Vágólapra másolva!
Szerdán elrajtol el a nőikosárlabda-bajnokság 2008/2009-es idénye, amelynek ezúttal is a címvédő MKB-Euroleasing Sopron és a legutóbb ezüstérmes MiZo Pécs 2010 a legnagyobb esélyese.

A két euroligás elitalakulat hegemóniája 1997-ig nyúlik vissza, akkor nyert ugyanis - az azóta megszűnt FTC révén - legutóbb másik csapat. Az elmúlt 11 évben jobbára a baranyai szurkolók örülhettek: a Rátgéber László vezényelte alakulatok hétszer diadalmaskodtak, míg a hűség városába négyszer került az aranyérem.

A pécsieknél azonban nyáron bezárt a "Rátgéber-egyetem": az újvidéki születésű sikeredző 15 év után az Euroliga-címvédő Szpartak Moszkvához szerződött, helyét eddigi segítője, Fűzy Ákos foglalta el. Ugyancsak elhagyta a Mecsekalját a Brno kedvéért a válogatottban is remeklő Fegyverneky Zsófia, Sopronba igazolt Tijána Krivacsevics - báér a két klub között vita dúl a játékjogáról -, továbbá távozott a horvát Emilija Podrug és Jelena Ivezic valamint a német Dorothea Richter.

Pécset választotta ugyanakkor a szegedi Török Szilvia, a szerb Sara Krnjic, az olasz-amerikai Kelly Anne Mazzante és az amerikai Brooke Queenan, aki januárban érkező honfitársa, a centersztár Nicole Ohlde érkezéséig marad.

A soproni gárda Krivacseviccsel (?), az ausztrál Kathleen MacLeoddal és a WNBA-s Connecticut Sun soraiban keleti elődöntős Amber Holttal erősített, miközben hiányozni fog Székely Norbert edzéseiről Olekszandra Gorbunova, Albena Branzova, Iva Sliskovic, Németh Bernadett, Kocsis Boglárka és a hétszeres bajnokként visszavonult Károlyi Andrea.

Ami a többieket illeti, leginkább a Szeviép-Szeged törhet borsot a két "nagy" orra alá, amely szombaton magabiztosan nyerte meg a zalaegerszegi Göcse-kupát a BSE, a Szolnoki NKK és a házigazdák előtt.

A szerdai 1. forduló párosítása:
17.30: Vasas-Csata - Szeviép-Szeged
17.30: Savaria-Szombathely - Zala Volán-ZTE
18.00: Seat Foton Győr - MKB-Euroleasing Sopron
18.00: Atomerőmű KSC-Szekszárd - MiZo Pécs 2010
18.00: Ceglédi EKK - BSE
18.00: Szolnoki NKK - BEAC-Újbuda