Vágólapra másolva!
Pályahátrányból kezdi meg kedden a két győzelemig tartó negyeddöntős párharcát a nőikosárlabda-Euroliga két magyar résztvevője: a MiZo Pécs 2010, amely negyedszer, és az MKB-Euroleasing Sopron, amely pedig először juthat be a négyes döntőbe.

A baranyaiak a spanyol Salamanca, míg a soproniak a francia Bourges csarnokában lépnek először pályára a Final Fourért, pénteken következik a hazai folytatás, majd szükség esetén jövő szerdán a mindent eldöntő harmadik mérkőzés - ismét idegenben.

A Füzy Ákos irányította mecsekaljaiak 5/5-ös győzelmi mérleggel zárták az alapszakaszt, majd ugyancsak pályahátrányból, kellemes meglepetésre 2-0-val búcsúztatták a B csoportot megnyerő olasz Veneziát.

A Salamanca útja - amely vendégként kikapott, odahaza viszont győzött a Pécs ellen a csoportkörben - jóval rögösebb volt: a nyolcaddöntőben óriási csatában, 2-1-re verte a CSZKA Moszkvát úgy, hogy az utolsó meccsen csak kétszeri hosszabbítás után kerekedett felül az orosz elitalakulaton. A MiZo a klub honlapja szerint 1992 óta eddig 16-szor találkozott spanyol csapattal, ebből hétszer diadalmaskodott, külön a salamancaiakkal szemben 2/2-es, tehát ötvenszázalékos a mutatója.

Ami a pécsi dicsőséglistát illeti, az akkor még Rátgéber László által vezetett gárda 2001-ben Messinában, 2004-ben otthon, 2005-ben pedig Szamarában vívott Final Fourt, és az első két alkalommal bronzérmet szerzett, míg harmadjára negyedik lett.

A Sopron 6/4-gyel teljesítette az alapszakaszt, majd a nyolcaddöntőben pályaelőnyt élvezve 2-1-re kiejtette a lengyel Krakówot. A 7/3-mal az A csoport élén végzett, háromszoros Euroliga-aranyérmes Bourges ugyancsak 2-1-gyel lépett túl a cseh Brnón. Székely Norbert vezetőedző tudatában van a hatalmas feladatnak: "Nagyon nehéz dolgunk lesz Európa egyik legjobban felépített klubja ellen, ahol hosszú évek óta kimagasló, következetes munka folyik. Az eddigi szereplésünket is bravúrként értékelem, ha pedig innen is tovább tudnánk lépni, az maga lenne a szenzáció! Az ellenfél négy francia válogatottal rendelkezik Dumerc, Melain, Miyem és Ndongue személyében, a légiósok közül Bujdosó Nórit nem kell bemutatni, a brazil Alessandra pedig szintén ismerős lehet, miután Sopronban is lehúzott egy évet. Sok mozgásra épülő, kreatív támadójáték nélkül nem lesz esélyünk a francia gépezettel szemben. Ennek megfelelően új dolgokat is gyakoroltunk, bízom benne, hogy eredménnyel is jár az elvégzett munka" - nyilatkozta az egyesület honlapján.

A negyeddöntő első felvonása mind Salamancában, mind Bourges-ban 20.30-kor kezdődik.