Vágólapra másolva!
A Veszprém Aréna zárt előcsarnokában vettek búcsút Marian Cozmától, az MKB Veszprém kézilabda-csapata és a román válogatott tagjától kedden a sportklub és a város vezetői, valamint a sportoló játékostársai. A klubvezetés döntése értelmében többé senki nem viselheti a nyolcas számú mezt a veszprémi csapatban, a település közgyűlése pedig Veszprém város tiszteletbeli polgára címet adományozta a tragikus körülmények között elhunyt kézilabdázónak.

Az épület bejáratai előtti teret kordonnal zárták le, a sajtó munkatársai és a csapat szurkolói - negyvenen-ötvenen lehettek - nem mehettek be. Romániából számos tévétársaság és sok lap munkatársa érkezett Veszprémbe, mintegy száz újságíró várakozott a sportcsarnok előtti téren.

Az arénából román rendszámú, fekete autó gördült ki a benne elhelyezett koporsóval, amelyet elborítottak a virágok. Az autót a sportoló édesapja és egyik lánytestvére kísérte. A gyászoló menetben haladt Ireny Comaroschi, a Román Köztársaság budapesti nagykövete, Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke, Magyarádi Péter gazdasági elnök és Mocsai Lajos, a csapat vezetőedzője.

A gyászmenet tisztelők sorfala közt haladt a parkolóhoz, ahonnan azután elindult az autókonvoj Romániába. Marian Cozma játékostársai nem jöttek ki a sportcsarnokból. Hunyadfalvy Ákos elmondta, hogy az autókonvoj Szegeden megáll, hogy az ottani kézilabdaklub vezetői, játékosai is kifejezhessék gyászukat és tiszteletüket a sportoló koporsójánál.

A klubelnök közlése szerint Marian Cozma temetését valószínűleg szombaton tartják Bukarestben. A szertartásra elutaznak a veszprémi sportvezetők, a csapat tagjai, és feltehetően ott lesz sok szurkoló is. Marian Cozmát a veszprémi önkormányzat és az MKB Veszprém sportklub a saját halottjának nyilvánította.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xJnkQYB8E2ZefYnd


Búcsú Cozmától

A város közgyűlése keddi, rendkívüli ülésén a Veszprém város tiszteletbeli polgára címet adományozta az elhunyt játékosnak, a klub vezetése pedig visszavonultja Cozma mezszámát, ami azt jelenti, hogy soha senki nem játszhat 8-asban a veszprémi együttesben. "Még minden annyira felfoghatatlan. Most vitték el Cozma holttestét a Veszprém Arénától. Az biztos, hogy visszavonultatjuk a mezt és az is, hogy rendezünk majd emlékmérkőzést" - mondta Hajnal Csaba, a klub ügyvezető igazgatója.

A Veszprém város tiszteletbeli polgára címeről szóló oklevelet az elhunyt román sportoló édesapja, Petre Cozma vette át Debreczenyi János polgármestertől. A város tiszteletbeli polgárának nevét gravírozott réztáblán örökítik meg, és a táblát a polgármesteri hivatal aulájában helyezik el. A képviselők arról is egyhangúlag döntöttek, hogy Marian Cozmát Veszprém városa saját halottjának tekinti.

Petre Cozma fájdalomtól megtört hangon, sírással küszködve annyit mondott, hogy mélyen meghatotta a város együttérzése és gesztusa, a fia iránt megnyilvánuló tisztelet és szeretet. Hangsúlyozta, hogy a fia második otthonának tekintette Veszprémet.

Forrás: MTI

A testületi ülésen a polgármester ismertette a kézilabdázó életútját, sportpályafutását. Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete a rendkívüli ülést követő sajtótájékoztatón közölte: Románia részvétét fejezi ki, és a világ sportolói is mindenünnen a sajnálatukat nyilvánítják ki.

"Cozma úr, nagyon büszkék voltunk a fiára" - mondta a nagykövet, megjegyezve: Marian Cozma bajnok volt. "Ha tudnánk, a lelkét simogatnánk, hogy kicsit enyhébb legyen ez a fájdalom. Ön mellett vagyunk" - fordult az elhunyt sportoló édesapjához a nagykövet, majd köszönetet mondott a veszprémieknek "mindenért, amit tettek".

Hunyadfalvy Ákos a bűncselekmény kapcsán közölte: "normális világban, civilizált világban ilyen események nem történhetnek meg". Ma mindenki, aki szereti a sportot, aki benne él a kézilabda világában, csendben gyászol - mondta az elnök, megjegyezve: "csak az hal meg, akit elfelejtenek", ám Marian Cozmát mindenki örökre megőrzi a szívében.

Szegeden több százan búcsúztatták el Marian Cozmát. Az emlékezők között megjelentek az MKB Veszprém legnagyobb hazai riválisa, a Pick Szeged játékosai, vezetői és szurkolói, több politikus, valamint a szegedi román főkonzulátus képviselői.

A koporsót Veszprémből Bukarestbe szállító menet rendőri felvezetéssel érkezett a Tisza-parti városba, majd tovább hajtott Románia felé. A sportcsarnok előtt - ahol vasárnap délutántól Marian Cozma gyászszalagos fotója előtt több százan gyújtottak mécsest és helyeztek el virágot - sok sportoló és sportvezető fejezte ki részvétét a játékos apjának, egyik leánytestvérének és barátnőjének.

Marian Cozma húga a szegedi játékosoktól megkapta a Pick nyolcas számú, Cozma feliratú mezét, melyet a csapat valamennyi tagja aláírt. A román beállós nyolcas számú mezben játszott Veszprémben. A szegedi drukkerek egy R. I. P. Marian! - Requiescat in pacem, nyugodjék békében - feliratú transzparenst is készítettek a játékos emlékére.