Vágólapra másolva!
Második vb-középdöntő mérkőzésén Svédország ellen lépett pályára a magyar férfikézilabda-válogatott, amely óriási csatában 31-30 nyert, és ezzel életben tartotta a reményeket a csoport harmadik helyének megszerzésére. A győzelemben főszerepet játszott a szenzációsan védő Fazekas Nándor, és a támadásban remeklő Ilyés Ferenc, Nagy László, Császár Gábor trió. A hétfői szünnap után kedden Dél-Korea következik.

Férfikézilabda-vb, középdöntő, I. csoport, 2. forduló:
Magyarország - Svédország 31-30 (16-18)
Zágráb, 2000 néző
v.: Ullrich, Lemme (németek)
gólszerzők: Ilyés 8, Császár 7/1, Nagy L. 6, Gál 3, Iváncsik G. 3, Iváncsik T. 2, Mocsai 1/1, Harsányi 1, illetve Källman 8, K. Andersson 7, Larholm 4/2, Arrhenius 3, Lennartsson 3/1, Carlén 2, Gustaffson 1, Doder 1, Fahlgren 1
hétméteresek: 2/3, illetve 3/6
kiállítások: 12, illetve 8 perc

Svédországgal korábban 34 alkalommal játszott a magyar válogatott, s 17 győzelem, valamint 2 döntetlen mellett 16-szor kapott ki. Legutóbb a tavalyi, norvégiai Eb-középdöntőben futott össze a két csapat, akkor 27-27-es végeredmény született.

Eklemovics Nikola volt az egyetlen, aki nem melegített, Nagy László viszont rögzítőkötéssel az ujján ott volt a pályára érkező játékosok között. (Törő Szabolcs is készült, de végül Nagy vállalta a játékot, így a Dunaferr szélsője ült fel a lelátóra.)

A két honosított magyart a horvát RTL szakkommentátora, Vlado Sola üdvözölte, aki ölelkezett egykori veszprémi csapattársával, Csoknyai Istvánnal is.

A lelátón a magyar sejtek egy nagy B-középpé olvadtak, kiegészülve néhány horváttal, akik megfogadták Hajdu János kérését, s próbáltak szurkolni a magyar együttesnek. Parádésan kezdett az együttes, 4-1 és 5-2 után azt hihettük, marad a lendület, ám a már-már szokásos hosszabb gólcsendnek köszönhetően 7-5-re fordított az ellenfél.

Fazekas kiválóan védett, a védekezéssel sem volt baj - noha Herbert a félidő közepén megsérült, sokáig ápolták a jobb vádliját, nem is tudott visszatérni a pályára. A csapat viszont szárnyakat kapott, Gál kiállítása ellenére két gólt is sikerült dobni hátrányból (12-9).

Az Iváncsik fivérek szélről és indításból is eredményesek voltak, Ilyés végre el tudta adni a levegőben kivárós, ütemtelen lövéseit, Császár keze is elsült. Tombolt is a közönség magyar része, miközben a rendkívül csinos szőkeségeket felvonultató svéd tábor csendben szemlélt.

Biztos ez bosszantotta a német játékvezetőket is, akik a félidő hajrájában előbb Császárt, majd Katzirzot is kiállították, s mínusz háromról visszahozták a meccsbe a skandinávokat (16-18).

Félidőben kapott hideget-meleget a német kettős, Fazekas és Katzirz is csiszolhatta kicsit német nyelvtudását, mindketten szópárbajt folytattak a bírókkal. Fazekas ziccert és hetest fogott, miközben Ullrich és Lemme folytatta ámokfutását.

Ilyen ellenszélben is sikerült egyenlíteni (21-21), az a csoda, hogy rendbontás és komolyabb gyomorprobléma nélkül ki lehetett bírni a látottakat. Fazekas extázisban védett, Herbert sérülten is visszajött a védelembe, Ilyés újabb átlövésével úgy is sikerült tartani a lépést, hogy Mocsai közben agyonlőtte a svéd kapust hetesből (25-26).

Forrás: MTI

Nagy László sérült kézzel is példaértékűen harcolt

Szinte csere nélkül játszotta végig a meccset csapatunk, az 53. percben Császár büntetőből egyenlített (28-28). Öt perccel a vége előtt Nagy lopott labdát, tombolt a csarnok, ismét előnybe került az együttes (30-29), Fazekas pedig ismét büntetőt védett.

Ám az előnyt nem sikerült növelni, Källman az 58. percben a balszélről egyenlített, ezt Harsányi a jobbszélről megválaszolta (31-30). 61 másodperccel a vége előtt időt kért az Olsson, Lindgren kettős, ám a ziccerig játszott akciót Fazekas óriási bravúrral hárította.

Jöhetett a magyar időkérés, s bár Harsányitól elvették a labdát a bírók, ezen a délutánon Fazekason senki sem fogott ki. Győzelmével a magyar csapat megtette az első lépést az 5-6. helyhez vezető úton, kedden Korea ellen nyerni kell.

Hajdu János: "Szép munka volt! A franciák és a horvátok ellen kemény meccsen vagyunk túl, és fontos volt, hogy most mindenki a maximumot hozza. Fantasztikusan teljesítettek a fiúk. Most is voltak hibák, ám lélektanilag fontos pillanatokban belőttük a helyzeteket, Fazekas ziccereket és büntetőket fogott és emberhátrányokban is jól összpontosítottunk. Az is példaértékű, hogy Nagy Laci ilyen sérüléssel is vállalta a játékot, segített támadásban, védekezésben, ráadásul hat gólt lőtt. Nagyon jól jön a pihenő nap, és bízom benne, hogy a dél-koreaiakat is legyőzzük, és mehetünk majd az ötödik helyért."

Az I. csoport további eredményei:
Horvátország - Szlovákia 31-25 (18-13)
Franciaország - Koreai Köztársaság 30-21 (15-15)

Az állás:
1. (már elődöntős) Franciaország 8 pont (120-90)
2. (már elődöntős) Horvátország 8 (115-99)
3. Magyarország 3 (99-108)
4. Szlovákia 3 (98-110)
5. Svédország 2
6. Koreai Köztársaság 0

A keddi program:
Magyarország - Dél-Korea 16.30
Szlovákia - Svédország 18.30
Franciaország - Horvátország 20.30