Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO kezdeti elfogódottságát az első félidő második felétől legyűrve szenzációs játékkal 29-21-re verte az osztrák Hypo NÖ csapatát a nőikézilabda-Bajnokok Ligája elődöntőjének vasárnapi visszavágóján, így története során először bejutott a legrangosabb európai kupasorozat fináléjába.

Nőikézilabda-Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Győri Audi ETO KC - Hypo Niederösterreich (osztrák) 29-21 (12-9)
Győr
gól: Görbicz 13/5, Herr A. 5/2, Mravikova 3, Kovacsics 3, Vérten 2, Hornyák 2, Spiridon 1, illetve Tóth 5/1, Kim 3, Do Nascimento 3, Acimovic 3/2, Mjung 3/2, Piedade 2, Mosquita 1, Kirsner 1
továbbjutott a Győr: 54-47-es összesítéssel

Az elmúlt években a magyar mezőnyben fokozatosan egyeduralkodóvá váló Győri Audi ETO a 2008-2009-es szezonban már megnyerte a magyar bajnokság alapszakaszát, emellett imponáló magabiztossággal hódította el a Magyar Kupát is (zsinórban ötödször), jóformán esélyt sem hagyva pillanatnyilag legnagyobb hazai riválisának, a Debrecennek.

A két részsiker után az eddigieknél jóval komolyabb erőpróba következett Konkoly Csaba tanítványainak, hiszen a Bajnokok Ligájának elődöntőjében a kontinens egyik örök kirakatcsapata, a Hypo NÖ várt rájuk.

Az első mérkőzésen, Bécsben elszenvedett egygólos vereség mindenképpen bizakodásra adhatott okot a a visszavágó előtt, mint ahogyan az is, hogy a sportdiplomáciában hagyományosan erős osztrák klub vezetői végül nem tudták eltiltatni Görbicz Anitát egy, az "odavágón" elkövetett szabálytalanság miatt.

Első félidő:
Az osztrákok vezethették az első támadást, Kim be is emelte a labdát a kirepülő Pálinger felett. Görbicz hetesből egyenlített, Mraviková pedig már fordított.

Pálinger két remek védést is bemutatott, Tóth Tímes büntetőjével szemben azonban már tehetetlen volt. A másik oldalon Görbicz akcióból is betalált, újra a Győr vezetett.

Kim ismét betalált beállóból, ezzel egyenlített az osztrák csapat. Tomori kapta a mérkőzés első kétperces kiállítását, amit rögtön ki is használtak a vendégek, így a mérkőzésen először megszerezték a vezetést. Sőt: Nascimento remek ejtésével már kettővel tartottak előrébb a bécsiek.

Forrás: MTI

Kirsner Erikának csak epizódszerep jutott a győri örömünnepen

Pálingerhez hasonlóan a másik kapus, Englert is nagyon elkapta a fonalat, de Mraviková kipattanóból visszatett labdájával szemben már tehetetlen volt. A sok hibával tarkított óriási rohanásban Görbicz hetest harcolt ki, be is lőtte, ezzel egyenlített a Győr.

Tomorit ismét kiküldték a német bírók, emberelőnyben pedig azonnal büntetőt harcolt ki a vendégcsapat, amit Acimovic be is lőtt. Hornyák emberhátrányban is összehozott egy hetest, Görbicz persze ezt is belőtte, sajnos Nascimento rögtön válaszolt a szélről.

Nagy adok-kapok, majd egy Vérten-átlövésgól (!), ezzel újta egyenlített a hazai csapat. Spiridon révén végre beállóból is betalált a Győr, újból vezettek a zöld-fehérek. Görbicz negyedik hetese nagy mázlival csorgott be Englertről, már két góllal vezettet a Győr.

Acimovic mögékerüléssel vitte földre Görbiczet, az első osztrák kiállítás. Tomori rögtön büntethetett volna, de Englert nagyot védett. Kirsner emberhátrányból csökentette a Hypo hátrányát, Görbicz lövését pedig kikapta Englert. Mraviková ejtését viszont nem érte el a vendégkapus, újra kettő közte.

Acimovic véleményes hetesből csökkentett az osztrák hátrányt, a reklamáló Konkoly Csabát sárga lappal büntették a bírók. Újabb osztrák hetes: Acimovic lövését védte Pálinger, majd a kipattanót is kirúgta a magyar kapus!

Görbicz zseniális passzt adot Spiridonnak, akit legyalult Acimovic. A megítélt büntetőt ezúttal Herr Anita lőtte be.

