Vágólapra másolva!
Egy 26 éves, tehetséges kézilabdázót gyászol a sportvilág, a vasárnap hajnalban meggyilkolt Marian Cozma az MKB Veszprém csapatának elsőszámú beállósa volt, aki a román válogatottnak is rendszeres tagja volt. Igaz, a horvátországi vébé után Cozma lemondta a válogatottságot, mert keveselte a játéklehetőséget, és szóba került az is, hogy a magyar állampolgárság megszerzése után esetleg a mieinket erősítheti majd. Hajnal Csaba, a veszprémi klub ügyvezető igazgatója azt mondta róla, egy végtelenül jámbor, kedves, nagy gyerek volt, aki egy légynek sem tudott volna ártani.

Az 1982-ben, Bukarestben született Marian Cozmából nem is lehetett más, csak kézilabdázó, hiszen szülei is válogatott játékosok voltak. Cozma 11 évesen kezdett el kézilabdázni Dinamo Bucuresti utánpótláscsapatában, 18 évesen pedig már a felnőttek között játszott.

A Dinamóval román bajnokságot és kupát nyert, az EHF-kupában pedig a legjobb nyolc közé jutott. A veszprémiek akkor figyeltek fel a hatalmas termetű, 211 centis beállósra, amikor a 2005/2006-os idényben összekerült a két csapat, és Cozma kilenc gólt szerzett a bakonyiak ellen.

A veszprémiek meg is keresték Cozmát, akit bár Spanyolországból is csábítottak, de 2006-ban aláírt a magyar bajnokhoz. A Veszprémmel magyar bajnokságot, kupát és Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert, és az utóbbi időben stabil kezdőnek számított, pedig Gál Gyula személyében komoly riválisa volt.


A januári, horvátországi vébén tagja volt a magyarokkal egy csoportban szereplő román válogatottnak, a mieink elleni mérkőzésen egy gólt szerzett, de a viadal után elégedetlenül nyilatkozott, kevesellte a játéklehetőséget, és felmerült, lemondja a válogatottságot.

Cozmát a német Lemgo mellett spanyol élcsapatok is csábították, és pletyka szinten az is felmerült, hogy a magyar válogatottban folytathatja, miután hátat fordított a románoknak, a vasárnap hajnalban történtek azonban nem csak egy ígéretes pályafutásnak, de egy 26 éves ember életének is végét vetettek.


Egy emlékezetes Cozma-gól, háttal a kapunak is veszélyes volt

Zarko Sesum a vajdasági Bácskapalánkán született 1986-ban, Cozmához hasonlóan 11 évesen ismerkedett meg a sportággal. A Sintelon csapatában végigjárta a ranglétrát, és a korosztályos válogatottakban is bemutatkozott, sőt az ifiválogatottal Európa-bajnokságot és világbajnokságog nyert. 2005-ben, a katari juniorvébén is aranyérmet szerzett, és őt választották a torna legjobbjának, csakúgy, mint a 2006-os junior Eb-n, ahol azonban az elődöntő jelentette a végállomást a szerbek számára.

Az irányítóként is balátlövőként is használható klasszist német csapatok is vitték volna, de 2007 februárjában Veszprémben kötött ki, döntésében fontos szerepet játszott, hogy ismét együtt játszhatott korábbi bácskapalánkai társával, Marko Vujinnal. Sesum a Veszprémmel bajnokságot, Magyar Kupát és KEK-et nyert. Sesumot arccsonttöréssel műtötték meg vasárnap.

Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója elmondta: Sesum nem szenvedett sem szemsérülést, sem pedig koponyatörést, az arccsontja viszont eltörött. Az állapotától függően hétfőn vagy kedden újabb, rekonstrukciós műtétre kerül sor. A szerb játékosnak vélhetően az erős fejberúgás miatt volt kettős látása, ám maradandó sérülése nem lesz.

"Egyelőre még látási zavarai vannak, amelyek az arccsontöréséből származnak, de a szeme világát nem fogja elveszíteni a sportoló" - nyomatékosította a főigazgató. Megjegyezte: egy korrekciós műtétet követően a szeme "maradéktalanul gyógyulni fog".

"Sesum remélhetően három-négy hónap múlva ismét pályára léphet, s folytathatja sportpályafutását" - nyilatkozta a B92 belgrádi rádiónak Bozidar Djurkovic, a szerb kézilabda szövetség főtitkára. "Beszéltem a veszprémi kórházban fekvő Sesummal, aki jó állapotban van. Román csapattársának, Marin Cozmának próbált segíteni, s eközben kapta a rúgást, amely a szeme alatti arcrészt érte" - mondta a sportvezető, hangsúlyozva, hogy a szerb sportoló nem vett részt a tragikus kimenetelű összetűzésben, csupán Cozmának és Ivan Pesicnek, a veszprémi csapat horvát kapusának akart segíteni.

