Vágólapra másolva!
Bár még csupán a csoportmérkőzéseknél jár a férfikézilabda-világbajnokság mezőnye, az A csoport csütörtöki mérkőzései már nemcsak a középdöntő, hanem a helyezések szempontjából is kulcsfontosságúnak ígéreznek. Azt már tudjuk, hogy Magyarország és Franciaország továbbjutott, ám a mi szempontunkból nem mindegy, hogy Románia vagy Szlovákia csatlakozik harmadik csapatként a középdöntő mezőnyéhez.

Az ausztrál csapat és a három argentin újságíró kedélyesen pacsiztak a lelátón szerdán. "Meet tomorrow", udvariaskodtak az auszik, a két fél a csütörtöki matinémérkőzésen az utolsó két csoporthelyről dönthet.

Izgalmasabb lesz a román-szlovák meccs, ahol a magyarok előbbi csapat sikeréért kell, hogy szorítsanak. Ha Románia nyer, akkor két, ha Szlovákia, akkor ebből a "párharcból" egy pontot viszünk a középdöntőbe. És után jöhet a nagy csata, a magyar-francia meccs.

Kemény játéknap elé nézünk, a legrosszabb helyzetben 1, a legoptimálisabb esetben 4 ponttal folytathatjuk szombaton Zágrábban a világbajnokságot. A franciáknál két pont már megvan, kérdés, ellenünk megtoldják-e még valamennyivel.

Olimpiai bajnokként a győzelem mindig kötelező, így véli ezt a francia szakvezetés is. "Nagyobb elszánságot kellene belevinni a mérkőzésekbe, még mindig nem játszunk jól" - nyilatkozta Claude Onesta a szlovákok elleni mérkőzés előtt, s lám, a sajtótájékoztató szavai hatottak, a kapus Omeyer vezetésével simán, 35-26-ra verték ellenfelüket.

Lehet, hogy jó kabala, de hasonlóképpen vélekedett Fazekas Nándor is az Argentína elleni tizenegy gólos sikert követően. A Gummersbach kapusa elmondta, nagyon örül a győzelemnek és annak, hogy a kulcsjátékosok végre pihenhettek, de azért ez még nem az a kézilabda volt, amivel ő maga is elégedett lenne.

"Örülök, hogy végre nem csak harminc percig játszottunk jó, de azért ez a teljesítmény még mindig kevés ahhoz, hogy igazán nagy csapatok ellen helytálljunk" - vélekedett. Az első komoly ellenfél csütörtökön éppen az olimpiai bajnok Franciaország lesz, Hajdu János szövetségi kapitány immáron középdöntő-résztvevőként várhatja a mérkőzést.

Forrás: [origo]

"Örülök, hogy mindenkinek játéklehetőséget adhattam, lelkesen várjuk a csütörtöki, franciák elleni meccset" - nyilatkozta, utóbbi félmondatát a vébé hivatalos honlapja azonnal át is vette, s címben közölte: "A magyarok készen állnak Franciaország ellen".

Nemcsak a kulcsjátékosokra fért rá a pihenés, de elkelne Hajdu kapitánynak is, aki késett a szerdai sajtótájékoztatóról, majd heves bocsánatkérések közepette jelezte, csak azért, mert porckorongsérve van, s rettenetesen fáj a dereka.

45 ezer eurót ér a francia arany
Amíg a magyar férfiválogatott a világbajnoki cím elnyeréséért húszmillió forint prémiumot kapna, addig az olimpiai bajnok franciáknál egy játékos díjazása 45 ezer euró (13 millió forint) lenne. A L'Equipe információja szerint a francia férfiválogatott játékosai a világbajnoki címért 45 ezer (ötezerrel többet, mint a korábbi vb-k alkalmával felajánlott összeg), az ezüstért 25 ezer, a bronzért 20 ezer eurót kapnának. A csapat a pekingi aranyért százezer euróval gazdagodott fejenként, igaz, akkor a díjazásba a francia szövetség mellett az olimpiai bizottság is beszállt fele-fele arányban.

A francia vb-keret:
kapusok: Thierry Omeyer (Kiel), Daouda Karaboué (Montpellier)
mezőnyjátékosok: Jérome Fernandez (Ciudad Real), Didier Dinart (Ciudad Real), Guillaume Gille (Hamburg), Daniel Narcisse (Chambéry), Guillaume Joli (Chambéry), Nikola Karabatic (Kiel), Christophe Kempé (Toulouse), Franck Junillon (Melsungen), Luc Abalo (Ciudad Real), Cédric Sorhaindo (Paris), Michael Guigou (Montpellier), Xavier Barachet (Chambéry), Sébastien Bosquet (Dunkerque), Sébastien Ostertag (Tremblay).

A francia csapat eddigi vb-szereplése:
1954 - 6. hely, 1961 - 8. hely, 1970 - 12. hely, 1990 - 9. hely, 1993 - 2. hely, 1995 - 1. hely, 1997 - 3. hely, 1999 - 6. hely, 2001 - 1. hely, 2003 - 3. hely, 2005 - 3. hely, 2007 - 4. hely.