Vágólapra másolva!
Második olimpiai selejtezőjén Olaszországgal találkozott a magyar jégkorong-válogatott, amely az első harmad második részében 35 másodperc alatt két gólt kapott a riválistól, és végül 4-1-es vereséget szenvedett. Ezzel eldőlt, hogy Pat Cortina csapata nem lesz ott a 2010-es vancouveri téli olimpián.

olimpiai selejtező, 2. forduló:
Magyarország - Olaszország 1-4 (0-2, 0-1, 1-1)
Riga, Arena Riga
v.: Minar (cseh), Baluska (szlovák)
gól: Svasznek (58.49., emberelőnyből, gólpassz: Ladányi, Sille), illetve Ansoldi (13.42, Fontanive, Scandella), Aquino (14.17, Iannone, Chitarroni), Pittis (27.29, ee., Scandella, Strazzabosco), Chitarroni (45.44, emberhátrányból, Gallace)

A csütörtök esti, Lettország elleni 7-3-as vereségtől még az időjárás is elkedvetlenedett, a találkozó végén ugyanis néző, s játékos egyaránt azt tapasztalhatta, a csontig hatoló hidegben mintegy 5 cm hó borítja Riga utcáit. Éjszaka aztán elállt az égi áldás, péntek délelőttre pedig sokkal enyhébb idő lett, nemcsak a hó olvadt el, de még az öltözködésen is lehetett könnyíteni. Legalábbis az őslakosoknak..

Riga fantasztikus, szecessziós stílusú belvárosában először egy miniszoknyás, térdharisnyás hölgyön akadt meg a szemem - az öltözködése miatt. A fagypont körüli hőmérséklet űgy tűnik, már a lett tavasz előjele (a téli körülményekre jó példa a másfél Duna-szélességű Daugava, amely teljesen befagyott!). Aztán amikor egy rövidujjú pólóban lévő, iskolatáskával a hátán suliba igyekvő kiskamasz is előbukkant, azt már az én Schirilla családhoz szokott szemem sem bírta.

Embere válogatja, amíg a média képviselői kabátban, de mimimum pulóverben nézik a mérkőzéseket, addig az Arena Riga nézőinek java része hokipólóban ücsörög. A magyarok is, akik közül néhányan ismét eljöttek a mérkőzésre, akadt egy Miskolc feiratú zászló is...

A magyar válogatott ezúttal Olaszország ellen lépett jégre, az összmérleg az olaszoknak kedvezett: 27 mérkőzésen 8 magyar győzelem és 7 döntetlen mellett 12 alkalommal nyertek. A két fél utoljára 2006. december 15-én meccselt egymással Bledben, akkor a kétgólos Borgatello vezetésével úgy nyertek az olaszok 4-1-re, hogy egyetlen gólunkat négygólos hátránynál Ladányi szerezte. Az utolsó magyar győzelemig 2003. szeptember 5-ig kell visszanyúlni, akkor az olaszországi Claut városában Palkovics kettő, illetve Ladányi és Gröschl egy-egy találatával 4-2-es siker született.

Az első hat percben három Szuper-bravúrt láthatunk, a csapat ismét védekezésre kényszerült, noha az ellenfél cseppet sem volt lett kaliberű. A nyolcadik percben tapsolt először a magyar közönség, Kangyal egy Bud Spencert meghazudtoló mozdulattal feküdt Pichler alá, aki hatalmasat esett... Egy perccel később Horváth kínálta meg Russo kapus mellvédőjét, majd emberelőnyben is játszhatott együttesünk, ám Ocskay és Svasznek hamar a büntetőpadra került.

Forrás: AFP

Semmi bajunk az olaszokkal, de ezt nem szívesen néztük: talján gólöröm

S milyen a sors, a kiválóan küzdő csapat egyperces kettős hátrányt kivédekezve kapott gólt, Ansoldiról megfeledkezett a védelem (1-0). Pillanatok alatt jött a megrogyasztó második, 35 másodperc múlva Aquino is bevette Szuper kapuját (2-0).

Fáradtság és/vagy fásultság lett úrrá Ocskayékon, mi másra lehetne fogni a gyötrelmes proukciót. Emberelőnyben felállni sem tudott a csapat a támadóharmadban, rossz passzok és hiba hiba hátán jellemezte a produkciót - ilyen előzmények után kíváncsiak lettünk volna Cortina kapitány öltözőbeli szavaira...

Ólomlábakkal jöttek ki a játékosok a szünetről, nemcsak fizikálisan, de fejben is lassabban reagáltak a történésekre. A védők még a feléjük tartó korongra is késve mozdultak, támadójátékunk pedig szót sem érdemelt, hiszen nem létezett. Kettős előnyben sem csillant meg a remény, a másik oldalon viszont Pittis révén még a hokiban is szokatlan üres kapuig játszották a ziccert (3-0). Sakk-matt.

A 31. percben végre történt valami, igaz, nem helyzet: Jobb Dávid a cserepadról átbucskázva a palánkon besett a jégre... Mindent elmondott a teljesítményről, hogy Vas Jánost már a kapu felé irányuló mozgásért megtapsolták a nézők, majd leszedték a diósgyőri zászlót.

A harmadik harmadra már a legvérmesebbek is csendben figyelték a mérkőzést, csupán egy olasz kiállítást díjaztak "szervusz, paraszt" üdvözléssel. Újabb kettős magyar előny maradt kihasználatlanul, 4 az 5 ellen már ment, sajnos a hátrányban lévő olaszoknak: Chitarroni lopott korongot, s beemelte Szuper lepkése fölé (4-0).

A hajrá tíz percében legalább a becsületgólért hajtott a csapat, Palkovicsnak majdnem két mérkőzésnyi idő kellett, hogy bemutassa szólóját (Russo védett), gólt azonban 71 másodpercel a lefújás előtt Svasznek ütött (4-1).

Nem is a 4-1-es vereség ténye a fájó, hanem a mutatott kiábrándító játék, ennél sokkal több kell vasárnap, Ukrajna ellen, ha nem nulla ponttal szeretne hazatérni a válogatott.

A nap másik mérkőzésén:
Lettország - Ukrajna 4-2 (0-1, 2-0, 2-1)
gól:
Karsums (25.-ee.), Redlihs (34.), Nizivijs (48.), Sprukts (60-üres kapu), illetve Szrjubko (19.-ee.), Klimentyev (59.)

Az állás:
1. Lettország 6 pont
2. Olaszország 3 (6-4)
3. Ukrajna 3 (5-6)
4. Magyarország 0