Vágólapra másolva!
Július 5. és 13. között az olaszországi Velencében rendezik meg a 19. főiskolai kézilabda-világbajnokságot, amelyen a magyar női és férfi válogatott is rajthoz áll. A küzdelemsorozaton olyan - 1980. január 1. és 1990. december 31. között született - sportolók szerepelhetnek, akik jelenleg valamilyen hivatalos felsőoktatási intézmény hallgatói (ideértve a következő tanévre beiratkozottakat is), illetve azok a korábbi hallgatók, akik a 2006-2007-es tanévben diplomáztak.

A nőknél 14, a férfiaknál 16 ország válogatottja vesz részt a világbajnokságon. Mindkét nemnél mind a négy csoportból az első két helyezett kerül a negyeddöntőbe, ahol az AB, illetve a CD ág továbbjutói keresztben játszanak az elődöntőbe kerülésért. A csoportok harmadik és negyedik helyezettjei a 9-14., illetve a 9-16. helyért versengenek a folytatásban.

A magyar férfi- és nőikézilabda-válogatott csütörtökön busszal utazott el a világbajnokságra. A női csapat részéről Laluska Eszter azt nyilatkozta, döntőbe szeretne jutni.

"Összességében döntőbe várom magunkat, de a dobogó szerintem mindenképp reális. Mondom ezt úgy, hogy a mezőnyt annyira azért nem ismerjük. Két éve például a lengyelekről sem gondoltam volna, hogy ilyen jók lesznek, aztán megnyerték a tornát" - mondta a Dunaferr átlövője a medsport.hu-nak.

A mieink Brazíliával, Fehéroroszországgal és Japánnal játszanak a csoportmérkőzések során. Arra senki sem számít, hogy a három válogatott közül bármelyik is gondot okoz a Varga József és Bohus Bea által gardírozott együttesnek, de a folytatásban azért akadhatnak nehéz ellenfelek.

"Egyre komolyabb a főiskolás világbajnokság, egyre több a jó csapat. Idén szerintem főleg azok fektetnek nagy hangsúlyt a tornára, akik nem jutottak ki az olimpiára. Mi vagyunk a kivétel" - tette hozzá mosolyogva Laluska.

Csoportbeosztás, férfiak:
A csoport: Olaszország, Csehország, Ausztria, Ausztrália
B csoport: Fehéroroszország, Magyarország, Lengyelország, Ciprus
C csoport: Grúzia, Japán, Szerbia, Azerbajdzsán
D csoport: Oroszország, Lettország, Törökország, Mexikó

Csoportbeosztás, nők:
A csoport: Olaszország, Oroszország, Kína, Azerbajdzsán
B csoport: Lengyelország, Szerbia, Románia
C csoport: Magyarország, Japán, Brazília, Fehéroroszország
D csoport: Litvánia, Csehország, Törökország

A férfiválogatott kerete:
Kapusok: Liszkai Szilveszter (Tatabánya Carbonex KC), Vass Zoltán (Gyöngyösi FKK)
Mezőnyjátékosok: Széles László (Győrhő ETO FKC), Miss Zoltán (Dunaferr SE), Sutka Norbert (Pick Szeged), Halász Máté (Tatabánya Carbonex KC), Kilvinger Bálint (Komlói BSK), Schuch Timuzsin (HCM Constanta, román), Juhász Károly (Százhalombattai KE), Rév Mátyás (PLER KC), Szöllősi Bence (Tatabánya Carbonex KC), Bakos György (PLER KC), Kocsi András (PLER KC), Rédei István (DKSE-Airport Debrecen), Kocsis Csaba (Erste-Békési FKC)

Nők:
Kapusok: Király Annamária (Tajtavill-Derecske KK), Hoffman Kitti (Dijon, francia)
Mezőnyjátékosok: Balogh Barbara (Dunaferr NK), Csáki Viktória (DVSC-Aquaticum), Herr Anita (City-Line Békéscsaba), Kazai Anita (DVSC-Aquaticum), Kovács Angéla (Fehérép Alcoa FKC), Laluska Eszter (Dunaferr NK), Soós Viktória (Budapest Bank-FTC), Sopronyi Anett (Dunaferr NK), Szekeres Klára (City-Line Békéscsaba), Temes Bernadett (DVSC-Aquaticum), Vaszari Virág (Fehérép Alcoa FKC), Balog Beáta (Uniqa-Vasas), Kudor Kitti (Tajtavill-Derecske KK)

A következő, 2010-es főiskolai világbajnokság házigazdája Nyíregyháza lesz.