Vágólapra másolva!
A női válogatottnál történt sikeres beugrást követően ezúttal a férfikézilabda-válogatottnál kapott megbízást Hajdu János. A Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója lett ugyanis a nemzeti csapat új szövetségi kapitánya. Megbízatása 2009. június 30-ig szól. A váratlan megoldásra azért került sor, mert az egyetlen jelölt, Mocsai Lajos a körülötte kialakult helyzet miatt kedden levélben lemondott jelöltségéről.

Hajdu János férficsapatoknál kezdte meg edzői pályafutását, a Testnevelési Főiskolán tanított, emellett több élvonalbeli klubnál (TFSE, Pemű-Honvéd, Elektromos) is megfordult.

Külföldön a Közel-Keleten dolgozott, 1987-1990 között Kuvaitban, majd 1995-tól Szaúd-Arábiában edzősködött, utóbbi helyen 1999-ben szövetségi kapitánynak is kinevezték volna, ám éppen akkor jött a magyar szövetség felkérése is.

1999-ben vette át a férfikézilabda-válogatott irányítását az elköszönő Vass Sándortól, s két akadályon is elbukott. Először Norvégia elleni vb-selejtezőn összesítésben egy találattal maradt alul, a 2001-es, Svájc elleni Eb-kvalifikáción pedig kevesebb idegenben lőtt gól miatt nem jutott tovább együttese.

2001-ben közös megegyezéssel távozott a kispadról, s ismét Kuvaitban vállalt munkát, ebben az évben az Európai Kézilabda Szövetség - a Magyar Kézilabda Szövetség ajánlását figyelembe véve - Mesteredző címet adományozott neki

2002-ben a Váci NK női csapatát irányította egy szezonon át, onnan az MKSZ szakmai igazgatói posztja miatt távozott. 2005-ben közel állt ahhoz, hogy Szaúd-Arábia szövetségi kapitány legyen. Ám az ismert diplomáciai probléma (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a leterroristázta az arab ország futballistáit) miatt elesett a jelentős összegű szerződésajánlattól.

2005 nyarán a távozó Vura József helyett ismét elvállalta a Vác irányítását, ám egy szezon után újra távozott, mondván, a szövetségben végzett szakmai igazgatói munkáját nem tudta összeegyeztetni a klubtréneri tevékenységgel.


Hajdu tavaly a junior nőikézilabda-válogatottat is irányította rövid ideig a Békéscsaba vezetőedzői posztját elvállaló Mátéfi Eszter helyett, irányításával a 8. lett csapatunk a törökországi Izmirben rendezett U19-es Európa-bajnokságon.

Németh András távozása után január 31-én a nőikézilabda-válogatott élére nevezték ki, sikerrel megvívta a romániai olimpiai selejtezőt, majd Pekingben a 4. helyig vezette a csapatot. Hiába kapott azonban négyéves ajánlatot a szövetségtől, nem vállalta a feladatot, úgy vélte, a szakmai igazgató posztja egész embert kíván.

Getty Images

A férfikapitányi posztra Mocsai Lajos volt az egyetlen jelölt, ám a szakember a körülötte kialakult helyzet miatt kedden levélben jelezte, visszalép. Így került képbe Hajdu János, akinek megbízatása 2009. június 30-ig szól.


"Nem tűzoltásra tervezek, benne van a pakliban a folytatás lehetősége" - nyilatkozta Hajdu János, aki megerősítette, amíg a nőknél csak az olimpia idejére írt alá, ezúttal akár június 30-a után is folytatná a szakmai munkát.

"Nem elképzelhetetlen a teammodell, szeretném, ha egy veszprémi és egy szegedi szakember segítene, kérdés, hogy vállalnák-e a közös munkát."

Kapitánymizéria
Skaliczki László kapitány szerződése augusztus 31-én lejárt, egy hónap alatt pedig csak félmegoldást tudott találni a szövetség. Előzetesen mindenki arra fogadott volna, hogy Mocsai Lajos megkapja kinevezését, ám a hírek szerint az MKSZ se munkaadójával, az MKB Veszprémmel, se a nagy rivális Pick Szegeddel nem jutott dűlőre.
Összefogás helyett széthúzás? Ki tudja, mi állt a háttérben.
Az biztos, hogy felmerült, esetleg megerősítik Skaliczki Lászlót pozíciójában, kérdés, ő milyen szívvel vállalta volna a feladatot. Jött tehát az egyszer már bevált vészmegoldás, Hajdu János, aki a női csapatot összerakta, olimpiai elődöntőbe vezette. Ugyanez a feladat vár rá a férfiaknál, a csapat januárban, Horvátországban világbajnokságon vesz részt, közben Eb-selejtezőket játszik. Az utolsót 2009. június 20-án vagy 21-én Szlovákiában.
Hajdu megbízatása június 30-án lejár. Kérdés, utána vállalja-e, esetleg addigra sikerül-e találni olyan szakembert, aki alkalmas a poszt betöltésére, akit mindenki elfogad és támogat.