Vágólapra másolva!
A Vasas férfivízilabda-csapata jutott be az Euroliga negyeddöntőjébe a Honvéddal szemben a Kőér utcában aratott szombat esti győzelmével.

Euroliga, főtábla, C csoport, 6. (utolsó) forduló:
Domino-Honvéd - TEVA-VasasPlaket 5-6 (1-2, 0-2, 2-1, 2-1)
góldobók:
Szivós 3, Kovács O., Fodor 1-1, illetve Tóth M. 3, Varga Dániel, Steinmetz Á., Varga Dénes 1-1

A kiinduló helyzet alapvetően így festett: amelyik csapat nyer, az folytathatja az első számú kontinentális pólósorozat legjobb nyolc együttese között, amelyik viszont veszít, az kiesik.

A tét okozta érzékelhető feszültség jegyében, kapkodó játékkal, kölcsönös rontásokkal, kihagyott emberelőnyökkel indult a mérkőzés, amelynek első gólját a honi bajnoki címvédő Vasas lőtte: fórból Tóth Márton volt eredményes, majd Varga Dániel ejtett meseszerűen a hálóba (0-2). Kovács Olivér bombagóllal szépített, de egalizálnia nem sikerült az állást a Honvédnak a nyitó játékrészben.

Nyilatkozatok a mérkőzés után


A higgadtság hiánya, pontatlanság, egyszersmind halmozott izgalmak jellemezték a második nyolc perc java részét is, míg nem aztán megint a vendégek bizonyultak "találékonyabbnak": Steinmetz Ádám centerezett nagyszerűen (1-3), miközben a hazaiak sorra hibáztak emberelőnyös helyzetekben. A büntetés nem maradt el: a sokadik Honvéd-baki után - az elkövetésben meglepő módon a kétszeres olimpiai bajnok Kiss Gergely "járt az élen" - a megúszó vasasosok közül Tóth volt a biztos kezű befejező ember (1-4).

A kemény, de sportszerű ütközet harmadik fejezetének első kiemelkedő momentuma egy újabb vendég-ellenakció volt, amelynek megkoronázásaként a meccs hőse, Tóth harmadszor is pontosan célzott (1-5). Szivós Márton szakította meg a végtelenül hosszú hazai gólszünetet, majd ugyanő vágta a jobb felső sarokba a labdát (3-5), némi esélyt hagyva ezzel a hazaiaknak az utolsó negyedre.

Forrás: MTI

Mátyás Zoltán (jobbra) gyötri Molnár Tamást

Amelyben ismét Szivós parádézott: az első támadás végén az ezúttal pazarul passzoló Kiss átadását húzta a kapuba (4-5). És hogy az izgalmak a tetőfokra hágjanak: Fodor Rajmund találatával 5-5-re alakult az állás...

A hátralévő félnegyednyi időben pulzált a játék, itt is, ott is adódtak helyzetek, de azok kölcsönösen ki is maradtak, egészen az utolsó percig: ekkor emberelőnyben az addig pontatlan Varga Dénes lövése Gergely István kezéről - hazai szempontból igen balszerencsés módon - a kapuba perdült (5-6). Nyert, s ezzel negyeddöntős az Euroligában a Vasas.

Földi László, a Vasas vezetőedzője: "Tudtuk, hogy nagyon nehéz meccs lesz, így is történt. Mi álomszerűen kezdtünk, belőttük helyzeteinket, ők az emberelőnyeiket is kihagyták. Aztán elfáradtunk, hibáztunk a támadásokban, s le tudott kontrázni bennünket a Honvéd. Úgy gondolom, mindkét csapatnak ott lenne a helye a legjobb nyolc között."

Kovács István, a Honvéd vezetőedzője: "Az elején ész nélkül játszottunk, büntetlenül ennyi fórt elpocsékolni nem lehet. A Vasas kihasználta lehetőségeit, nálunk viszont egy-két kulcsjátékos nem játszott igazán jól. Pedig 1-5-ről felálltunk, feljöttünk 5-5-re, emberelőnyben is voltunk, meg lehetett volna a meccs, de valami, talán a koncentráció hiánya miatt a végén mégis elbuktunk. Csak gratulálni tudok a Vasasnak."

A csoport másik mérkőzésén:
Jug Dubrovnik (horvát) - Ethnikosz Pireusz (görög) 12-8

A csoport végeredménye:
1. Vasas 13 pont
2. Jug Dubrovnik 12
3. Honvéd 10
4. Ethnikosz 0

Az első két helyezett jutott a negyeddöntőbe.