Vágólapra másolva!
A Boston Celtics 17-edszer lett bajnok, miután hazai pályán könnyedén legyőzte a Los Angeles Lakerst az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) döntőjének hatodik mérkőzésén, s ezzel 4-2-re megnyerte a párharcot.

Eredmény, 6. mérkőzés:
Boston Celtics - Los Angeles Lakers 131-92 (24-20, 34-15, 31-15, 42-32)
legjobb dobók:
Allen 26, Garnett 26, Rondo 21, Pierce 17, illetve Bryant 22, Odom 14, Farmar 12, Gasol 11
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc végeredménye: 4-2 a Boston javára.

A 2-3-as hátránnyal érkező Los Angelesnek a csata mindkét hátralévő meccsét meg kellett nyernie Bostonban a végső diadalhoz, és a hatodik felvonás nyitónegyede alapján erre volt is esélye.

A hazaiak ugyanis csak 24-20-ra nyerték az első 12 percet, és ekkor még semmi sem vetítette előre a kaliforniai katasztrófát. A következő két játékrészben aztán Phil Jackson nyugati bajnok alakulata összesen 30 pontra volt képes, az alapszakasz legjobbjává választott Kobe Bryant magára hagyatottan szenvedett, mivel Lamar Odom és a világbajnok spanyol Pau Gasol sem tudott hozzátenni a csapat teljesítményéhez.

Eközben az alapszakaszgyőztes házigazdák óriási formába lendültek, a tavaly Paul Pierce mellé megvásárolt Kevin Garnett és Ray Allen is brillírozott, így a második és harmadik etapban a Celtics összesen 65 (!) pontot termelt.

Forrás: MTI

Paul Pierce lett a döntő legértékesebb játékosa

A félidei 58-35 után hamarosan 31 ponttal is vezetett Doc Rivers alakulata, a TD Banknorth Garden 18 624 fős közönsége ekkor már eufóriában ünnepelte a kedvenceket, akik közül Garnett, Allen és Rondo is 20 pont körül járt.

A reményvesztetten játszó vendégeknél csak Bryant volt képes hasonló produkcióra, a többiek egytől egyig az "öltözőben maradtak". A záróperiódusban már csak a különbség mértéke volt kérdéses, az örömkosárlabdát bemutató zöld-fehérek végül a vártnál könnyebben húzták be a hatodik meccset, s ezzel 4-2-re megnyerték a sorozatot.

A finálé legértékesebb játékosává (MVP) a bostoni Paul Pierce-t választották.

A 17. bajnoki aranygyűrűjét szerző Boston utoljára 1986-ban diadalmaskodott az NBA-ben (4-2 a Houston Rockets ellen), a Celtics és a Lakers 11-edszer döntőzött, és a két gárda különcsatája 9-2-re áll az előbbiek javára.

Doc Rivers, a Celtics edzője: "Ma végre minden összeállt, a védekezés és támadás is kiválóan működött, egyszerűen tökéletes meccs volt. A szezon első pillanatától a védekezés fontosságát sulykoltam a fiúkba, ez volt az alapja a győzelmünknek."

Phil Jackson, a Lakers vezetőedzője: "A második negyed utolsó két perce volt a döntő. A harmadikban megpróbáltunk visszajönnni, de a bostoniak továbbra is szárnyaltak. Csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült megragadni az esélyünket a bajnoki cím megszerzésére. Az idény során voltak sérültjeink, játékosokat is kellett cserélnünk, de mindezt túléltük, sőt szép szakaszokat produkáltunk, egészen addig, míg végül legyőzött minket a Celtics. Ezzel együtt pozitívan kell értékelnünk ezt a kalandot."

Az elmúlt tíz év döntői és azok legjobbjai:
1999: San Antonio Spurs-New York Knicks 4-1 - Tim Duncan, San Antonio
2000: Los Angeles Lakers-Indiana Pacers 4-2 - Shaquille O'Neal, Los Angeles
2001: Los Angeles Lakers-Philadelphia 76ers 4-1 - Shaquille O'Neal, Los Angeles
2002: Los Angeles Lakers-New Jersey Nets 4-0 - Shaquille O'Neal, Los Angeles
2003: San Antonio Spurs-New Jersey Nets 4-2 - Tim Duncan, San Antonio
2004: Detroit Pistons-Los Angeles Lakers 4-1 - Chauncey Billups, Detroit
2005: San Antonio Spurs-Detroit Pistons 4-3 - Tim Duncan, San Antonio
2006: Miami Heat-Dallas Mavericks 4-2 - Dwyane Wade, Miami
2007: San Antonio Spurs-Cleveland Cavaliers 4-0 - Tony Parker, San Antonio
2008: Boston Celtics-Los Angeles Lakers 4-2 - Paul Pierce, Boston