Vágólapra másolva!
A tavalyi évhez hasonlóan ismét indulnak román jégkorongcsapatok a magyar ob I-ben, a különbség csupán annyi, hogy a két csíkszeredai együttes mellett benyújtotta rajtigényét a Gyergyószentmiklósi Progym, illetve a Steaua Bucuresti is. Ha a két szövetség rábólint mindenre, akkor a 2008-2009-es évadban 10 klub és 11 csapat vég neki a küzdelmeknek.

A kettősséget a címvédő Alba Volán csapata jelenti, amely legjobbjaival újra az osztrák élvonalban (EBEL) szerepel majd, ám az alapszakaszban a fiókcsapat (pontosabban az ifjúsági együttes) lesz érdekelt. Mivel a bajnok csak az elődöntőben kapcsolódik be, elméletileg előfordulhat akár az is, hogy a legjobb négy között két együttessel lesz érdekelt a székesfehérvári klub.

A 2007-2008-as évadban szerepelt magyar klubok (Alba Volán, DAB-Extra.hu, Újpest, Ferencváros, Miskolci Jegesmedvék) mellett a Budapest Stars kapcsolódik be a küzdelmekbe, míg a Csíkszeredai Sportclub és a HC Csíkszereda sikerein felbuzdulva a Gyergyószentmiklósi Progym, sőt, a Steaua Bucuresti is jelezte indulási szándékát.

A sportoldal.ro szerint a klubok képviselői egyelőre csak javaslataikat fogalmazták meg a következő bajnoki idénnyel kapcsolatban, és elfogadták az ob I-be frissen jelentkező csapatok nevezését.

A klubok egyezsége szerint az alapszakaszban minden csapat legalább 40 mérkőzést vív, a játéknapok kedd, péntek és vasárnap lesznek. Egy csapatban legfeljebb hat légiós szerepelhet egy mérkőzésen, a romániai csapatokban a román állampolgárságú hokisok nem számítanak külföldinek. A tervezetet a két ország szövetsége is el kell még fogadja, a román szövetség elnökségi ülése május 7-én lesz. Ugyanakkor a részleteket csak később dolgozzák ki az érdekeltek.

Első erdélyi klubként a Csíkszeredai Sportclub nevezett be a magyar bajnokságba 2006-ban, amely két egymást követő idényben is bronzérmes lett. A városi rivális HC az egy hónapja véget ért idényben indult először, és ezüstérmet szerzett. A Steaua már korábban is próbálkozott külföldi ligába nevezni - most végre sikerült. az okok nem csak szakmaiak, hanem anyagiak is, hiszen a szponzorok számára - mindkét országból - kibővül a megcélozható piac.

"Mi érdekeltek vagyunk a bajnokság színvonalának növelésében, mert erős ellenfelekre van szükségünk" - nyilatkozta a sportoldal.ro-nak Szüszer Róbert, a Sportclub sajtófőnöke. "Gyergyót is magunk mellett szeretnénk tudni a magyar bajnokságban, mert az a véleményünk, hogy nekik is ott a helyük. Azt akarjuk, hogy az első négy romániai csapat az ob I-ben szerepeljen."

A legutóbbi két román bajnokságot megnyerő csapat képviselői a légiósok korlátozásával is egyetértettek, az Alba Volán kiemelését viszont a magyar klubok döntési körének tekintik.

Az ob I tervezett mezőnye a 2008-2009-es idényre:
Alba Volán SC I
Dunaújvárosi Acélbikák
Újpesti TE
Ferencváros
Miskolci Jegesmedvék
Budapest Stars
Alba Volán SC II
Csíkszeredai Sportclub
HC Csíkszereda
Bukaresti Steaua
Gyergyószentmiklósi Progym