Vágólapra másolva!
Története során négyszer jutott eddig nemzetközi kupadöntőbe az MKB Veszprém férfikézilabda-csapata, amely idén ötödik alkalommal is harcba száll egy nemes serleg elnyeréséért. A 2007-2008-as KEK-sorozat elődöntőjében ugyan idegenben csupán 28-28-as döntetlenre futotta, ám a visszavágón, őrült csatában 30-24-re sikerült felülkerekedni a Kadetten Schaffhausen együttesén. A fináléban a Buday Dánielt foglalkoztató német Rhein-Neckar Löwen következik.

Eredmény, férfi KEK, elődöntő, visszavágó:
MKB Veszprém KC - Kadetten Schaffhausen (svájci) 30-24 (16-14)
Veszprém, 2500 néző
v.: Antonio Goulao, José Macau (portugál)
gól: Vujin 7, Putics 4/4, Gulyás 5, Iváncsik G. 4, Eklemovics 4, Lapcevic 2, Pérez 2, Gál 1, Cozma 1, illetve Liniger 7/3, Jurca 4, Starczan 4, Marcinkevicius 3, Veselinov 2, Hrachovec 2, Marakovic 1, Graubner 1
hetes: 4/4, illetve 3/3
kiállítás: 10, illetve 8 perc

A drámai, svájci 28-28-as eredmény után hazai pályán kellett kiharcolni a Kupagyőztesek Európa Kupájába jutást az MKB Veszprém férfikézilabda-csapatának a Kadetten Schaffhausen ellen.

A hazai együttesben Zarko Markovic mellett a sérült Iváncsik Tamás sem lehetett ott, utóbbi helyére azonban nem Pásztor Istvánt, hanem Putics Barnát jelölte Mocsai Lajos vezetőedző.


A kezdődobást az olimpiai bajnok kajakos, Horváth Gábor végezte el, a nézőtéren olyan hírességek foglaltak helyet, mint Eperjes Károly színművész vagy Kiril Lazarov, a Zagreb macedón átlövője, aki tavaly még az MKB csapatát erősítette.

A csatát Liniger és Putics büntetőpárbaja vezette be, majd a Dunaferrből jól ismert Marcinkevicius kapott kétperces kisbüntetést, ám a Veszprém nem tudott élni a lehetőséggel. Nyitott védekezés nem tetszett a bajnoki döntőbe jutó hazaiaknak, ennek ellenére a sok mozgással sikerült átjátszani a svájci védőket.

Forrás: foto24.hu

Gál Gyula megharcolt a vendégvédőkkel
Forrás: foto24.hu

A 10. percben 5-3 állt az eredményjelzőn, amíg nálunk öten szereztek találatot, addig a másik oldalon csak Liniger tudott túljárni Peric eszén, majd Vujin és Iváncsik Gergő triplájával már 7-3-ra alakult az állás.

Eklemovics kiválóan irányított, nemcsak passzokkal, gólokkal is segítette a társakat, amint előnyt szerzett védőjével szemben, máris borult a svájci szisztéma. 11-6 után Veselinov, majd Liniger faragott a hátrányon, ami viszont komolyabb gondot okozott, Iváncsik Gergő megsérült, így kényszermegoldással Vujin került a balszélre.

Forrás: foto24.hu

Forrás: foto24.hu

A 22. percben Cozma kapott kisbüntetést, ám Gulyás emberhátrányból lőtt megnyugtató találatot. A 24. percben Mocsai Lajos kért időt (13-10), rögtön utána Goran Perkovac is magához kérette tanítványait - a hajrára kaotikussá vált a meccs, a Veszprém ziccereket rontott, Peric szerencsére tartotta a frontot, így 16-14-es hazai előnnyel mehettek pihenőre a felek.

A második játékrészt emberhátrányban kezdve ismét Gulyás szerzett gólt, kiegészülve Vujin is lepókhálózta Podpecan kapujának sarkát (18-14). Ráadásul emberelőnybe került a Veszprém, s így kapott két bombagólt - 18-16-nál felhangzott az "Ébresztő, ébresztő!" kórus, szerencsére Gulyás eszmélt, s harmadik találatával 19-16-ra alakult az eredmény.

Forrás: foto24.hu

Peric a hajrára magára talált
Forrás: foto24.hu

Sajnos akadtak gondjai Mocsai mesternek, Peric alig-alig találkozott a labdával, Ilyés kapura sem lőtt, Vujin egymaga meg nem nyerhetett mérkőzést. A 39. percre 20-19-re zárkózott fel a Schaffhausen.

Szerencsére akadozott a svájci támadások szövése is, így Putics büntetőjével és Vujin bombagóljával visszaállt a megszokott, háromgólos különbség (22-19). Ilyés helyére érkezett Pérez, Peric kivédett zsinórban három ziccert, így aztán megmerevedtek a frontok.

Az utolsó tíz percnek 25-22-es veszprémi előnnyel vágtak neki a csapatok, Pérez találatával négy "fa" lett közte, Perkovac edző ekkor érezte úgy, a jól védő, de elfáradó Podpecan helyett Bläuensteinnek kell lehetőséget adnia.

Forrás: foto24.hu

Vujin kiválóan és gólerősen játszott
Forrás: foto24.hu

Egy időkérést követően Cozma is betalált végre, 27-23-ról nem lehetett elbukni a párharcot.

Ugyan Jurca, majd Liniger is faragott a hátrányon, s a svájci csapat egészpályás letámadásra váltott Iváncsig Gergő góljával eldőlt minden. Az utolsó két percet ugyan emberelőnyben támadta végig a Schaffhausen, de ezt remek kontrákkal ellensúlyozta az MKB, amely végül 30-24-re nyert, s 11 év után ismét bejutott a KEK döntőjébe.


"Ha az ember hosszú időt tölt elemzéssel, látja mennyire kemény az ellenfél. Két-háromgólos különbségnél védekezésben váltottunk stratégiát, s ez sikerült. Nagyon elfáradtunk, ünnepelni szeretnénk. A kupadöntőbe jutás nagy rang a magyar kézilabdának" - nyilatkozta Mocsai Lajos a mérkőzés után.

A másik elődöntőben:
Valladolid (spanyol) - Rhein-Neckar Löwen (német) 31-34 (15-15)
továbbjutott: Rhein-Neckar Löwen 61-58-as összesítéssel

A döntő első mérkőzését május 3-án vagy 4-én, a visszavágót pedig május 10-én vagy 11-én rendezik. Kedden sorsolják, hogy a két finalista közül melyik kezd otthon.