Vágólapra másolva!
Két mérkőzés után még százszázalékos a magyar férfikézilabda-válogatott a horvátoroszági világbajnokságon. Hogy ez így is maradjon, hétfőn Szlovákia ellen kell folytatni a sorozatot. Nenad Puljezevics szerint a románok elleni utolsó húsz percben az együttes megmutatta, hogyan tud kézilabdázni, míg Nagy László szerint neki kell ugrani a szlovákoknak.

Feledhetetlen mérkőzést játszott a magyar férfikézilabda-válogatott a horvátországi világbajnokság eszéki csoportkörének második fordulójában. Romániát előzetesen sem becsülte le a szakvezetés, ám arra senki sem számított, hogy a 38. percben hatgólos előny áll keleti szomszédunk neve mellett.

"Három mérkőzés felvételét is kielemeztük, plusz láttuk a franciák elleni mérkőzést. Tudtuk, miben jók, de képtelenek voltunk megakadályozni őket. Arról nem beszélve, hogy a vébé egyik legnagyobb egyéniségét a román válogatottban kell keresni, meggyőződésem, hogy beállósuk, Piriianu világklasszis" - nyilatkozta az [origo]-nak a mérkőzés után Hajdu János szövetségi kapitány.

Vajon a románok leptek meg bennünket, vagy mi játszottunk ilyen gyengén? A kapitány szerint inkább utóbbiról volt szó. "Féltünk a mérkőzéstől, hiszen láttuk, erős, felkészült ellenfélről van szól. Így aztán fokozott félelemmel mentünk bele a mérkőzésbe, hiába vezettünk az elején, ziccereket hibáztunk. Ha ez nincs, akkor 9-2-re vagy 9-3-ra is elhúzhattunk volna. Helyette feljöttek a románok, s jelentős, háromgólos előnnyel zárták a félidőt."

A második játékrész sem kezdődött jól, 19-13-nál, illetve 21-15-nél már hat volt az ellenfél előnye. "Utána csak annyi változott, hogy játékosaim megijedtek a vereség lehetőségétől. Összehangolt lett a védekezés, nagyon sokat sáncoltunk, amikor a védőkön túljutott a labda, ott volt Puljezevics. Az első félidőben összesen volt három védésünk, az is az első öt percben, a hajrában azonban látszott, mit ér a jó kapusteljesítmény."

Aihan Omer, a románok szögvetségi kapitány rendkívül csalódottnak tűnt. "Jól játszottunk, mégis veszítettünk. Kiváló 50 percet produkáltunk, ám a tízperces kihagyásnak nagy ára lett, a magyarok tökéletesen kihasználták hibáinkat. A hajrában aztán már a koncentrációkkal is gondok voltak. Úgy látom, meccsről meccsre jobban játszunk, remélem, a hátralévő három összecsapást meg tudjuk nyerni."

Nenad Puljezevicset a horvát és a délvidéki újságírók is megrohamozták. "Hatgólos hátrányból álltunk fel, elsősorban azért, mert feljavult a védekezésünk, támadásban pedig nem követtünk el annyi technikai hibát. Az utolsó húsz percben bemutattuk, hogyan tudunk kézilabdázni, ezt kell folytatni a következő mérkőzéseken is."

Forrás: [origo]

Nagy Lászlót, a magyar csapat legeredményesbeb játékosát már az öltözőfolyosón kialakított vegyes zónában lerohanták a sajtó képviselői "Hál' Istennek nemcsak a felkészülési mérkőzéseken mutattuk meg, milyen jól bírjuk a hajrát. Fegyelmezetten játszottunk, 6-0-s szériánk teljesen megrogyasztotta ellenfelünket, ráadásul szerintem a románok alaposan elfáradtak. A szlovákoknak neki kell ugranunk, s így kell hajtanunk tovább."

Szlovákia ellen már csak azért is kemény mérkőzés vár a fiúkra, mert északi szomszédunk szintén százszázalékos, azaz aki ezen a mérkőzésen nyer, nagy lépést tesz a középdöntő felé vezető úton. A szlovák válogatottbn akad jó néhány ismerős: a kapuban például a Dunaferr klasszisa, Richard Stochl ügyeskedik, a keret tagja a Gyöngyös beállósa, Michal Kopco, illetve az a Bundesligában, Nordhornban szereplő Peter Kukucka is, aki annak idején szintén megfordult Dunaújvárosban.

Az igazi érdekességre azokban a szlovák újságírók hívták fel a figyelmet: amíg a magyar válogaztottban az Iváncsik testvérek, Gergő és Tamás játszanak bal, illetve jobbszélen, addig a szlovákoknál szinte ugyanez a helyzet. A balszélen a 23 éves leóni profi, Martin Stranovsky, a jobbszélen öt évvel idősebb bátyja, az Amicitia Zürichben szereplő Tomas játszik.

A két csapat korábban húsz alkalommal játszott egymással, 13 magyar győzelem és 3 döntetlen mellett négyszer Szlovákia diadalmaskodott. Utoljára a csehországi Újévi-kupán, január 10-én 29-28-ra nyert a Hajdu-csapat.