Vágólapra másolva!
Utoljára hat éve fordult elő, hogy a magyar férfikézilabda-válogatott bejutott a legjobb nyolc közé az aktuális világbajnokságon. A portugáliai bravúr akkor olimpiai kvalifikációt eredményezett. Az idei vb során ekkora tét nem nyomja a játékosok vállát, de tény, a nevek alapján az utóbbi évek legjobb csapata utazik Horvátországba, így nem elképzelhetetlen, hogy sikerül teljesíteni a kitűzött tervet. Az esetleges elődöntőbe jutás szenzációszámba menne, de egyáltalán nem irreális vágyálom.

Az első nyolc hely valamelyikének megszerzését jelölte meg kitűzött alapcélként a Magyar Kézilabda Szövetség, azaz a férfikézilabda-válogatottnak a csoportból való továbbjutás után legalább a negyedik helyen kellene zárnia a középdöntőágon, hogy teljesítse az elvárásokat.

Márpedig ez egyáltalán nem teljesíthetetlen feladat. A csoportban ugyanis Ausztrália ellen csupán a gólkülönbség-javítás a kérdéses, Argentína már keményebb ellenfélnek ígérkezik, ám az eddigi egyetlen egymás elleni mérkőzést a 2003-as portugáliai vébén simán, 35-23-ra nyerte együttesünk. Az is igaz viszont, hogy a dél-amerikaiak akkor az első fordulóban legyőzték a későbbi világbajnok horvátokat...

Szlovákia és Románia ellen egyértelműen a magyarok az esélyesek. A pozsonyi Új Szó interjút készített Heister Zoltán szövetségi kapitánnyal, aki nagyon örült annak, hogy a csehországi Újévi-kupán jó eredményt sikerült elérni a magyarok ellen. "A csehek ellen gyengébben kezdtünk, a lengyelek ellen már jobban játszottunk, az utolsó meccsen, a magyarok ellen, pedig már 80 százalékos teljesítményt nyújtottunk. Megmutattuk, hogy tudunk a magyarok ellen játszani, bár egy góllal kikaptunk, de végig nagyon szoros volt a meccs. Remélem, a játékosok is elhitték, hogy tudnak ilyen ellenfél ellen is játszani" - nyilatkozta.

"A minimális elvárás az, hogy játsszunk jól. Remélem, ez elég lesz ahhoz, hogy továbbjussunk a csoportból" - mondta a szakvezető, aki szerint a világbajnokság favoritja a horvát, a dán, a francia, a spanyol, a lengyel, a szerb és a német válogatott lesz.

Ugyancsak a továbbjutás a románok célja, a szövetség elnöke, Cristian Gatu azt mondta: ez azt jelenti, hogy az A csoport első három helyének egyikén kell végezniük. Érdekes lesz a magyarok elleni mérkőzés, hiszen három olyan játékos is pályára lép, aki a hazai NB I-ben edződik: Valentin Ghionea és Adrian Petrea a Pick Szeged, Marian Cozma pedig az MKB Veszprém játékosa.

A legkeményebb csoportellenfél Franciaország lesz. Claude Onesta kapitány már hónapokkal ezelőtt tudhatta, nem számíthat világklasszis beállósára, Bertrand Gille-re, de sokáig kérdéses volt, hogy a testvér, Guillaume Gille a szakvezetés rendelkezésére állhat-e. Abati, Burdet és Girault már nem tagja a csapatnak, ám olyan világklasszisokkal, mint Omeyer, Karabatic vagy Daniel Narcisse az érem lehet a minimum cél.

Horvát-magyar együttműködés
A Slobodna Dalmacija értesülései szerint a pénteken kezdődő világbajnokság idejére együttműködési szerződést írt alá a horvát belügyminisztérium és a magyar rendőrség. Mivel a magyar válogatott Eszéken játssza a csoportmérkőzéseit, s igen nagyszámú magyar szurkolóra számítanak, három magyar rendőr segít majd a rend fenntartásában. A Vajdasagma.info szerint az eszéki rendőrségen azt nyilatkozták, hogy ez már egy jól bevált európai gyakorlat, s a horvát, valamint a magyar rendőrség kiváló együttműködésének a folytatása. Legutóbb tavaly, a mogyoródi Forma-1-es futam ideje alatt volt hasonló együttműködés a két ország rendőrsége között, amikor a magyar fél alkalmazott néhány szlavóniai rendőrt.


A magyar válogatott év végén Szerbia ellen nyert, majd a csehországi Újévi-kupán veretlenül, rosszabb gólkülönbséggel lett második. Utolsó tesztmérkőzésén, szerdán egy góllal legyőzte Norvégiát (37-36).

"Nagyszerűen illeszkedett a felkészülésünkbe a találkozó, nagyon hasznos volt, hogy játszhattunk a norvégokkal. A sok gól elárulja, hogy a védekezésben akadtak kisebb problémák, de ez teljesen természetes, hiszen mindkét oldalon elmaradtak a kemény ütközések. Mindenki odatette magát, nagyon elégedett voltam a srácok hozzáállásával, játékával, különösen a két irányító Eklemovics és Császár, valamint Nagy Laci és Zubai teljesítménye tetszett" - nyilatkozta Hajdu János szövetségi kapitány.

Sinka László főtitkár a célkitűzést tekintve diplomatikusabban fogalmazott, mondván, a nyolc közé jutás is bravúr lenne. "Mivel a válogatott teljesebb, mint a női volt a macedóniai Eb előtt, most komolyabb esélyt látok a jó helyezésre."

A férfikézilabda-csapat története során eddig kétszer jutott vb-elődöntőbe: 1986-ban a második, 1997-ben a negyedik lett. A keret erőssége alapján erre akár most is meg lehet az esélye.

Magyarország
A magyar vb-keret:
kapusok: Fazekas Nándor (Gummersbach), Puljezevics Nenad (Pick Szeged)
jobbszélsők: Iváncsik Tamás (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (PLER)
jobbátlövők: Mocsai Tamás (Lemgo), Nagy László (Barcelona)
beállósok: Gál Gyula (MKB Veszprém), Herbert Gábor (Pick Szeged), Zubai Szabolcs (Dunaferr)
irányítók: Császár Gábor (Viborg), Eklemovics Nikola (MKB Veszprém)
balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Putics Barna (Barcelona), Katzirz Dávid (Pick Szeged)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Dunaferr)
A magyar csapat eddigi vb-szereplése:
1958 - 7. hely, 1964 - 8. hely, 1967 - 8. hely, 1970 - 8. hely, 1974 - 7. hely, 1978 - 9. hely, 1982 - 9. hely, 1986 - 2. hely, 1990 - 6. hely, 1993 - 11. hely, 1995 - 17-20. hely, 1997 - 4. hely, 1999 - 11. hely, 2003 - 6. hely, 2007 - 9. hely.