Vágólapra másolva!
Három csapat is idegenben szerzett előnyt az NHL rájátszásának nyitányán, Keleten a New York Rangers a New Jersey vendégeként kellemetlenkedett egy sort, míg Nyugaton a Colorado a Minnesota, a Calgary a San Jose otthonában húzta be az első meccset. Az egyetlen hazai sikert a Pittsburgh aratta, amely lenullázta az Ottawát.

Joe Sakic és Jose Theodore voltak a Colorado hősei a Minnesota elleni párharc első felvonásán, a 39 éves center ütötte a denveriek győztes gólját a hosszabbításban, míg a kapus az első két harmadban mindent védett, pedig a Wild-játékosok próbálkoztak becsülettel.

A Colorado meglovagolta Theodore remek formáját, és a hátsó stabilitást kihasználva kétgólos előnyre tett szert Kurt Sauer és Ryan Smyth révén. Az utolsó harmadban aztán a Minnesota végül megtörte Theodore ellenállást, igaz, kellett ehhez a denveri Jeff Finger korcsolyája is, Mikko Koivu passza ugyanis onnan pattant a hálóba.

Alig több mint hat perccel a vége előtt Todd Fedoruk egyenlíthetett, így következett a hosszabbítás, ez pedig Sakic felségterülete, aki karrierje során nyolcadszor volt eredményes a hirtelen halálban rájátszásos meccsen, ami NHL-rekord.

A San Jose sem tudott élni a hazai pálya előnyével, a Calgary 3-2-es sikerével sorozatban negyedszer nyert playoff-találkozót a Cápák otthonában. A kanadai gárda már a meccs elején jelezte, hogy nem feltartott kézzel érkezett a Shark Tankbe, öt perc alatt kétszer is bevette Jevgenyij Nabokov hálóját, és az előny kitartott a végéig, Ryan Clowe csak 56 másodperccel a végső dudaszó előtt szerezte a San Jose második gólját, amivel ismét szoros lett a meccs.

A hátralévő időben Nabokov helyére egy mezőnyjátékos lépett jégre, de ez sem volt elég az egyenlítéshez. Pedig a Sharks legutóbbi 22 meccséből 18-at megnyert, de megint igazolást nyert, hogy a rájátszás az más kávéház.

Az Ottawa talán arra készült, hogy a Pittsburgh ellen Sidney Crosbyt és Jevgenyij Malkint kell majd semlegesíteni, ehhez képest Gary Roberts lett a Pingvinek nyerőembere, aki két gólt ütött, és amúgy is nagyon érzi a Senators elleni meccseket, mert pályafutása során ütött 32 góljából 14-et a kanadaiaknak tartogatott.

Forrás: Getty Images

Sykora és a pittsburgh-i publikum a fellegekben, az ottawai védelem a padlón

Persze azért kijárt a dicséret Marc-Andre Fleurynek is, aki először rólózott a playoffban, ehhez 26 lövést kellett lekapnia. A sérült Daniel Alfreddson nélkül nem működött az Ottawa támadójátéka, a Senators hét emberelőnyt is parlagon hagyott, ami nagy luxus.

A Devils-Rangers ütközet első meccsén az idényt látva nem történt meglepetés, hiszen a két gárda az alapszakaszban nyolcszor találkozott egymással, és az Ördögök mindössze egyszer örülhettek.

A Parkőrök kihasználták a New Jersey hibáit, 1-1-es állásnál például az újonc Ryan Callahan volt szemfüles, észrevette, hogy Martin Brodeur kényelmesen mozdul egy kipattanóra, és bekotorta azt, mindezt ráadásul emberhátrányban.

Három perccel a vége előtt a Scott Gomez, Sean Avery páros élt a lehetőséggel egy védelmi megingást követően, előbbi lecsapott egy eladott korongra, egy lövőcsellel egy védőt és Brodeurt is becsapta, aztán visszapasszolt középre, ahol Averynek csak az üres kaput kellett eltalálnia.

eredmények, rájátszás, első forduló, első mérkőzések:
Keleti főcsoport:
New Jersey Devils - New York Rangers 1-4
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 4-0

Nyugati főcsoport:
Minnesota Wild - Colorado Avalanche 2-3 - hirtelen halálban
San Jose Sharks - Calgary Flames 2-3

A párharcok az egyik fél negyedik sikeréig tartanak, a győztesek a főcsoportok elődöntőjébe jutnak.