Vágólapra másolva!
Igazolva a papírformát magabiztos, 31-26-os győzelmet aratott a magyar férfikézilabda-válogatott Fehéroroszország ellen a norvégiai Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén. Miután Spanyolország alaposan elverte a világbajnok németeket, együttesünk első helyen, kettő ponttal jutott a középdöntőbe, ahol Franciaország, Izland és Svédország lesz az ellenfél.

Eredmény, férfikézi-Eb, C csoport, 3. forduló:
Magyarország - Fehéroroszország 31-26 (18-16)
Bergen, Haukelandshallen, 3000 néző
v.: Reisinger, Kaschütz (osztrákok)
gól: Iváncsik G. 9, Nagy L. 9, Eklemovics 4, Iváncsik T. 3, Császár 2, Ilyés 1, Laluska 1, Grebenár 1, Gál 1, illetve Kurcsev 7, Bruka 6, Puhuszkij 5, Gromiko 3, Harbok 3, Babicsev 1, Asztruckij 1

Ha az Európa-bajnokság előtt azt mondtuk, a fehéroroszok ellen csak a győzelem az elfogadható, akkor ezt a harmadik csoportmérkőzésen meg kellett erősítenünk. A körbeveréseknek köszönhetően (pontosabban annak, hogy Spanyolország lemosta a németeket) ugyanis utolsó meccsére megkapta az esélyt Fehéroroszország, amely a magyarok elleni győzelemmel - ugyan nulla ponttal -, de középdöntős lehetett volna.

A statisztika mellettünk szól: az eddigi négy mérkőzésen 4 magyar győzelem született, utoljára 2005. januárjában, Minszkben egy Eb-selejtezőn (33-27) sikerült diadalmaskodni.

A csapatból a németek ellen bokasérülést szenvedő Gulyás Péter, illetve Törő Szabolcs maradt ki. A felállás hasonló volt a spanyolok elleni meccshez, azaz ismét Puljezevics kezdett, míg a két szélen az Iváncsik fivérek rohamoztak.

Sok hibával kezdte az összecsapást a magyar együttes, ám a 3. percben Ilyés bombája révén mégis mi szereztünk előnyt, ezt Nagy gyorsan megtoldotta még eggyel (2-0). Már az első pár perc után látszott, érdemes távoli lövésekkel próbálkozni, hiszen Feszcsanka kapus nem mozgott túl biztatóan, védekezésben pedig sikerült jó pár blokkal elbizonytalanítani a lövőket.

Forrás: MTI

Ennek ellenére az első tíz perc "csak" 5-4-es magyar előnnyel zárult, Nagy leült pihenőre, Laluska első lövése azonban a fehérorosz kapus lábai között halt el (6-5). A 14. percben Iváncsik Gergő hetesével kettőre nőtt a különbség (8-6).

A fehéroroszok azonban kapaszkodtak, Gromikót nehezen tudtuk tartani beállósban, Kurcsev pedig hátrányból is betalált, szerencsére Iváncsik Tamás, majd Gergő akcióból köszönt be (10-7). A bátor támadójáték meghozta eredményét, hiszen a félidő utolsó harmadára állandósult a két-három gólos magyar előny.

Amíg Harbokot sikerült teljesen semlegesíteni, addig Kurcsev átvállalta a góllövést, a 25. percre 14-13 lett az állás. Közben Babicsev letaglózta Nagyot, szerencsére nem lett komolyabb baja a barcelonai csillagnak. Két Iváncsik-gólnak köszönhetően gyorsan 17-13-ra nőtt ismét az előny, hogy aztán két labdavesztést Brovkáék góllal toroljanak meg (17-15).

Másfél perccel a szünet előtt Skaliczki László időt kért, Nagy és Asztruszkij gólt váltott, a félidő 18-16-tal zárult.

A második játékrészt Puljezevics bravúrja és Eklemovics gólja vezette be (19-17). A veszprémi irányító remekül játszott, nemcsak pazar labdákkal töte társait, de ezúttal eredményesnek is bizonyult. A 36. percben ugyan egyre feljött az ellenfél, egy-egy remek labdaszerzést követően azonban az Iváncsik fivérek megoldották a helyzetet (22-19).

Néha az volt az ember érzése, csak meg kell cibálni a magyarok bajszát, s máris készek vagyunk a feltámadásra. Nagy hetedik találatával már 23-19-et mutatott az eredményjelző, s bár kétszer is emberhátrányban játszhattunk, az eredmény nem változott.

Stabillá vált a védekezésünk, a fal és a kapus összehangját a blokkok és a védések számában lehett mérni - Puljezevics 40 százaléknál járt. Kiegészülve pedig ment a szekér, Iváncsik Gergő is meglőtte hetedik találatát, Császár szintén beköszönt, 25-19-nél érkezett is az ellenfél cserekapusa, Krajnov.

Magyar oldalon Nagy és Gál kapott pihenőt, 25-22-re feljött az ellenfél, szerencsére egy Császár-Zubai akció hetest és egy kiállítást eredményezett. Az utolsó tíz perc 27-22-ről kezdődött, mindkét oldalon visszajöttek a pályára a kezdőcsapat tagjai.

Innen már nem lehetett baj, Skaliczki kapitány megnyugtatásképpen még időt kért, Nagy és Gál gólt szerzett, az 57. percben 30-23 lett az eredmény. A fehérorosz időkérésnél Skaliczki László semmit sem mondott a mosolygó játékosoknak, a vége 31-26 lett, együttesünk első helyen, kettő ponttal jutott a középdöntőbe, ahol Franciaország, Izland és Svédország lesz az ellenfél.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Ez a mérkőzés a tét miatt teljesen másról szólt, mint maga a játék, ahogy a spanyolok ellen játszottunk. Mi voltunk az esélyesek, nekünk kellett az iramot diktálni, s nekünk kellett a győzelmet aratni. Néha picit görcsösebben kézilabdáztunk, ellenfelünk keményen dolgozott. Az első félidőben a támadójátékunk termelte ki a kétgólos előnyt, a második játékrészben a védekezésváltás jót tett, ebből adtunk lendületet."

Iváncsik Gergő, a magyar csapat legjobbja: "Örülök, hogy a csapat 150 százalékot nyújtott, jól felkészültünk erre a mérkőzésre. Hál' istennek kijött a játék mindenkinek."