Vágólapra másolva!
Az áprilisban Japánban sorra kerülő Divízió I-es jégkorong-világbajnokság előtt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Pat Cortina aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szokásos felkészülési időnek mindössze a fele áll csapata rendelkezésére. Cortina szerint minden meccs egyformán fontos, semmit sem ér egy esetleges Ukrajna, vagy Japán elleni bravúr, ha nem hozzuk a kötelező meccseket. Interjú.

- Elégedett a világbajnokságra történő felkészülési tervvel?
- Egy kicsit aggódom a mostani vébét megelőző felkészülésünk miatt, hiszen a korábbi években mindig 20-25 napig tudtunk együtt készülni és 4-5 nagyon erős felkészülési mérkőzést játszottunk. Most csak három mérkőzést játszunk és 10-11 naposra tervezhető a felkészülés. Természetesen sok oka van annak, hogy ez így alakult, eltérően az eddigi évektől. Ebben a szezonban a legtöbb válogatott játékos nagyon nehéz mérkőzéseket játszott a különböző ligákban. Sajnos a Japánba való utazásnak is jelentős költsége van, amely szintén szükségessé tette az edzésnapok csökkentését.

- Melyik játékosok jelentettek idén kellemes meglepetést?
- A legnagyobb meglepetést Hetényi Zoltán okozta, aki fiatal kora ellenére igazolta, hogy helye lehet a legjobbak között. Holéczy Rogerről is sokan azt gondolták, hogy már vége a karrierjének és mégsem, hiszen a legjobb játékos volt Tilburgban az Euro Ice Hockey Challenge tornán. Artyom Vaszjunyin is egyre inkább meghatározóbb játékosa lesz a válogatottnak. További kellemes meglepetés volt Sofron István, aki nagyon keményen dolgozott és jól felfogásban játszott, és még nem alapember ugyan, de jó úton van afelé. Sajnos voltak negatív meglepetés emberek is Gröschl Tamás, Svasznek Bence és Budai Krisztián személyében. Az ő játékuk nem a korábbi megszokott volt. Remélem, hogy formájukban javulni tudnak a szezon utolsó részében.

- Az elmúlt évben sok kritikát kapott, hogy fiatal és tehetséges játékosokat nem vitt el a világbajnokságra. Mit gondol mennyi fiatal kerülhet be idén a csapatba?
- Azt hiszem ezek a kritikák tévedésen alapulnak. A csapat az elmúlt évben ezüstérmet szerzett és csak egy mérkőzést vesztett az egész vébén, mégpedig az Anze Kopitarral felálló szlovén válogatott ellen. Ha valaki azt mondta volna, hogy a magyar válogatott fő célja Szlovéniában a jövő csapatának építése, akkor talán egy-két változás elképzelhető lett volna. Az, hogy valaki fiatal tehetség, nem jelenti automatikusan, hogy már kész is játszani a felnőtt világbajnokság színvonalán. Sok mindenben valóban jó képességűek lehetnek, de még sok mindent meg kell tanulniuk. Nagyon nagy különbség van a világbajnokság színvonala és annak a bajnokságnak és edzéseknek a színvonala között, amelyen ők napról napra készülnek. A magyar bajnokságtól és a junior világbajnokságtól hosszú út vezet oda, ahol majd lenniük kell. Az én tanácsom nekik, hogy továbbra is keményen edzenek és tanuljanak hozzáállást olyan játékosoktól, mint Tokaji, Kangyal, Szélig, Horváth és természetesen Ocskay, Ladányi vagy Palkovics. Nyerni a jégkorongban nem csak azt jelenti, hogy szépen kell korcsolyázni, passzolni és lőni. Őszintén hiszem, hogy a csapatvezetés vagy én nem szolgálunk rá ilyen kritikára, hiszen sok játékosnak adtunk lehetőséget az elmúlt évek során különböző nemzetközi tornákon még akkor is, ha nem igazán érték el ezt a szintet. Átvállaltunk egy kis felelősséget, hogy megkezdjük a jövő építését. És mi a helyzet olyan játékosokkal, mint Kovács Csaba, Fekete Dániel vagy Vaszjunyin Artyom - ők bent voltak a csapatban, és ha az emlékezetem nem csal, ők fiatal játékosok, nem?

- Mire lenne szüksége, hogy a legjobb eredményt érje el a világbajnokságon?
- A legjobb lehetséges forgatókönyv a világbajnokságra való felkészülésben több ok miatt sem lehetséges (pénzügyi, játékosok távolléte stb.), így nem érdemes erre energiát pazarolni és beszélni róla. A kulcs az lehet, hogy a legtöbbet kihozzuk a lehetőségeinkből.

- Mi lehet a siker titka az ukrán vagy a japán válogatott legyőzéséhez?
- Nem volna okos dolog, ha most csak Japánra és Ukrajnára koncentrálnék. A siker kulcsa a magyar válogatott, hogy mindenki figyeljen magára és próbálja meg a legjobb mérkőzését játszani, bárki is az ellenfél. Az ukrán és japán mérkőzés nem túl fontos, ha nem hozzuk az észt, litván vagy horvát meccseket. Szóval hadd válaszoljak még egyszer a kérdésre úgy, hogy legfontosabb a jó utazás Japánba, gyorsan megszokni az új és különböző ételeket és kultúrát, valamint az időkülönbséget. A jégen fegyelmezettnek kell lenni, jó kapusteljesítmény, jó munkamorál szükséges, és a csapat védekezésének is szilárdnak kell lennie. Végül hiszek benne, hogy elég tehetségünk van a támadásokhoz, és ezt kell hatékonyan kihasználnunk.