Vágólapra másolva!
Negyedik világbajnoki csoportmérkőzésére készül a még veretlen magyar férfikézilabda-válogatott, Argentína ellen a győzelem már biztos középdöntő-szereplést jelent. A dél-amerikaiak ellen eddig egyetlen mérkőzést játszott a csapat, hat éve 13 góllal nyertek Nagy Lászlóék.

Pincési László helyszíni tudósítása Eszékről

A keddi edzést követően nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy ne kérdezzünk rá Hajdu János szövetségi kapitánynál az általunk is feltűnt tényre: Szlovákia ellen mindössze nyolc mezőnyjátékosnak szavazott bizalmat. Vajon miért nem cserélt?

"Ha megkérdeznénk tíz szakembert, mind mást mondana. Úgy éreztem az első félidőben, hogy megy a szekér, nem érdemes belecserélni. Persze utólag elgondolkodik az ember, hogy plusz hatnál, plusz hétnél már esetleg érdemes lehetett volna. De akkor az járt az eszemben, nem szabad megállítani a száguldó expresszt. A második félidőben vártam az időkéréssel, mert hittem abban, hogy meg tudjuk fékezni az ellenfelet. Nagy Laci nem tűnt fáradtnak, az pedig, hogy Puticsot vagy Mocsait becseréljem, rizikósnak tűnt, hiszen akkor kettőt kellett volna cserélni támadás-védekezésben. Ezt nem vállaltam" - elemzett a szakember.

Hajdu azt is elmondta, végig hitt a győzelemben. "Még az 56. percben, amikor kettővel vezettünk, biztos voltam abban, hogy nyerünk. Az utolsó támadást viszont nem értem. Íratlan szabály a kézilabdában, ha van 20 másodperced s nálad a labda, akkor nem kell mindenáron gólt dobni, maximum, ha számít a gólkülönbség. Itt viszont teljesen mindegy, hogy eggyel vagy kettővel nyersz, a győzelem akkor is két pontot ér. Iváncsik Tomit elragadta a hév, kapura tört, noha egy-két faultot kierőszakolva megnyerhettük volna a mérkőzést."

Arra a kérdésre, mi történik, ha Iváncsik belövi a helyzetet, Hajdu azt válaszolta, akkor kettővel nyerünk. "De hozzáteszem, szóvá tettem volna az esetet Tamásnál akkor is, hiszen ilyet nem szabad csinálni."

De vajon ki lövi a heteseket a soron következő mérkőzéseken? "Akadnak jó büntetőlövőink, ezt meccs közben szoktam eldönteni. A játékosok tekintete mindent elárul olyankor. Császár, Iváncsik Gergő, Mocsai és Putics is tud büntetőt dobni. Barnára sem azért haragudtam, mert kihagyta a hetest, hanem ahogy elrontotta. Ha mellé dobja, ha a kapufát vagy a kapust találja el izomból, azt mondom, oké. De ő fiatal játékos, ilyen helyzetben ne csavargasson, ne cunderezzen!"

Forrás: [origo]

Az ellenfél eredménylistája nagyon csalóka. Argentína ugyan kikapott Szlovákiától (25-27), Franciaországtól (26-33) és Romániától (26-30), ám rendkívül szívós, kemény csapat benomását keltette. Olyan együttesét, amelynek ha lenne igazi kapusa, biztosan ponttal állna a csoportban.

Szerencsére nincs, olyannyira, hogy Matias Schulz 11 százalékkal védett eddig (28 lövés, 3 védés), Fernando Garcia 21 százalékkal (81 lövés, 17 védés), ez összesen is csupán 18 százalékos mutató.

Támadásban már nem olyan borzasztó a kép, Andres Kogovsek 16 góllal a legeredményesebb, őt Eric Gull követi 10 találattal. Gull egyébként is érdekes fazon, argentin válogatott, de svájci állampolgársága is van, miközben Spanyolországban él és Katarban kézilabdázik. Pályafutása során megfordult számos országban, kézilabdázott például az orosz Csehovszki Medvegyi, a spanyol Valladolid, illetve Nagy László csapattársaként a Barcelona együttesében is. Utóbbiban nem kapott sok lehetőséget, ezért vágott neki a közel-keleti kalandnak.

Forrás: [origo]

A csapat sorozatban hetedik világbajnokságán szerepel, eddig a legjobban a 2003-as portugáliai vébén teljesített, ahol 15. lett, s ahol csodák csodájára esett ki a csoportból. A nyitányon ugyanis legyőzte a későbbi aranyérmes Horvátországot, majd ikszelt Oroszországgal, s bár súlyos vereséget szenvedett a franciáktól és a magyaroktól, a csoport leggyengébbje, Szaúd-Arábia ellen továbbjutási esélyei voltak.

A magyarok már össze is csomagoltak, ám az arab együttes elképesztő bravúrral egygólos győzelmet aratott. Argentína kiesett, Magyarország továbbjutott, s meg sem állt az athéni olimpiai részvételt jelentő 6. helyig.

A két fél eddigi egyetlen mérkőzésén, a már említett funchali találkozón 35-23-as magyar siker született.

2003. január 25., férfikézi-vb, C csoport, 4. forduló:
Magyarország - Argentína 35-23 (15-15)
gól:
Rosta M. 6, Pásztor 6, Buday 5/4, Nagy 4, Perez 3, Iváncsik G. 3, Bendó 2/1, Laluska 2, Lendvay 1, Gál 1, Kertész 1, Doros 1, illetve Gull 8, Guerra 6/4, G. Viscovich 3, M. Viskovich 3, Querin 1, Carrara 1, Morlacco 1
hetesek: 5/5, illetve 5/4
kiállítások: 10, illetve 6 perc

Az argentin vb-keret:
kapusok: Fernando García (Siracusa), Matías Schulz (Anaitasuna)
mezőnyjátékosok: Facundo Torres (AACF Quilmes), Gonzalo Viscovich (Siracusa), Pablo Portela (River Plate), Agustín Vidal (Palma del Río), Sebastián Simonet (Torrevieja), Mariano Castro (CDFG Mitre), Juan Pablo Fernández (Anaitasuna), Eric Gull (al-Szadd), Damián Migueles (SAG Polvorines), Leonardo Querín (Ivry), Andrés Kogovsek (Antequera), Federico Pizarro (Sedalo), Gonzalo Carou (Ademar), Sergio Crevatín (Pilotes Posada)

Az argentin csapat eddigi vb-szereplése:
1997 - 22. hely, 1999 - 21. hely, 2001 - 15. hely, 2003 - 17. hely, 2005 - 18. hely, 2007 - 16. hely.