Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) levélben értesítette a macedón szövetségét (RFM), amennyiben nem oldódnak meg a létesítményproblémák, úgy az egykori Jugoszláviához tartozó országtól elveszik a decemberi női Európa-bajnokság rendezésének jogát.

Az EHF levele a napokban érkezett meg az RFM-székházába, amelyből kiderül, hogy a fő gond az két sportlétesítmény körül alakult ki, ugyanis egyik sem teljesíti azokat a feltételeket, melyek szükségesek egy Európa-bajnokság megrendezéséhez.

A vajdasagma.info úgy tudja, jelen állás szerint a Borisz Trajkovszki-sportcsarnok felújítása még az előre meghatározott időben befejeződik, ám az ohridi csarnokkal már más a helyzet. A Bécsből küldött levélben az áll, hogy az ohridi objektum még a legminimálisabb feltételeknek sem tesz eleget, s a szervezők nem is igyekeztek ezen változtatni.

Érdekesség, hogy az eredeti tervek szerint Macedónia három várost jelölt ki az Európa-bajnokság színhelyéül, ám Kumanovo végül mégsem vállalta, nem vállalhatta a rendezést: a kicsi csarnok ugyanis komoly átalakításra szorulna, amely rengeteg pénzbefektetéssel járna.

Amennyiben a macedónok napokon belül nem lépnek az üggyel kapcsolatban, szinte biztosra vehető, hogy az EHF elveszi a kontinensbajnokság rendezésének jogát. A döntő szót az EHF vezetői mondják majd ki a soron következő macedóniai látogatásuk után.

Megkérdeztük a Dnevnik című napilap kézilabda-szakíróját, Goran Antevskit, aki megerősítette a hírt. "A norvégiai Európa-bajnokság utolsó hétvégéjén a macedón szövetség képviselői találkoztak az EHF-vezetőkkel, s a csarnokkérdés kapcsán megállapították, Ohridban komoly bajnok vannak. Szkopjéban ugyanis a jövő hónapban átadják az új, 7000 férőhelyes komplexumot, a 4000 fős ohridi objektum azonban régi, s ott még bele sem kezdtek a munkába."

Kollégánk elmondta, a macedón szövetség megpróbálja minden befolyását latba vetni, hogy nyomást gyakoroljon a város vezetőire, hogy orvosolni tudják a gondokat. "Személy szerint úgy vélem, időben megoldódik a helyzet" - mondta.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ha a macedónoktól elveszik az Eb-t, ki lesz a beugró. Erre vonatkozóan Sinka László, a magyar szövetség (MKSZ) főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyben elnökségi határozat szükséges, de személy szerint az a véleménye, hogy az MKSZ képes lenne lebonyolítani a kontinenstornát.

Eddig a dánok jelezték: szívesen megszerveznék az idei Eb-t, ám ők a 2010-es kontinensviadal társrendezői a norvégokkal együtt.

Két városban rendezik a 2008-as női Eb-thttp://www.origo.hu/sport/kezilabda/20051011bombaeros.html?pIdx=2