A másik oldalon Pálinger Acimovic után Tóth hetesét is védte, Hornyák góljával pedig először veztett három góllal az ETO. Az utolsó támadás a Hypóé volt, de Acimovic átlövését védte Pálinger, így háromgólos győri vezetéssel zárult az első félidő.

Második félidő:
Remek Görbicz-góllal indult a második félidő, először vezetett négy góllal a Győr. Ismét Görbicz villant, már öt volt a különbség, ráadásul Pálinger védte Kirsner ziccerét.

Herr Anita hetesét lábbal hárította Englert, Kim pedig faragott egyet a hátrányból. Újabb büntetőhöz jutott a Győr, ezúttal Görbicz állt oda, be is lőtte. Szórták a hétmétereseket a játékvezetők, ily módon úgy-ahogy tartották a lépést az osztrákok.

Vérten lerántotta Nascimentót, újabb osztrák hetes, a leírhatatlanul védő Pálinger azonban ezt is megfogta. Ezután Nascimento jól kanyarodott fel a jobb szélről, négy gólra csökkentve az osztrák hátrányt.

Görbicz már a kilencedik gólját lőtte, fennállt a veszély, hogy egymaga utoléri a Hypót. Két beállóra álltak át a vendégek, Piedade első gólját lőve rögtön ki is használta helyzetét, amire Kovacsics azonnal válaszolt.

Spiridon szabálytalanságát szándékosnak minősítették, és azonnali piros lappal büntették a bírók. Görbicz emberhátrányból lőtte a tizediket, a végleges kiállítás sem tudta kizökenteni a Győrt.

Görbicz hetesét védte Englert, az utolsó esélyébe próbált belekapaszkodni a Hypo. A másik oldalon Acimovic lőhetett büntetőt, de az élete meccsét teljesítő Pálinger ezt is megfogta. Herr Anita bődületes átlövésgóllal hatra növelte a különbséget.

Acimovic megkapta a harmadik két percét, ez is piros lap, Herr Anita pedig bevágta a hetest, eldőlni látszott a meccs. Vérten lefutotta az osztrák védőket, és kétperces kiállítást érő faulttal együtt bedobta a ziccert.

Az összeroppant osztrák csapat láthatóan feladta a meccset, jöttek a cserék a vendégeknél. Örömkézilabda, újabb Herr-bombagól, kézilabda-fesztivál!

Minden bejött a hazaiaknak, Kovacsics is hatalmas gólt lőtt. A végén már nem védekeztek a csapatok, csak lőttek, minden eldőlt.

Így láttuk mi:
Mindkét csapat idegesen, sok hibával kezdett, a nagy rohanásban pedig eleinte az osztrákok voltak lépéselőnyben, a Győr csak kapaszkodott Kimék után. Nem találták a játék ritmusát Görbiczék, szerencsére a vendégek sem voltak túl meggyőzőek, ráadásul Pálinger szenzációsan védett, így nem tudott komolyabb előnyt összehozni a Hypo.

Az első játékrész második felében aztán egyre jobban összeállt a győri védekezés, Pálinger teljesítménye pedig érezhetően önbizalmat adott a csapatnak, így előbb egyenlítettek, majd a vezetést is átvették a hazaiak. A félidő végére háromgólossá hízott a győri előny, ami ugyan nem túl sok, de már ekkor benne volt a levegőben, hogy itt ma nem sok babér terem az osztrák zászló alatt hajózó világválogatottnak.

A második félidőben Pálinger rátett még egy lapáttal, teljesítményére nehezen lehetett jelzőket találni: maradjunk annyiban, hogy élete talán legjobb meccsét játszotta. Elől Görbicz mindent bedobott (összesen tizenhárom gólig jutott), és a cserepeadról beálló Herr Anita és Kovacsics sem tudott hibázni, ezzel szemben a vendégek kulcsemberei sorra betliztek (a végül a legeredményesebb Hypo-játékossá váló Tóth Tímea öt góljából négyet akkor dobott, amikor már minden eldőlt).

A vége gálameccs-hagulat, az utolsó percekben pedig az osztrákok edzője, Németh András, valamint első embere, Gunnar Prokopp is összetörve ült a kispadon, miközben a győri szurkolók óriási ünneplést rendeztek.

A Győr történetes során először jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a dán Viborggal találkozik (az első mérkőzés idegenben, míg a visszavágó Győrben lesz).