Vágólapra másolva!
A Boston Celtics nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének első mérkőzését a vendég Los Angeles Lakers ellen.

Eredmény, NBA-döntő, 1. mérkőzés:
Boston Celtics - Los Angeles Lakers 98-88 (23-21, 23-30, 31-22, 21-15)
legjobb dobók:
Garnett 24, Pierce 22, Allen 19, Rondo 15, illetve Bryant 24, Gasol 15, Fisher 15, Odom 14

Némi meglepetésre a vendégek kezdték jobban az eddigi 62 NBA-döntő 11. Celtics-Lakers párharcát, az alapszakasz legjobbjává választott Kobe Bryant nagyszerűen mozgatta a kaliforniaiakat, a nyitó negyed hajrájára - főként a ligában legtöbbet kereső Kevin Garnett révén - mégis az alapszakasz-győztes került előnybe.

A második szakasz azonban már egyértelműen Phil Jackson együtteséé lett, amelyben a veterán Derek Fisher és a világbajnok spanyol Pau Gasol is remekelt. A 16 bajnoki címmel rekorder házigazdák ászai közül csak Ray Allen maradt el a várakozásoktól, az ő pontjait a fiatal Rajon Rondo "vállalta be". A félidőben 46-51 volt az állás.

A nagyszünetben Doc Rivers alaposan felrázta tanítványait, akik az 5 pontos mínuszt a harmadik játékrész végére 4 pontos plusszá alakították. A nagy menetelés elsősorban Paul Pierce-nek volt köszönhető, aki egy rossz mozdulat miatt időközben az öltözőt is megjárta, de fájó bokával is folytatta a pontgyártást.

A 77-73-ról induló záró felvonás is bostoni fölénnyel kezdődött, majd 88-82-nél hosszabb időre megmerevedtek a harcálláspontok. Garnett rengeteg labdát elszórt, csakhogy a túloldalon Bryant sem jelentett veszélyt a gyűrűre, így a Lakers nem tudott közelebb férkőzni riválisához, amely végül magabiztosan "húzta be" a finálé első meccsét.

Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc magyar idő szerint hétfőn hajnalban folytatódik, ugyancsak Bostonban.