Vágólapra másolva!
Elveszítette utolsó mérkőzését a magyar férfikézilabda-válogatott a horvátországi világbajnokságon, ahol az 5. helyért vívott találkozón 28-25-re kikapott a címvédő Németországtól.

Eredmény, férfikézi-vb, az 5. helyért:
Magyarország - Németország 25-28 (13-16)
Zágráb, 3000 néző
v.: Baum, Goralczyk (lengyel)
gól: Nagy L. 5, Császár 4/1, Ilyés 4, Iváncsik T. 3, Mocsai 3, Gál 2, Iváncsik G. 2, Törő 1/1, Zubai 1, illetve Kaufmann 8, Tiedtke 6, Glandorf 3, Jansen 3, Müller 3, Klein 2, Strobel 2, Schöne 1
hetesek: 3/2, illetve 0/0
kiállítások: 0, illetve 4 perc

Minden idők harmadik legjobb világbajnoki teljesítménye előtt állt a magyar férfikézilabda-válogatott, amely az 1986-os ezüstérem és az 1997-es 4. hely után Horvátországban az 5. helyért meccselhetett. Igaz, az ellenfél a címvédő Németország volt.

Ezúttal a sérült Eklemovics Nikola mellett ezúttal Katzirz Dávid maradt ki a keretből.

Jól kezdte a mérkőzést az együttes, a 12. percben 7-6-os vezetésnél azonban kicsit megtört a lendület. Támadásban nem jöttek be a megoldások, ami még rosszabb, védekezésben sem. Az utolsó válogatott mérkőzésén védő Puljezevics alig találkozott a labdával, míg Kaufmann - aki alig-alig játszva 8 mérkőzésen 12 gólt szerzett - nekünk egy találkozón nyolcat vágott.

Ahogy Hajdu János szövetségi kapitány fogalmazott: "az ágyút középen egyedül hagytuk." Ugyan 7-11-nél a szakvezetés időt kért, ám az nem bírta elviselni az együttes, hogy zsinórban hatot kapjon, s egyet sem lőjön.

Ez gyakorlatilag meg is határozta az első félidő hajráját, Császár időntúli hetesével legalább az összképen lehetett szépíteni (13-16).

Forrás: AFP
Nézzen még több képet a meccsről! Kattintson a képre!

A második félidő elején Gál és Mocsai góljaival gyorsan közelebb lopakodott az együttes, ám egy újabb hatgólos, 1-7-es széria eldöntötte a mérkőzést.

Harcolt a magyar együttes, mindent megpróbált, még nyitott védekezésre is áttért, noha nem szokott ilyen formációt játszani. A 46. percre 23-19-nél még egyszer felébredt a közönség is, de az jelzés értékű volt, hogy csak a "Veletek vagyunk" zúgott, a "Győzni akarunk" nem.

Az utolsó hét percnek hatgólos előnnyel vágott neki a német együttes, innen már csupán a csoda segíthetett volna, ami ezúttal nem következett be.

Forrás: AFP
Nézzen még több képet a meccsről! Kattintson a képre!

A 28-25-ös német siker papírformának is mondható, a címvédő magabiztosan nyerte meg az összecsapást. Együttesünk a 6. helyen zárta a világbajnokságot, azaz túlteljesítette a minimális célkitűzést, de elmaradt a szurkolói és talán saját elvárásától.

A mostani eredmény hatmillió forintot ér a csapatnak, amely ezt megelőzően négyszer végzett a legjobb hatban: 1986-ban második, 1997-ben a negyedik, 1990-ben és 2003-ban a hatodik volt. A válogatott péntek délelőtt utazik haza.

Hajdu János szövetségi kapitány: "Egyértelműen a fáradtság és a frissesség döntötte el az ötödik hely sorsát. Támadásban nem tudtuk megelőzni a német védőket, míg a mi védőfalunk rendre lemaradt az ágyúként lövő Kaufmannról, aki sokkal pihentebb volt nálunk. Mindkét félidőben volt 4-5 perc, amikor sokat hibáztunk. Ezzel el is ment a meccs. A csapatban sok van, támadásban és védekezésben is vannak tartalékaink. Úgy hiszem, hogy már a jövő évi ausztriai Eb-n meglepetést okozhatunk."

Heiner Brand német szövetségi kapitány: "Örülök, hogy jó mérkőzésen nyertünk, s győzelemmel fejeztük be a szereplésünket. Két meghatározó játékosunkra, Hensre és Krausra nem számíthattunk, de ennek ellenére jól játszottunk."

Nagy László: "Nem érdemeltük meg a győzelmet, mivel mindig futottunk az eredmény után. A németek jobban küzdöttek, elfáradtunk, mivel minden csapat cserélte, pihentette a játékosait, de ebből mi nem tudtunk profitálni. Több odafigyeléssel jobb meccs lehetett volna."