Forrás: AFP

Sesum ott volt a horvátországi vébén szereplő szerb válogatottban

Az 1989-es születésű Ivan Pesic a Veszprém második számú kapusának számít Dejan Peric mögött. Pesic, aki benne volt a horvátok bő vb-keretének, 2008 őszén csatlakozott a Veszprémhez, előtte a Zamet Rijekában védett. Pesicet az utóbbi időben többször is összehozták a CO Zagrebbel, és mivel Fazekas Nándor a következő idényben visszatér az MKB-hoz, így nem is volt alaptalan a pletyka. Pesicnek az egyik veséjét kellett eltávolítani. Ő túl van az életveszélyen, altatásban van, az állapota pedig stabil - tájékoztatott Rácz Jenő.

Mindhárom játékos részt vett a veszprémiek szombati mérkőzésen, a Balatonfüred elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntőn, Cozma és Sesum egyaránt négy-négy gólt szerzett, Pesic pedig csereként védett. A Veszprém 42-23-ra nyert, és ezzel a nyolc közé jutott. Február 15-én a Bajnokok Ligája középdöntőjében a spanyol Ademar Leon látogatna Veszprémbe, az még nem dőlt el, hogy a tragédia után megrendezik-e a mérkőzést.

"Ilyen lelkiállapotban nem lehet kézilabdázni, a dolgok jelen állása szerint a játékosok nem is akarnak mérkőzni az Ademar Leonnal" - mondta Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke a hajnali bűncselekmény elkövetésének belvárosi helyszínén.

"Speciális szabályok vannak, most azt tanulmányozzuk, hogy egyáltalán lehet-e és hogyan mérközést halasztani a BL-ben" - mondta a klubelnök, megjegyezve, hogy a mérkőzéssorozattól visszalépni nem lehet, de ez náluk "nincs is benne a pakliban". Egyelőre a csapatnak nincs is irányítója, hiszen Nikola Eklemovics hosszabb ideje sérült már, a vasárnap hajnali bűncselekmény helyszínén pedig rendkívül súlyos arcsérülést okoztak a másik irányítónak, Zarko Sesumnak.

Hajnal Csabát, a klub ügyvezető igazgatóját annyira lesújtotta a hír, hogy csak azt ismételgette "tragédia, rettenet, ez hihetetlen". Az igazgató végül annyit mondott elérzékenyülva: a 212 centi magas óriás, Marian Cozma egy végtelenül jámbor, kedves, nagy "gyerek" volt, egy légynek sem tudott volna ártani. Ivan Pesic, a 20 éves kapus pedig olyan csendes, szerény fiú, hogy fél év alatt talán háromszor hallottam megszólalni - mondta az igazgató.

Forrás: MTI

A veszprémi szurkolók a tragédia helyszínén emlékeztek

Magyarádi Péter, a veszprémi klub gazdasági elnöke annyit jegyzett meg az MTI-nek, hogy Illyés Ferenc, a csapat átlövője rendkívül rossz lelkiállapotban van, ő volt az ugyanis hajnalban, aki a mentők kiérkeztéig a kezében tartotta a szíven szúrt Marian Cozmát.

Szegeden több százan emlékeztek a meggyilkolt veszprémi kézilabdázóra, Marian Cozmára vasárnap délután a városi sportcsarnok előtt. A sportoló gyászszalagos fotója előtt gyertyát gyújtottak az egybegyűltek, és sokan egy szál fehér rózsát is letettek az állványra elhelyezett kép elé, amely mögött egy veszprémi és egy szegedi szurkolói sálat is elhelyeztek.

A két-háromszáz emlékező között megjelentek az MKB Veszprém legnagyobb hazai riválisa, a Pick Szeged játékosai, vezetői és szurkolói, több politikus, valamint a pekingi olimpia egyetlen magyar egyéni aranyérmese, Vajda Attila is. A demonstráción feltűnt két árpádsávos zászló, s néhányan a Magyar Gárda egyenruháját viselték.

Lele Ambrus, a Pick Szeged ügyvezető elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta: Marian Cozmával a kézilabdasport egy nagyszerű játékost és egy kiváló embert vesztett el. Hihetetlen és döbbenetes, ami a román válogatott beállósával történt - hangoztatta.

A magyar szövetség vezetői arra kérnek minden érintettet, hogy az MKB Veszprém férfi csapatát ért tragédia miatt a vasárnap sorra kerülő kézilabda-mérkőzéseket egyperces gyászszünet előzze meg.

Vasárnap este fél hétkor már körülbelül ezer ember állt a Veszprém Aréna előtt, ahová szurkolók csendes megemlékezést szerveztek. Fiatalok, idősek, nők, férfiak vegyesen érkeztek, a többség nyakában Veszprém-sállal jött el, sokak szemében könny csillogott. Mocsai Lajos, a csapat edzője elcsukló hangon beszélt Marian Cozmáról, a játékostársak lelkiállapotáról és arról a szinte megoldhatatlan feladatról, amely a MKB Veszprém előtt áll, hiszen a kézilabdázókra még fontos meccsek várnak.

A megemlékezés végén többen is mécsest gyújtottak, több szurkoló pedig már a jövőt is előrevetítve feltette a kérdést, hogy mi lesz a klubjukkal, hiszen a játékosok feltehetően nincsenek olyan lelkiállapotban, hogy tétmérkőzéseket vívjanak. A megemlékezés résztvevői arról is aggódva beszéltek, mi lesz akkor, ha elterjed a híre, hogy a csapatukban játszó három külföldi kézilabdázót is megtámadtak, akik közül az egyiket halálra is késeltek. A jövőben ki akar majd a KEK címvédőjéhez igazolni? - tették fel a kérdést az egybegyűltek.

