Vágólapra másolva!
A világon minden hatodik ember érdekelt a röplabdában játékosként vagy nézőként (a Nemzetközi Röplabda Szövetség számításai szerint), Magyarország azonban nagyban rontja a statisztikát. Pedig kevés az ennél látványosabb és izgalmasabb sportág. A gödöllői Magyar Kupa négyes döntőjében közelről is meggyőződtünk arról, milyen ügyesek és szépek a magyar női röplabda legjobb négy csapatának a képviselői. A szurkolókat akkor miért hagyja hidegen a sportág? Képgalériánk láttán gyönyörködhet, interjúnk alapján okulhat.

A péntek-szombati kupacsaták változatosak és színvonalasak voltak, a házigazda Gödöllő a szombat reggel fél tízkor kezdődött bronzmeccsen például egészen elképesztő izgalmak közepette győzte le a BSE-t. A fővárosiak megnyerték az első két szettet, ám a hazaiak végül a piciny, ám hangulatos egyetemi csarnokban 3-2-re fordítani tudtak.

Nem nagy a gödöllői sportcsarnok, a szervezők mégsem féltek attól, hogy túl kicsinek bizonyulna, aminek sajnálatos oka van: Magyarországon nem számít népszerű sportnak a röplabda. A gödöllőieket nagyon lelkes közönség biztatta, ám ők is csak pár százan voltak a szombat reggeli mérkőzésen, a telt házhoz szinte még egyszer ennyi fanatikusnak útra kellett volna kelnie.

Pedig a röplabda szinte mindenhol sikeres és szeretett játék a Földön, ehhez csak egy adat: a Nemzetközi Röplabda Szövetségnek 219 tagországa van, s ezzel a labdarúgás (FIFA), sőt még az olimpia csúcsszervezetét (NOB) is maga mögé utasítja.

A női szakág néhány évtizede még a világ élmezőnyébe tartozott: 1972-ben olimpiai ötödik, 1976-ban és 1980-ban pedig negyedik lett a válogatott, s a világbajnokságokon is hasonló magasságokig jutott, az Eb-ken pedig dobogóra is állhatott a legszebb időszakban.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Tekintse meg képgalériánkat!

A gödöllőiek rutinos játékosa, a sokszoros válogatott és friss bronzérmes Bajáriné Pesti Anikó szerint nehezen fogalmazható meg, hogy a kosárlabdával vagy a kézilabdával miért nem tudja felvenni a versenyt népszerűségben a röplabda: "Sajnos ez egy olyan sportág, ahol állandóan változtatják a szabályokat - ennek az okát nehéz megérteni, és a szurkolóknak sem kedveznek vele. Ez azonban nem számít, ha jönnek az eredmények, hiszen akkor egyre több néző fog kilátogatni a mérkőzésekre. Gödöllőn egyre népszerűbb a sportág, az utánpótláskorúak száma sokkal nőtt az utóbbi időben, akik számára mi példaképek vagyunk. Ha ezek a gyerekek kijönnek a meccsekre, akkor magukkal hozzák a szüleiket, barátaikat. A szombati bronzmeccsen nagyon sokat jelentett számunka a közönség biztatása - ennyi ember előtt még nem is volt alkalmunk játszani -, de reméljük, idővel még többen jönnek szurkolni, és egyre többen kedvet kapnak majd a röplabdázáshoz."

A magyar női röplabdázás hanyatlásáról a kupagyőztes Vasas edzőjét, Jókay Zoltánt akkor kérdeztük, amikor még nem tudta, hogy nemsokára kupagyőztes lesz. A szakember a döntő előtt nyilatkozott az [origo]-nak.

- A bronzmeccs engem meggyőzött, a nem éppen hatalmas lelátón viszont még sokan elférnének, pedig csinos sportolónők ügyesen játszanak egy világszerte népszerű sportágat. Én látom túl szépnek a meccset, vagy az otthon maradt szurkolóknak van igazuk?
- Sajnos már az időzítés is roppant szerencsétlen, fél egykor kell döntőt játszanunk, fél tízkor volt a bronzmeccs, szóval korai ez az időpont, én azért mégis bízom abban, hogy a fináléra telt ház lesz (400 néző gyűlt össze - a szerk.). Bárhol Európában nagyon népszerű a röplabda, itthon viszont a labdajátékok sorában hátul kullog, aminek egyszerű oka van: nincs jól eladva a sportág. Ön is említette, hogy csinos lányok játszanak, ami valóban vonzerő lehet, de azért az itt szereplő négy csapat játéka is kielégítő kellene, hogy legyen a nézők számára. A női röplabda nincs eléggé körítve és propagálva, borzasztó keveset szerepelünk a médiában. Emiatt az emberek talán nem is tudnak arról, hogy van női röplabda Magyarországon, s ha létezik, akkor milyen szinten. A szövetségnek nincsen meg a terve, de a csapata sem arra, hogy az említetteket - beleértve a szponzorok szerzését és a sportág reklámozását - megfelelően koordinálja.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

- A többi labdajátékban ez mind megvan?
- A kézilabda az elmúlt tíz évben hihetetlen magasságokba jutott, a jégkorong a padló alól állt fel azért, mert áldoztak rá, az emberek pedig megszerették, a kosárlabda - persze nem csak a magyar, de az amerikai is - régóta sokat szerepel a sportcsatornák műsorain. Az emberek így láthatják és megszerethetik ezeket a sportágakat. Ami pozitívum: végre nálunk is láthatók olasz bajnoki röplabdamérkőzések, de ebből kellene még több.

- Csapata, a Vasas mintha üde színfoltnak számítana a népszerűséget illetően.
- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Vasas röplabdacsapatáé a legnagyobb számú és a legjobb hangulatot teremtő szurkolótábor Magyarországon. Amikor öt éve a klubhoz kerültem, 1200-1500 ember előtt játszottuk a döntőt. Ha minden együttesnek ilyen drukkerei lennének, az minőségi ugrást jelentene a sportág számára is.

- Régen jobb volt?
- A 70-es években, a 80-as évek elején talán jobb volt. Az állam jobban támogatta a sportot, jobban köztudatban volt a röplabda, voltak sikerek (az olimpiára háromszor is kijutott a női válogatott), jobban forogtunk a köztudatban, most nehezíti a helyzetet, hogy a válogatottnak sincsenek sajnos eredményei.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

- Sok országban a strandröplabdával tették népszerűbbé a teremben játszott röplabdát, Magyarországon ez miért nem ütőkártya?
- Ezt is tudomásul kell venni, hogy ha jobb rendezvényeket akarunk, akkor előtte ki kell menni a nézőhöz a parkba, az utcára, a strandra, s ahol a tömeg van, ott kell a sportágat minél népszerűbbé tenni - hátha sikerül.