lőtte biztos kézzel újabb büntetőjét. Egyenlíteni már nem sikerült, a félidő 13-12-es német előnnyel zárult.

A második játékrészt az egyenlítés helyett Hens találata vezette be, ám Gulyás álompasszát Gál is gólra váltotta (13-14). A szokásos kisebb hullámvölgy ezúttal két kihagyott ziccerben mutatkozott meg, a másik oldalon Hens és Klimovets ismét jól tüzelt (14-17).

Császár keze nem remegett meg a büntetőnél, ám a másik oldalon továbbra is improvizatívabb, ötletesebb, s ami még nagyobb baj, hatékonyabb volt a támadójáték (15-19). Puljezevics egy hetes erejéig lépett pályára, Baur őt is megetette (16-21).

A 41. perc elején Gulyás megsérült, miután rálépett Baur lábára, a veszprémi jobbszélsőt le kellett vinni a pályáról - helyére kényszerből Mocsai húzódott le. Skaliczki kapitány időt kért, próbált erőt önteni fiaiba, ám hosszú percekre megállt a tudomány.

Az átlövés, ami a spanyolok ellen erős fegyverünk volt, ezúttal semmit sem hozott a konyhára, a beállóst nem tudtuk megjátszani, gyors indítások mellett szélsőjáték sem akadt - míg a másik oldalon Hens magára találásával sikerült meglépni.

Szerencsénkre hatgólos előnynél a világbajnok is képes volt könnyelműsködni, Mocsai, Gál, Nagy és újra Mocsai révén sikerült egy 4-0-s szériát produkálni (21-23). Megélénkült a játék, Ilyés talán meghallotta "kritikánkat", két csodás gólt szerzett, Fazekas is hozta a maga bravúrjait, de hiába akadtak lehetőségeink, nem sikerült kettőnél közelebb jönni.

Sőt, Preiss révén ismét három lett közte (23-26), szerencsére Roggisch kiállíttatta magát, így emberelőnnyel indult az utolsó öt perc. Ilyés félsvédcsavarból szépített, Iváncsik Gergő azonban talán első gólszerzési kísérletét könnyedén védte Bitter (24-26).

Heiner Brand őrült izgalmában időt kért, kézzel-lábbal magyarázta el a teendőket. Sajnos Mocsai figyelmetlensége kétperces büntetést és hetes ért, Puljezevics hiába jött ismét, Baur nem rontott (24-27).

A két perc alatt nem lehetett csodát tenni, a vége 28-24 lett Németország javára. A csapat vasárnap Fehéroroszország ellen fejezi be csoportküzdelmeit.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Görcsösen kézilabdáztunk, végig feszültséget láttam az arcokon. A védések utáni kipattanók mind az ellenfélhez mentek. Látszott a félelem, a gyöngeség, az erőtlenség. Voltak sanszaink, de lassan kézilabdáztunk."

Fazekas Nándor, a csapat kapusa: "Amikor kell, akkor a németek gólt szereznek, s átlendülnek a holtponton. Ezért világbajnokok. Mi ugyanebben hibáztuk, ezzel megpecsételődött a sorsunk."

További eredmények, 2. forduló, C csoport (Bergen):
Spanyolország - Fehéroroszország 36-31 (18-15)

D csoport (Trondheim):
Izland - Szlovákia 28-22 (16-5)
Svédország - Franciaország 24-28 (13-18)