Az MTI helyszíni tudósítóinak beszámolói szerint szinte egész Veszprém a hajnalban meggyilkolt Marian Cozmát gyászolja. A városban járva mindenütt a csapat sálát és mezét viselő fiatalokba ütközik az ember, és a taxisofőrtől a bolti eladóig mindenki a hajnali tragédiáról beszél, amelynek során a csapat román játékosa életét vesztette. A szurkolók egész nap folyamatosan érkeztek a Patrióta Lokál nevű szórakozóhelyhez, amely előtt meghalt Marian Cozma és súlyos sérüléseket szerzett Ivan Pesic és Zarko Sesum. A mécsesekkel és a virágokkal érkező szurkolók között a legkülönfélébb történetek keringtek arról, hogyan és miért következett be az értelmetlen tragédia. Volt, aki egyszerű verekedésnek gondolja az esetet, de a többség szemében tartja magát az a verzió, hogy a város éjszakai életének egyik ismert figurájával keverték össze Cosmát, akit így tévedésből ölték meg.

"A fiamat szerették és befogadták Veszprémben, ezért is örültem annak, hogy ebben a csapatban játszik" - mondta a vasárnap hajnalban szíven szúrt Marian Cozma édesapja a TV2 Tények című hírműsorának. "Soha senkinek nem tett semmi rosszat, és mégis így kellett végeznie" - mondta megrendülten, könnyeivel küszködve a tévének Marian Cozma édesapja, aki - mint mondta - szombat este 10 órakor még telefonon beszélt a fiával. Az áldozat Magyarországra vasárnap megérkezett apja már Veszprémben állt a kamerák elé. A hírműsorból az is kiderült, hogy Marian Cozmának az édesapja és az édesanyja is válogatott kézilabdások voltak.

A Magyar Kézilabda Szövetség vezetői mély megrendüléssel értesültek a veszprémi tragédiáról. "Ezúton kérünk minden érintettet, hogy Marian Cozma emlékére a február 8-án, vasárnap megrendezésre kerülő összes kézilabda-mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődjön" - áll a Sinka László főtitkár és Katona Sándor versenyigazgató által szignált felhívásban.

"Nyilvánvalóan át kell gondolni a Bajnokok Ligája-mérkőzéssorozat rendezését, ami elsősorban a Veszprémnek, de az egyetemes kézilabdasportnak is érdeke, mert egy ilyen szörnyűség után a játékosoknak nyugalomra van szükségük" - nyilatkozta Sinka László a veszprémi kórházban, miután meglátogatta a két megoperált kézilabdázót, Zarko Sesumot és Ivan Pesicet.

"Az Európai Kézilabda Szövetséggel (EHF) és a Veszprém leendő ellenfeleivel erről mielőbb és közösen egyeztetni kell" - tette hozzá a főtitkár. Hangsúlyozta, hogy a magyar szövetség "készen áll a legmesszebbmenőkig támogatni a veszprémi csapatot".

Sinka László szerint ugyanez vonatkozik a magyar bajnokságra is, a helyzet ugyanis rendkívül kritikus, és most "valami olyan döntéseket kellene hozni, ami a mi életünktől, játékunktól és gondolatiságunktól nagyon messze van". A főtitkár rámutatott: a legnagyobb tragédia az, hogy elvesztettünk egy fantasztikus játékost, aki román nemzeti válogatott volt, s még két kitűnő - hazájukban szintén válogatott - kézilabdázó is életveszélyesen megsebesült. Mint mondta: a mindössze 20 éves Ivan Pesic nemrég vehette át az egyik legnagyobb horvát állami kitüntetést, mert hazájában a jövő nagy játékosaként ismert, Zarko Sesum pedig a szerb válogatott "üdvöskéje".

"Mindkettőjükért, egészségükért és további pályafutásukért nagyon aggódom, de aggodalomra ad okot az is, hogy "mi lesz a veszprémiekkel, hogyan bírják ezt a hihetetlen tragédiát feldolgozni" - fogalmazott Sinka László, megjegyezve: a szövetségnek nyilvánvalóan segítenie kell a játékosoknak, s a klubnak egyaránt.

"Ez olyan aljas öldöklés volt, hogy szinte hihetetlen, hogy 2009-ben Magyarországon egyáltalán előfordulhatott" - jegyezte meg Sinka László, rámutatva arra is, hogy "ilyen horror" nemcsak a magyar kézilabdában, de a magyar sportban sem esett még meg.

"Egyáltalán hogyan létezhet az, hogy kardokkal és bajonettekkel mehetnek be emberek szórakozóhelyekre" - vélekedett Sinka László, majd azt hangsúlyozta, hogy amit a nagyhírű veszprémi kézilabdacsapat a várossal együtt felépített, az rendkívül példaértékű, s azt nem lehet lerombolnia senkinek sem.