Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő Vasas sikerét hozta a legutóbb ezüstérmes Eger elleni vasárnapi csúcsrangadó a Vodafone férfivízilabda ob I-ben: a hétvégi forduló kiemelkedő összecsapásán az angyalföldiek vendégként két góllal győztek.

eredmény:
ZF-Eger - TEVA-VasasPlaket 8-10 (1-1, 1-3, 1-3, 5-3)
góldobók:
Biros, Kiss Cs. 3-3, Hegedűs, Varga II Zs. 1-1, illetve Hosnyánszky 5, Varga Dániel 2, Varga Dénes, Kovács R., Kis G. 1-1

A bajnokságban veretlen Vasas legutóbbi "nemzetközi vizitje" alkalmával, vagyis az Euroliga november végi nyitókörös csoportmérkőzésén 9-7-re győzött a Bitskey Aladár Uszodában, s hasonlóra készült a mostani egri kiruccanásán is.

A hazaiak viszont a honi medencében sikerrel megvívott legutóbbi - szintén novemberi - Magyar Kupa-döntőt emlegették fel követendő példa gyanánt, amikor is, hosszabbítást követően, 9-8-ra nyertek a piros-kékekkel szemben.

A minőséget eleve garantálta, hogy öt olimpiai bajnok vonult fel a fővárosiaknál, kettő az ob I-ben negyedik helyen álló vendéglátók csapatában. Ennek megfelelően rögtön a Vasas egyik, pekingi ötkarikás aranyérmese, Varga Dénes indította el a gólok sorát (0-1).

Az Európa-bajnok Kiss Csaba egyenlített, aztán viszont több találat nem is született az első szünetig, annak jeleként is, hogy két kiváló, védekezésben is remek, ám egyszersmind helyzeteit kölcsönösen elidegeskedő-kihagyó gárda feszült egymásnak a vízben.

A második nyolc percben hasonló forgatókönyv érvényesült: a játékrész elején a tavaly olimpiai bajnokká avanzsált Hosnyánszky Norbert célzott pompásan, válaszul Hegedűs Gábor kilőtte a bal felső sarkot (2-2). Viszont ezúttal nem állt le a góltermeléssel a Vasas: előbb Varga Dénes bátyja, a kínai fővárosban a válogatottal szintén a csúcsra ért Dániel, majd Hosnyánszky volt újfent eredményes (2-4), miközben az Eger kanadai vendégjátékosa, Aaron Feltham büntetőt rontott.

A nagyszünetet követően a feszültség - amit korábban a bírókat olykor erőteljesen szidó közönség, és a sárga lapot "kiérdemlő" vezetőedző, Gerendás György megnyilvánulásai is érzékeltettek - fokozatosan csökkent, részben annak nyomán is, hogy tovább nőtt a vendégek előnye: Hosnyánszky harmadszor is mattolta az egriek kapusát, az olimpiai bajnoktárs Szécsi Zoltánt, majd emberelőnyben Kovács Róbert tette ugyanezt (2-6).

Forrás: MTI

Varga II Zsolt orrtörése miatt maszkban játszott és egy gólig jutott, a képen Tóth Márton szorongatja

A Szécsihez hasonlatosan háromszoros olimpiai első Biros Péter ötméteresből betalált ugyan (3-6), Varga Dániel azonban egy elnézős-pattintásos műremekkel valósággal demoralizálta a hazaiakat (3-7). A zárónegyedben Kiss Cs. fórból zárkóztatta közelebb csapatát (4-7), csakhogy az ex-egri olimpiai bajnok center, Kis Gábor rögtön válaszolt (4-8). Biros második büntetőjét is védhetetlenül lőtte a kapu bal oldalába, Hosnyánszky ötméteressel tartotta a különbséget (5-9).

Az orrtörése miatt arcvédő maszkban játszó Varga II Zsolt a "pipát" célozta meg sikerrel, s hogy a hajrára azért jusson izgalom, Biros is ekként cselekedett (7-9). Csakhogy a felhorgadni látszó hazai reményeket azonmód lohasztotta is Hosnyánszky, aki pimaszul végrehajtott büntetőjével mindent eldöntött, Kiss Cs. gólja a végén már csupán szépségtapasznak hatott (8-10).

A sokkal nyugodtabban játszó, néhány kiemelkedő egyéni teljesítménnyel előrukkoló bajnokcsapat jobban alkalmazkodott a felettébb ideges hangulatú rangadóhoz, és végső soron biztosan nyert az egyre inkább elbizonytalanodó, ziccereit sorra-rendre elpuskázó bajnoki ezüstérmes ellen.

Később a Szolnok döntetlent játszott az Újpesttel, akárcsak a Ferencváros a Honvéddal.

További eredmények:
Szolnoki Főiskola-KÖZGÉP - UNIQA-UTE 13-13 (3-3, 2-2, 5-5, 3-3)
BVSC-Zugló - OSC-OPUS VIA 17-13 (5-0, 4-6, 4-2, 4-5)
Aprilia FTC-Fisher Klíma - Domino Honvéd 9-9 (1-1, 4-4, 2-3, 2-1)
Androbau Fehérvár Póló SE - Pécsi Vízmű PVSK-Fűszért 5-13 (1-4, 1-2, 1-2, 2-5)