Vágólapra másolva!
A Dunaújvárosi Főiskola nőivízilabda-csapatának a tagjai egy rendhagyó petícióval fordultak az európai szövetség, a LEN felé: egy óriási papírlapra írták fel játékszabály-módosító javaslataikat: fürdőruhás bírókat szeretnének látni meccs közben a medence partján.

"Le a diszkriminációval! Ha a bírók láthatják a vízilabdás lányokat fürdőruhában, akkor ők, a bírók is vezessék fürdőnadrágban a meccseket" - tolmácsolta a válogatott Primász Ágnes a vízilabdás lányok - egyik - javaslatát a hétvégén rendezett dunaújvárosi elit bíróképzésen.

A pólós lányok indítványozták, hogy az egyenjogúság érdekében a bírók is viseljenek úszónadrágot a mérkőzések vezetése közben. Emellett kisebb kaput és valamivel nagyobb figyelmet követelnek maguknak, mint a férfiak, továbbá azt is szeretnék, hogy az immár rózsaszín labda az aktuális trendeknek megfelelő "divatszínekben" kerüljön a kezük közé. A jelenlévő három - holland, német és orosz - női bírójelölt lelkesen üdvözölte a kezdeményezést.

"Attól még, hogy élsportolók vagyunk és az év nagyobbik részében keményen dolgozunk, bennünk is lakik egy nő, aki észre akarja vétetni magát, akinek fontos a divat, és aki a medencén kívül is komfortosan érzi magát, ha például a nőiességét kell megmutatnia" - mondta Brávik Fruzsina a nem mindennapi kezdeményezésről.

A rendhagyó ötletek mellett a lányok több komoly, szakirányú kérést is megfogalmaztak a leendő játékvezetők felé. Egyszerűbb szabályokat, videobírót, klubcsapatonként központilag maximalizált számú idegenlégióst, és minden negyedben időkérést hagyatnának jóvá a LEN-nel.

A Dunaújvárosi Főiskola - mint az Európai Úszó Liga Oktatási Központja - idén második alkalommal adott otthont a hazánkban egyedülálló elit bíróképzésnek. A hétvégén kilenc nemzet játékvezetői kezdték meg tanulmányaikat a képzésen.