Vágólapra másolva!

Magyar hokibíró került be a Hírességek Csarnokába

Schell László játékvezető bekerült a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) Hírességek Csarnokába.

Az IIHF kedden arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a sportág nagyjait tömörítő Hall of Fame tagjai közé kerül a négy A csoportos világbajnokságon is fújó Schell. A hivatalos beiktatási ceremónia május 5-én lesz Bernben, a svájci világbajnokság alatt.

"Telefonon már beszéltem René Fasellel, a nemzetközi szövetség elnökével. Nagyon megtisztelő, hogy bekerülhettem a Hírességek Csarnokába. A négy A csoportos vb-n mindig fújhattam a sípot azon a meccsen is, amelyen eldőlt az aranyérem sorsa" - mondta Schell László.

A magyar játékvezető 1973 óta volt tagja a nemzetközi keretnek, és 1992-ig vezetett mérkőzéseket. Az A csoportos vb-ken összesen 41 találkozón dirigált. Schell a második magyar, aki bekerült a Hall of Fame-be Pásztor György (2001) után.

Schell több mint 1500 mérkőzést vezetett az ob I-ben 1967 és 1990 között. 1977 és 1982 között vb-ken vonalbíróként dolgozott. Amint a nemzetközi szövetség jelezte: 1977-ben nemhivatalos IIHF-csúcsot állított fel azzal, hogy egy idényben - két osztályban - 22 vb-meccsen ténykedett: 11 alkalommal a bécsi A, és ugyanennyiszer a tokiói B csoportban. Az 1970-es évek végén és a 80-es évek elején ő volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott bíró.

Schell mellett a jugoszláv-szlovén Rudi Hiti, a szovjet-orosz Alekszej Kaszatanov, a csehszlovák-cseh Jan Suchy, valamint az amerikai Walter L. Bush került be a hokis hírességek szentélyébe, amelyben jelenleg 22 országból 155-en vannak.

"Hiti és Schell reprezentálja azon kis országokat, melyekben nagyszerű játékosok és hivatalos közreműködők végeznek kiváló munkát megfelelő, méltányos elismerés nélkül. Nagyszerű, hogy az IIHF felismeri ezeknek az embereknek az értékeit" - fogalmazott René Fasel IIHF-elnök.